Új csata Isonzónál

Publikálás dátuma
2017.08.21 10:00

Fotó: /
Száz éve kezdődött a XI. isonzói csata, az olaszok végső áttörési kísérlete: 5200 löveg és 600 zászlóalj állt a Monarchia 250 zászlóalja és mindössze 2200 lövege ellen

Az olaszok tíz sikertelen offenzíva után újra támadásra indultak az Isonzó-fronton. A küzdelem célja ma is az, ami volt eddig: Trieszt meghódítása. Trieszt birtokáért már rengeteg embert áldoztak föl az olaszok, de hasztalan.

A legutóbbi offenzíva, a tízedik, május második felében volt és nem egészen három hétig tartott. A tízedik offenzíva alatt az olaszok két ízben is tartottak szünetet, úgyhogy a küzdelem tulajdonképpen három fejezetre oszlott. A leghosszabb az első volt, a legrövidebb, a legutolsó, amely csak egy napig tartott.

A tizedik Isonzó-csatában 16.000 olasz katonát fogtunk el és az olaszok egész veszteségét a monarchia vezérkari jelentése 180.000 emberre becsülte. Az olaszok legutóbbi offenzívája június első hetében megfeneklett. Azóta két és fél hónap telt el. Ezt az időt az olaszok új harcra való készülődéssel töltötték el.

Már napok óta mutatkoztak a kitörni készülő offenzíva jelei. Vasárnap reggel a hosszas tüzérségi előkészítés után akcióba lépett az olasz gyalogság. A Mrzli és Vrh és a tenger között 60 kilométeres fronton rendkívül elkeseredetten folyik a küzdelem. A monarchia csapatai emberfölötti erőt fejtenek ki a túlerőben levő támadókkal szemben.

Az olaszoknak most sem sikerült előbbre jutniok, támadásaikat a védők mindenütt visszaverték. Az olaszok vasárnap 3000-nél több foglyot vesztettek és véres veszteségük is nagy.

Népszava 1917. augusztus 21.

Szerző
2017.08.21 10:00