Novembertől jön a metrópótló

Publikálás dátuma
2017.09.05 07:05
Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, valamint Völgyesi Zsolt Károly és Horváth Róbert a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvez
Fotó: /
Megkezdődhet a késlekedő rekonstrukció, ám a hármas metróvonal további szakaszainak renoválásához – információink szerint – még mindig forrásokért kalapozik a főváros.

Aláírta a főváros az Újpest központ és a Lehel tér közötti, északi pályaszakasz állomásainak, illetve a teljes metróalagút felújításáról szóló szerződéseket a munkát elnyerő Strabaggal és Swietelsky-vel. Így a napokban elkezdődhet a hármas metró régóta tervezett felújítása, ami a tervek szerint 2020-nyaráig fog tartani.

Már ha nem lesz csúszás a kivitelezésben, amire látszik az esély: a beruházás már a startvonalról is késve indult. Korábban a főváros még a nyár folyamán szerződést akart kötni és szeptemberre ígérte a kezdést. A napokban felújítás első üteme kezdődik el, az Újpest központ-Lehelt tér közötti szakasz állomásainak a rekonstrukciója. Ennek pontos menetrendjéről Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni mondván, ezt a kivitelező cég fogja eldönteni, ám nagy valószínűséggel október végétől-november elejétől lezárják a metrószakaszt és jövő nyárig pótlóbuszok fognak közlekedni Újpest és a Lehel tér között.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, valamint Völgyesi Zsolt Károly és Horváth Róbert a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetője és műszaki igazgatója hitelesítették a kontraktust. FOTÓ: Vajda József

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója, valamint Völgyesi Zsolt Károly és Horváth Róbert a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetője és műszaki igazgatója hitelesítették a kontraktust. FOTÓ: Vajda József

Bolla Tibor hangsúlyozta: a kieső metrószerelvények pótlására a BKV-nak több mint elég autóbusza van, és ember is lesz, aki elvezeti a járgányokat. Még úgy is, hogy akut sofőrhiány van a cégnél: vállalat-közeli forrásokból úgy tudjuk, hogy jelenleg 2100 sofőrje van a BKV-nak és a felújítás szükségleteivel együtt nagyjából 400 plusz vezetőre lenne szükség. Ennek híján a BKV várhatóan nyugdíjas sofőröket fog visszafoglalkoztatni, illetve több lesz a túlóra. „Nem optimális, de nem is tragikus a helyzet” – írta körbe forrásunk a véleményét.

Bár várhatóan fognak buszokat átvezényelni a város más részéről, Bolla szerint nem lesz járatritkítás. "Ellenkezőleg!” – ígérte. Tény, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) most tette közzé a honlapján a járatmódosítási javaslatait, amiből kiderül, hogy Óbudán meghosszabbítanák a 106 és a 34-es busz, illetve Angyalföldön a 12-es villamos járatát a hármas metróig, illetve Újpesten sűrűbben közlekednének a 20-as éjszakai, illetve a 30-as és a 30/A-s buszok.

Bár a városháza három éven belül lezárná a metrófelújítást, egyelőre kérdéses, sikerül-e a fővárosnak időben megállapodni az építő cégekkel a középső és a déli szakasz felújításáról is. A Főpolgármesteri Hivatal a napokban írja ki az új közbeszerzéseket, ám erősen kétséges, hogy gyorsan sikerül dűlőre jutni a metróügyben érdekelt építőcégekkel. Mint ismert, a főváros korábban már több közbeszerzést is kénytelen volt visszadobni, mivel a kormányhátszéllel üzemelő cégek rendre a 137,5 milliárdos kerethez képest 30-40 százalékkal nagyobb árajánlatot adtak be. Végül Tarlós Istvánék úgy lavíroztak, hogy elfogadták a legkevésbé túlárazott északi szakaszra és az alagútra adott ajánlatot, s későbbre halasztották a közbeszerzéseket a másik két szakasz, a Lehel és a Nagyvárad tér közötti középső, illetve a Nagyvárad tértől a Kőbánya Kispestig húzódó déli etap állomásainak felújítására. „Rengeteg időnk van” – mondta erről hétfőn Tarlós István főpolgármester. A kincstári optimizmusnak azonban ellentmond, hogy információink szerint a főváros erősen töpreng azon, hogy későbbi szakaszokra hogyan lehetne többletforrást szerezni. Ezt kérdésünkre Bolla Tibor sem cáfolta.

Ráadásul a teljes metróberuházás brüsszeli támogatása sem lefutott kör, mivel Tarlós hétfőn is fontosnak tartotta megjegyezni: a kormány arra is garanciát vállalt, hogy amennyiben az Unió mégsem támogatná a beruházást, úgy a magyar büdzséből pengetik ki a 137,5 milliárd forintot. Ennél többet viszont biztosan nem kap a főváros, amit Orbán Viktor miniszterelnök korábban már közölt Tarlóssal. Nem véletlen, hogy információink szerint – melyet a BKV vezér szintén nem cáfolt – a magyar fél már javában tárgyal az Európai Bizottsággal további 40 milliárdos támogatásról.

2017.09.05 07:05

A Törvényszék dönti el, hogy lecsatolható-e a nyomkövető Gyárfásról

Publikálás dátuma
2018.07.19 13:51

Fotó: Népszava/ Vajda József
A médiavállalkozó a Nap TV székházának eladásából kapott összegből fedezheti a rekordösszegű, 100 milliós óvadékot.
A Fővárosi Törvényszék határozatától függ, hogy jogerőssé válik-e a döntés, miszerint Magyarországon példátlanul magas, 100 millió forintos óvadék fejében lekerülhet Gyárfás Tamás médiavállalkozóról a nyomkövető, illetve elhagyhatja lakhelyét. Úgy tudni, a Törvényszék egyelőre nem tűzött ki az ügyben tárgyalást. Mint ismeret korábbi magyar úszószövetségi elnökkel, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagjával, médiavállalkozóval szemben áprilisban rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat a Budai Központi Kerületi Bíróság. Hogy Gyárfás valóban otthon marad-e, azt nyomkövető eszközzel ellenőrizték. (A kényszerintézkedés oka: a médiavállalkozót 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölésben való részességgel vádolja az ügyészség. Gyárfás Tamás kezdetektől tagadja, hogy bármi köze lett volna Fenyő János meggyilkolásához.) A jogszabályok módot adnak rá, hogy a kényszerintézkedést enyhítsék. Az óvadékot Gyárfás Tamás ügyvédje, Bánáti János kezdeményezte a bíróságnál, ám úgy tudni: az említett 100 milliónál kisebb összeget ajánlottak fel. Az óvadék nagyságát a hatóság határozza meg, ezt a summát első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság szabta ki. Gyárfás Tamás a 24.-hu-nak azt nyilatkozta: a NapTV székház eladásából jelentős bevételhez jutott, ki tudja fizetni az óvadékot. Mint ismeretes, tavaly adta el Mészáros Lőrincnek a székházat és piaci hírek szerint milliárdos nagyságrendű lehetett a vételár. A Fővárosi Főügyészség a bíróság végzésével szemben fellebbezett. Az ügyészségen elmondták: a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék megállapítása mellett sem indokolt. Mint az ügyészségen elmondták: a fellebbezés halasztó hatályú, azaz Gyárfás Tamás akkor tud élni a lehetőséggel, ha a Fővárosi Törvényszékítéletében helyben hagyja a Budai Központi kerületi bíróság döntését. Gyárfás Tamásnak igen fontos lett volna így is, hogy elhagyhassa a lakhelyét: mint az index.hu-nak elmondta: azért adták be július 6.-án az óvadéki kérelmet, hogy eleget tehessen a tehessen a Nemzetközi (FINA)- és az Európai Úszó Szövetségben (LEN) betöltött tisztségeivel járó kötelezettségeinek. A FINA szabályai szerint, ha egy elnökségi tag két alkalommal nem tud részt venni az ülésen úgy elveszítheti a tagságát. Esetében, a július 17-én Lausanne-ban zajló FINA végreható bizottsági ülés sorozatban a negyedik volt. Ugyanakkor úgy tudni, hog a FINA és a LEN az ártatlanság vélelme alapján, még mindig bizalmat szavaz neki.
2018.07.19 13:51
Frissítve: 2018.07.19 13:51

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.19 13:22

Fotó: Népszava/ Vajda József
Most a Fidesz dönthet, hogy a családok mellé áll, vagy továbbra is marad a bankok oldalán – mondta Szakács László.
Az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében – jelentette be sajtótájékoztatón az ellenzéki párt elnökhelyettese. Az MTI tudósítása szerint Szakács László azt mondta, arra kérik a Fideszt, hogy a nemzetközi példák tükrében vizsgálja felül álláspontját: legyen új banki elszámoltatás, minden devizahiteles szerződést számoljanak újra, és a felvételkori árfolyamon forintosítsák azokat. A szerződések újraszámolásának idejére kilakoltatási és végrehajtási moratóriumot kell elrendelnie a kormánynak ezekben az ügyekben – tette hozzá. Felidézte, hogy a közelmúltban Horvátországban olyan bírósági ítélet született, miszerint a horvát devizahiteleseknek visszajár az a pénz, amit az árfolyam-különbözet és a rossz tájékoztatás miatt a bankok tisztességtelenül beszedtek tőlük. Megjegyezte, hogy Szlovéniában és Romániában is született hasonló ítélet. Az ellenzéki politikus közölte: most a Fidesz dönthet, hogy a családok oldalára áll, vagy továbbra is marad a bankok oldalán. Szakács László elmondta, hogy csak tavaly majd 700 milliárd forintot „kaszáltak” a bankok a magyar családokon, és közben folyamatosak voltak a végrehajtások és a kilakoltatások a devizahiteles ügyekben. Hozzátette, hogy a bankok anyaországaikban valószínűleg nem tudtak volna olyan hitelszerződéseket kötni, mint Magyarországon, ezért nyugodtan követelhetik tőlük, hogy itt is ugyanolyan tisztességes feltételekkel kössenek szerződéseket. Szabó József, a Hiteles Mozgalom képviselője azt kifogásolta, hogy nincs Magyarországon olyan ítélet, amely kimondaná, hogy az árfolyamkockázattal kapcsolatban becsapták az állampolgárokat. Ezt a kormány, illetve a bankszövetség megrendelése nyomán született kúriai jogegységi határozatokkal magyarázta. Szükségesnek tartja, hogy az EU vizsgálja meg a devizahiteleseket ért jogállami sérelmeket. Ravasz László, az Adóskamara képviselője is az igazságszolgáltatás működését kifogásolta. A korábbi bíró közölte, hogy hatvan éve nincs független igazságszolgáltatás és független ítélkezés Magyarországon. Ez az – folytatta –, ami meghatározza, hogy nem lehet ma Magyarországon devizahiteles pert megnyerni, a bírák bármikor, bármilyen ítéletet meghozhatnak. A bíróknak a nemzetközi ítéletek után vállalniuk kell a morális, az anyagi és a fegyelmi felelősséget a devizahiteles ügyekben ezt követően hozott ítéleteik miatt – mondta. 
2018.07.19 13:22
Frissítve: 2018.07.19 13:22