Városliget: van azbeszt, de nem úgy

Nem mutatott ki az egészségre veszélyes azbeszttartalmat a Városliget levegője – tudtuk meg pénteken a mérést végző Kör-Ker kft. munkatársaitól. Az azbeszttartalom mérésénél a legenyhébb szint az úgynevezett tisztasági határérték, amely 0,01 rost/köbcentit jelent, ám a Városliget levegőjében még az ilyen, minimális szintű azbeszttartalom sem volt kimutatható. A pénteki levegőtisztasági mérést a hétvégén a ligetben rendezvényt tartó Diákfeszt szervezői kérték azért, mert a napokban felröppent a hír, hogy ligetvédők rákkeltő azbesztmaradványokat találtak a lebontott Petőfi Csarnok helyén. Ezt a ligetvédők a Kör-Ker Kft. szakvéleményévre hivatkozva állították. Azonban, mint azt lapunk megtudta, a szakvéleményt részben tévesen értelmezték.

A cég ügyvezető igazgatója, Czap Zoltán érdeklődésünkre elmondta: ők egy gödi magánszemélytől kaptak egy csődarabot bevizsgálásra, s az illető azt is elhallgatta előlük, hogy a Városligetből származik a minta. Ettől függetlenül a cég szakvéleményében megállapította, hogy a beküldött csődarab tartalmaz azbesztet, ám az is leírták, hogy ez azbesztcementet jelentett. Ilyenkor az azbeszt kötött állapotban van, így az nem tud kikerülni a szabadba, következtetésképpen belélegezni sem lehet. „Az ország, illetve a főváros vízhálózatának egy jó része még ma is ilyen azbesztcement csövekből áll” – mondta a cégvezető. A különféle építkezéseken szép számmal előkerülő azbesztcső darabok ugyan veszélyes hulladéknak számítanak, amit össze kell gyűjteni és megfelelően kezelni kell, ám a gyakorlatban csak akkor jelentenének veszélyt az egészségre, ha a csövet például darabolják.

Mindez azt jelenti: annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. már egyszer befejezettnek nevezte az azbesztmentesítést, a területen maradt azbeszt. Az is tény, hogy a kimutatott azbeszt önmagában veszélyes. A fellelt, cementbe kötött formájában azonban nem jelent egészségügyi kockázatot.

A Kör-Ker Kft. vezetője elmondta: jövő hétfőn és kedden bejárják az építkezési területet is – ez utóbbit már a Városliget Zrt. kérésére –, hogy megállapítsák, mennyi azbesztcement-maradvány található a területen. Czap Zoltán hangsúlyozta: az ilyen esetek is rámutatnak arra, hogy a bontási munkák előtt minden esetben egy akkreditált laboratóriummal kellene egy részletes, előzetes azbesztfelmérést végezni.

Vizsgálat, nyomozás, mérés
Az ügyet már vizsgálja az illetékes kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya, amely érdeklődésünkre csak annyit közölt: "Az eredmények értékelése már folyamatban van." Közben a rendőrség is vizsgálódik: egy magánszemély az azbeszt-ügyben környezetkárosítás miatt tett feljelentést. Ez alapján a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály környezetkárosítás bűntett gyanúja miatt feljelentés kiegészítést rendelt el. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a bejelentés után a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyszínre küldte a mobil laborját, és a műszeres mérések "közvetlen életveszélyt nem állapítottak meg."

2017.09.02 07:05

Kiadták a figyelmeztetést – Viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többfelé eső, zápor, zivatar is lehet. 30 fok körüli maximumokat mérhetünk.
A fővárosra és Pest, valamint Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az érintett területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométert. Az OMSZ előrejelzése szerint többnyire erősen felhős idő várható, inkább csak rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Főként a Dunától keletre több helyen várható eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Az erős északnyugati szelet nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet általában 24 és 30 fok között várható, de az Alföldön helyenként hűvösebb lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé hűlhet le a levegő. 
2018.07.18 07:03
Frissítve: 2018.07.18 07:03

Kiutálták a fideszes lakók a Magyar Hang szerkesztőségét

Publikálás dátuma
2018.07.18 07:00
György Zsombor a szerkesztőségként szolgáló lakásban
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Költözni kénytelen a Magyar hang szerkesztősége, miután a társasház lakói olyan ellenséges hangulatot teremtettek körülöttük, hogy az ingatlan tulajdonosa inkább megkérte a lap munkatársait, hogy keressenek új helyet. Az újságírók minimálbérért dolgoznak jelenleg.
Egy kétszobás, Bartók Béla úti lakásban készül június óta a Magyar Hang. A Magyar Nemzet megszüntetése után a lap munkatársai által a „semmiből” életre hívott polgári szemléletű hetilapnak ez már a második szerkesztősége, kezdetben ugyanis egy budai sörkertben ülésezett a szerkesztőség, itt dőlt el, hogy ki, miről ír cikket, a munkatársak otthon dolgoztak, a tördelés is egy otthoni gépen folyt. Ez az állapot nyilván nem volt sokáig tartható, így nagy segítséget jelentett, hogy Lukács Csaba lapigazgató egyik barátja felajánlotta üresen álló kétszobás lakását. Ez tartós megoldásnak tűnt, még ha a szerkesztőség tagjainak nagy része így is otthon kénytelen dolgozni, hiszen egyszerűen nem férnének el ennyien ekkora helyen. Csakhogy – mint György Zsombor főszerkesztő a Népszavának elmondta – nemrég levelet írt nekik a közös képviselő, hogy a lakók panaszkodnak. Szerintük a Magyar Hang munkatársai „gyakran este nyolc után is hangosan nevetnek”, és néha „dől a cigarettafüst ki az ablakon”. György Zsombor szerint ebből semmi nem igaz. A főszerkesztő szerint azért kell menniük, mert néhány, a lakóközösségre nagy befolyással bíró, kormánypárti érzelmű lakónak egyszerűen csípi a szemét a kormánykritikus Magyar Hang. – Természetesen nem akarunk konfliktust, elmegyünk, de szomorú, hogy ez megtörténhet – mondta a főszerkesztő lapunknak. Most egy olyan helyiséget keresnek, ami előbb-utóbb közösségi térként is működhet majd az olvasók számára. A Magyar Hang egyébként 6500 példányban fogy, a standokon 4300-4700 darabot adnak el minden héten a lapból és van már 2100 előfizetőjük is. Bár ez jóval több, mint számos kormányközeli sajtótermék példányszáma, hirdetőt mégsem találtak eddig. Most már aktívan nem is keresnek, tisztában vannak vele, hogy a piaci szereplők félnek a lapban megjelenni. Az újságírók közül egyébként mintegy húszan minimálbér körüli fizetést kapnak, néhányan teljesen ingyen, társadalmi munkában végzik a munkát. Idén nyáron szabadságra sem nagyon mennek a szerkesztőség tagjai, György Zsombor szerint a legnagyobb nyaralásuk az lesz, hogy egy saját sátorral lesznek jelen majd a Kapolcson a Művészetek Völgyében. 
2018.07.18 07:00
Frissítve: 2018.07.18 07:37