Ismét tüntetés szerveződik a fóti gyermekvárosért

Publikálás dátuma
2017.09.07 07:16
Egykori állami gondozottak tüntettek áprilisban Fóton volt nevelőikkel, barátaikkal és szimpatizánsokkal karöltve a gyermekközpo
Fotó: /
Nem hagyják megszüntetni a fóti Károlyi István Gyermekközpontot az intézmény egykori lakói. Ezúttal Budapesten demonstrálnak szeptember 23-án.

Újból utcára vonulnak a fóti Károlyi István Gyermekközpont - ismertebb nevén a Fóti Gyermekváros - egykori lakói, ám Fót helyett ezúttal Budapestet veszik célba: szeptember 23-án szombaton, délután két órára hirdettek demonstrációt a Kossuth térre, hogy ismét rámutassanak a nagy múltú intézmény bezárása körüli ellentmondásokra. Ugyanis hiába hívták már fel többször (áprilisban tüntetésen, majd nyílt levélben) is a döntéshozók figyelmét arra, hogy a gyermekközpontban - amelynek évtizedek óta a Károlyi-kastély hatvan hektáros birtoka ad otthont -, már rég megtörtént a belső kitagolás, a kormány továbbra is kitart amellett, hogy az intézmény felszámolására annak "tömegszerűsége" miatt van szükség.

- Elegünk van a mellébeszélésből. Azt szeretnénk, ha a kormány végre figyelne ránk és valódi válaszokat kapnánk a kérdéseinkre - mondta lapunknak Sztaskó Zsuzsa, a megmozdulás egyik szervezője. Zsuzsa gyermekkorában több évig élt állami gondozottként a gyermekvárosban, egykori nevelőivel és testvéreivel (a gyerekek akkor mind testvérekként tekintettek egymásra) a mai napig tartja a kapcsolatot. - A gyerekek és a dolgozók is bizonytalanok, nem kapnak megnyugtató tájékoztatást a jövőjükkel kapcsolatban. Ez a helyzet minket is nagyon aggaszt - tette hozzá. "Nagyon fáj azt látni, hogy ma sokkal fontosabbak az anyagi érdekek, a haszon, mint a szerencsétlen sorsú gyerekek élete. Nem megszüntetni kellene a gyermekvárost, hanem újból Magyarország egyik legnagyobb gyermekellátási központjává tenni" - nyilatkozta Sztaskó Zsuzsa az áprilisi tüntetésen.

Czibere Károly szociális államtitkár idén januárban jelentette be, hogy 2019-re a kormány fel akar számolni minden "korszerűtlen, tömegszerű, több száz fős intézményt", ez a folyamat éri el a Károlyi István Gyermekközpontot is, ami a tervek szerint 2018 közepén szűnik meg. Az ott gondozott kiskorúakat kisebb lakásotthonokba költöztetnék. Csakhogy Fóton már jó ideje így élnek az állami gondozott gyerekek: a kastély területén állami és uniós támogatásokkal családias otthonok épültek, a gondozottak 8-10 fős csoportokban, családként élik mindennapjaikat. Fontos tudni, hogy a kastélyban nem laknak gyerekek, az épületben csupán rendezvényeket, összejöveteleket tartanak. A "tömegszerűség vádja" azért sem áll meg, mert az intézményben nem több száz, hanem körülbelül nyolcvan gyereket látnak el.

Ehhez képest a gondozottakat olyan intézményekbe (Hatvanba, Kalocsára, Zalaegerszegre) költöztetnék, amelyek a legutóbbi ombudsmani jelentések szerint már most is túlzsúfoltak. A gyermekközpont felszámolását nehezíti, hogy a területen található lakásokban az intézmény több egykori, nyugdíjas dolgozója él, ők szerződésük szerint - mivel egész életüket a gyerekeknek szentelték - életük végéig szolgálati lakásaikban lakhatnak. Sorsuk továbbra is bizonytalan, néhányan attól tartanak, végül egyszerűen utcára teszik őket. A gyermekközpont vagyonkezelői joga hamarosan a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez kerül. A nyugdíjas lakók helyzetével kapcsolatban a Emberi Erőforrások Minisztériumától mindössze annyi tájékoztatást kaptak, hogy a vagyonkezelő a jogszabályokat maradéktalanul betartva, az egyedi helyzeteket figyelembe véve, méltányosan jár majd el a bérlők ügyében.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke határozati javaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a kormány garantálja, hogy a volt dolgozók jelenlegi lakásaikban élhessék le életüket. A javaslatot a következő hetekben tárgyalhatja az Országgyűlés Népjóléti bizottsága. - Teljesen egyértelmű, hogy amit a kormány kommunikál, az kamu. A kitagolásnak álcázott kilakoltatással csak a gyermekotthonként működő kastélyokat akarják megszerezni - nyilatkozta lapunknak Szabó Tímea. Hozzátette: ha valóban a kormány-kommunikációban megjelenő célt tartanák szem előtt, biztosan nem a fóti otthonnal, hanem az ombudsman szerint is a katasztrofális állapotban levő intézményekkel (mint a kalocsai vagy a zalaegerszegi) kezdenék.

Nincs támogatás, nincs konferencia
A Károlyi István Gyermekközpont idén novemberben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, ennek alkalmából az intézmény vezetése konferenciát szeretett volna rendezni "Tények, Traumák, Terápiák - Nemzetközi-kitekintő" címmel. A napokban azonban szomorú közlemény jelent meg a gyermekközpont weboldalán: a rendezvény megszervezésétől a szükséges forrás hiányában, a tervezett támogatás elmaradása miatt visszaléptek. Ugyanakkor hozzátették, a jubileumi évforduló alkalmából tartandó születésnapi programot az eddigi szokásokhoz híven megtartják.

2017.09.07 07:16

Nem áll ki az emberekért, és balliberális bíróknál landolnak a kényes ügyek - a Magyar Idők vádirat-interjúja a Kúria elnökével

Publikálás dátuma
2018.07.18 09:38

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
Mit tesz a Kúria, hogy a jövőben elkerülje Orbán Viktor kritikáit, mikor képviseli a magyar embereket végre a legfőbb bíró (a kormányzati kommunikációban az emberek akaratának letéteményese a kormány), és persze előkerül Soros is - a Magyar Idők beszélgetett Darák Péterrel.
Gyakorlatilag elfogultsággal és ügyirányítással vádolja meg a Magyar Idők Darák Pétert. A Kúria elnökén a lap azt kéri számon, hogy ugyan állítása szerint az ügyelosztási rend automatikus, mégis többnyire balliberális irányultságú bírókhoz kerülnek kényes ügyek (az orgánum két bírót nevesít is).
Darák azzal riposztozik, hogy a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló kétharmados törvény parancsként írja elő, hogy senki nem vonható el törvényes bírájától - ilyennek, magyarázta Darák, az eljárási szabályok szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságon működő, az előre megállapított ügyelosztási rend alapján kijelölt bíró. Az ügyelosztási rend elfogadásánál, hívta fel a figyelmet a Kúria elnöke, pedig fontos szempont az azonos ügyszakban ítélkező bírói testületek szakmai tárgyköre, illetve az eljáró bírák különleges szakértelmére. A törvényes bíróhoz való jog megkívánja, hogy minden polgár, aki a bíróság elé kerül, tisztában lehessen azzal, hogy az ügyét nem ad hoc jelleggel és nem egy igazgatási vezető, például az elnök adja oda valamelyik bírónak, hanem az előre meghatározott szigorú rendben történik az elosztás. A bíró esetleges világnézeti irányultsága nem ügyelosztási szempont, szögezte le Darák.
Aztán a lap azt hányja a Kúria elnökének szemére, hogy miközben a bírói függetlenség kérdésé­ben több alkalommal szót emelt, sokan úgy érzik: az emberek mellett már kevésbé áll ki. A Magyar Idők szerint ez konkrétan abban érhető tetten, hogy a bíróságok többször egymásnak ellentmondó ítéleteket hoztak devizahiteles ügyekben, illetve Ma­rian Cozma meggyilkolását, ahol sokan túl enyhének találták az ítéletet. Mindkét történetben ön a bírókat védte a kritikus hangokkal szemben. Aztán az újság még egyszer nekifut, és már számonkérően kérdezi, mit kíván Darák tenni, hogy  az emberek úgy érezzék, a Kúria elnöke őket is képviseli és védi?
"Az emberek mely csoportjára gondol? Az évi több százezer felperesre vagy alperesre? A vádlottakra vagy a bűncselekményeket elszenvedő sértettekre?", kérdez vissza Darák, aztán megpróbálja elmagyarázni a bírói függetlenség fontosságát, amire a lap nem reagál. Cserébe viszont előkerül Soros György.
2018.07.18 09:38

Iskolabuszból sincs elég, a falusi gyerekek órákat várhatnak

Publikálás dátuma
2018.07.18 09:00

Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Meglepően kevés iskolabusszal rendelkeznek a tankerületek, a legtöbb helyen a menetrend szerinti járatokkal oldják meg az iskolába járást. A menetrend viszont nem alkalmazkodik a délutáni elfoglaltságokhoz.
Országszerte összesen 59 autóbusz üzemel a tankerületi központokban – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának képviselői kérdésre adott válaszából. Rétvári Bence az MSZP-s Mesterházy Attila érdeklődésére azt is közölte: az „Iskola 2020” projektben további buszokat vásárolnak majd.   Az iskolabuszok ügye egy Tolna megyei faluból iskolába járó diák levele után került elő. A levélből kiderült, hogy az érintett iskola nem rendelkezik saját busszal, a bejáró diákok szállítását menetrend szerinti járatokkal oldják meg, ám a menetrend nincs hozzáigazítva az órákhoz, délutáni foglalkozásokhoz. Ezért előfordul, hogy egy-egy diáknak egyes napokon órákat kell várnia, mire jön egy busz, amivel hazamehet. Vannak olyanok, akik délutáni korrepetálásokon, szakkörökön sem tudnak részt venni menetrendi okok miatt, az utolsó busz ugyanis már azelőtt elmegy, hogy a szakkörökön végeznének.  Rétvári válasza szerint „a kormány mindent megtesz azért, hogy minden diák hozzájusson az oktatási közszolgáltatások teljes köréhez”. Mivel azonban csak az iskolák töredékének van saját tulajdonú iskolabusza, a tanulók települések közötti utazását a tankerületi központok elsősorban a helyközi közlekedés igénybevételével oldják meg. Ha a fenntartó nem tudja biztosítani az utaztatást, akkor az utazási költséget megtérítik (például bérlettámogatással). Összehasonlításképpen: a szomszédos Romániában ugyancsak évek óta probléma, hogy kevés az iskolabusz, ugyanakkor ott még megyei szinten is több járat van, mint nálunk az egész országban. Országszerte pedig több mint kétezer iskolabusz szállítja a romániai diákokat. – Nem tudom, mennyi iskolabuszra lenne szükség, de ez az 59 járműről szóló adat valóban nagyon kevésnek tűnik – vélekedett Miklós György. A Szülői Hang közösség képviselője szerint különösen a vidéki kistelepüléseken lenne szükség iskolabuszokra, hiszen a kis falvakban, községekben élő gyerekek – helyi iskola híján – mind más településekre járnak iskolába, a helyközi járatok pedig még ritkábban közlekednek a falvakban. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig arra mutatott rá: ha a kormány valóra váltja a kistelepülési iskolák felső tagozatainak összevonásáról szóló tervét, az iskolabuszok hiánya még nagyobb problémát jelenthet majd. Szűcs szerint ha az érintett felső tagozatosokat iskolaközpontokba terelik, az utaztatásukat meg kell majd oldani. Kérdés, hogyan tennék ezt, mert nemcsak buszokból, hanem buszsofőrökből is nagy hiány van. 
2018.07.18 09:00
Frissítve: 2018.07.18 09:00