Gyógyítás mikrobaalapú gyógyszerekkel

Publikálás dátuma
2017.09.08 07:19
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
A bélflórában van egy olyan baktériumfajta, amellyel kezelni lehet a sclerosis multiplexet. Az eddigi kísérletek biztatóak.

Az iowai egyetem és a Mayo Clinic kutatói kísérleteik során olyan, újfajta mikrobagyógyszerek eredményes felhasználásával értek el eredményt, amellyel olyan betegségek ellen is fel lehet venni a versenyt, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, vagy az autizmus. Az erről szóló cikket a Cell Reports közölte. A milánói San Raffaele intézet kutatói ugyanakkor a Science Advancesben tettek közzé a témában egy tanulmányt.

Mind több kutatás folyik és egyre több bizonyíték van arra, hogy a bélflóra baktériumai nemcsak az egészséges emésztés szempontjából nélkülözhetetlenek, hanem fontosak az egész szervezet számára is. „Az orvostudomány új szakaszába lépünk, amikor mikrobákat fogunk felhasználni betegségek gyógyítására. A mikrobióta (a szervezet egy meghatározott helyén lévő baktériumok összessége) tanulmányozása fontos és sokat ígérő része a kutatásoknak és a jövőben kimutathatjuk, hogy milyen kockázata van egy-egy betegség kifejlődésének” – jelentette ki az amerikai tanulmány szerzője, Joseph Murray.

Az amerikai kutatók által felfedezett baktérium neve Prevotella histicola, amelyet egészséges emberek bélrendszeréből különítettek el és olyan egereknek adták be, amelyeknél kísérleti allergiás agyvelőgyulladást idéztek elő. Ez a betegség hasonló a sclerosis multiplexhez. A terápia javította az egerek idegi állapotát és csökkentette szervezetükben két olyan protein koncentrációját, amelyek gyulladást okoznak, viszont növelte az immunsejtek, a limfociták (a fehérvérsejtek egy csoportja) koncentrációját, amelyek akadályozzák a betegség további fejlődését.

„Ez a kutatás kimutatta, hogy a baktérium alkalmazása véd a betegség ellen, de azt még nem tudjuk biztonsággal megmondani, hogy a hiánya okozza-e a betegséget, mert a maga részéről a Prevotella más baktériumokra is hat, és lehet, hogy egy másik baktérium a felelős, amelynek jelenlétét valamilyen módon ellensúlyozza a Prevotella. De ez utóbbi jelenléte mégis fontos, mert egyedül is módosító hatása van immunrendszerünk gyulladásos folyamataira” – magyarázta a Corriere della Serának Giancarlo Comi professzor, a San Raffaele intézet neurológus professzora. A szakemberek szerint eljött az ideje, hogy e baktérium hatását teszteljék sclerosis multiplexben szenvedő embereken is.

A betegek bélflórájának elemzésekor két anomáliát tapasztaltak: a Prevotella csökkent számát és kétféle streptococcus (fertőző baktériumok) megnövekedett jelenlétét. „Az már ismert volt, hogy a sclerosisban szenvedő betegek bélflórájában kevés a Prevotella, de ez a kutatás azt is világossá tette, hogy ezzel szorosan összefügg a sejtek gyulladása. Ezek támadják meg az idegrendszert és okozzák a betegséget” – mondta Comi professzor.

A betegséget, amely egyre jobban terjed, főleg a nők között, számos genetikai tényező is kiválthatja. Ehhez járulnak hozzá bizonyos környezeti körülmények is, amelyek két területet érintenek: a bélrendszert és a tüdőt, a helytelen táplálkozáson és a dohányzáson keresztül, de csak annál, aki genetikailag hajlamos erre a betegségre.

Makrogyógyszerek
A gyógyszeres terápia tökéletesedésével, a készítményekkel szembeni fokozódó követelményeknek, a hagyományosnak tekinthető, makrogyógyszerek (tabletták, drazsék) nem tudnak minden szempontból megfelelni. Ezek a hatóanyag teljes mennyiségét egy egységben tartalmazzák.
A mikrogyógyszerek méretükben, szerkezetükben, gyártási technológiájukban, és a hatóanyag-leadás módjában is különböznek a makrorendszerektől. A szükséges hatóanyag mennyiséget több egyedileg szabályozott hatóanyag-leadó egységben (minitabletták, mikropelletek, mikrokapszulák) tartalmazzák.

2017.09.08 07:19

Mészáros gúnyájába bújhat három NBI-es csapat

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:05
Mészáros Lőrinc egy 2014-es sporteseményen. Hamarosan cége öltöztetheti az NB I-es játékosokat is
Fotó: Népszava/
A Haladás, a Felcsút és a Diósgyőr játékosainak mezén is ott feszülhet majd a Mészáros Lőrinc madara.
Sejthető volt, hogy az NB I. rajtjával együtt Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2RULE is szárnyra kell, a jelek szerint pedig több Mészáros közeli csapat is viselni fogja a madáremblémás mezeket, írja az Index
A portál szerint  a Felcsút és a szintén Mészáros-közeli Haladás döntéshozói várhatóan lecserélik az eddigi Adidas-mezeket. A Csakfoci.hu mintegy kiegészíti ezt az értesülést, a információik szerint egy harmadik csapat is csatlakozik a fentiekhez: ez pedig a Diósgyőr. A lap úgy tudja, hogy a diósgyőriek és a felcsútiak esetében csak később mutatják be a kollekciót, viszont a Haladás játékosai már az idény első bajnokiján madaras mezben diktálhatják a focidivatot. 
A 2RULE védjegyet is jegyző Magyar Sportmárka Zrt.százalékos tulajdonosa Mészárosék Talentis Group nevű vállalkozása, a maradék 30 százalék pedig a cég ügyvezetőjéé, aki Szélesi Zoltán volt szövetségi edző volt felesége.  A legutóbbi, 2017-es mérleg szerint ő az egyedüli alkalmazottja a vállalkozásnak.  
2018.07.18 20:05

Budapesten találkoznak a világ múmiái

Publikálás dátuma
2018.07.18 14:34
Mumifikálódott kezek – lelet a váci templom alatt talált földalatti kriptából
Fotó: Népszava/
Ókori egyiptomi, inka, középkori német és a természetes úton konzerválódott váci múmiákat is láthatnak az érdeklődők a fővárosi Világ Múmiái Kiállításon.
Múmia kiállítás lesz augusztus 16-án Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban. Az amerikai tudósok, régészek, orvosok és antropológusok együttműködésével összeállított bemutató betekintést ad az ókori Egyiptom világába, az inkák középkori civilizációjába, a dél-amerikai természeti törzsek vagy a középkori Németország életébe.  
A több száz lelet között az egyik legérdekesebb Baron von Holz, a harmincéves háború alatt elhunyt német nemesember mumifikált teste, de újra láthatóak lesznek a világhírű váci múmiák is, amelyeket a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során fedezték fel egy rég elfelejtett földalatti kriptában. A tárlat részeként egyiptomi állatmúmiákat és Nes-Hor egyiptomi pap mumifikálódott testét is bemutatják több más érdekesség mellett -tudatta a tárlatot szervező cég.
Mint az MTI-nek elküldött ajánlójukban írják, a testek egy részét szakrális célokkal, titkos rituálé keretében mumifikálták, míg mások a kripták, vagy lápok mélyén, természeti hatásra konzerválódtak; a tárlat látogatói pedig azt is megtudhatják, hogy az elhunytak hogyan öltözködtek, mit ettek, és milyen betegségek sújtották őseinket.
2018.07.18 14:34