A "legártatlanabbnak" tartott krumpli is okozhat allergiát

Publikálás dátuma
2017.09.08 13:34
Shutterstock illusztráció
Fotó: /
Igaz, miután sokféle ételben megtalálható,  és rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve, vagy sütve fogyasztjuk, nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén azonban érdemes erre is gondolni.

Bármilyen életkorban megjelenhet

A valódi burgonya allergia nagyon ritka, de ha mégis kialakul, bármilyen életkorban megjelenhet – magyarázza dr. Hidvégi Editgasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Bár nem túl magas a burgonya fehérjetartalma, inkább a szénhidrátok jellemzik, a héj alatt levő allergének tüneteket okozhatnak. A szója és a latex egyes allergénjeivel adhat keresztreakciót a burgonya egyik allergénje. Gyermekkorban általában ekcémás betegeknél találkozunk vele, akik több táplálékra is allergiásak, nemcsak a burgonyára. 3-4 éves korig okoz tüneteket, elsősorban súlyos hasmenést, és a főtt burgonya is kiváltja. Felnőttkorban leginkább bőrtünetek jelentkeznek: a nyers burgonya tisztításakor a kéz kipirosodik, nagyobb mennyiséggel való hosszabb érintkezés akár hólyagos kiütést is kiválthat. Ebben az esetben egy másik allergén játszik szerepet, ami pollenekkel ad keresztreakciót. Orrfolyást, tüsszögést, orr- és szemviszketést is kiválthat. A burgonya növény szára, levele, termése is súlyos bőrgyulladást okozhat ezeknél az egyéneknél.

Allergia vagy intolerancia?

Tudni kell azonban, hogy sok esetben nem valódi allergiáról van szó, létezik a burgonyával szembeni intolerancia is. Allergia esetén az immunrendszer tévesen veszélyforrásként érzékeli a szervezetbe jutó bizonyos fehérjéket, ellenük támadást indít. A támadás során „fegyvereit” az IgE antitesteket veti be és hisztamin kibocsájtását kezdi meg, hogy a „betolakodóval” hatékonyan le tudjon számolni. Az intolerancia ezzel szemben az emésztőrendszer betegsége, a tünetek létrejöttében az immunrendszer nem játszik szerepet, a két betegség tünetei azonban nagyon hasonlóak.

Egyénenként változhatnak a tünetek

Ha a burgonya fogyasztása után rendszeresen az alábbi tüneteket tapasztaljuk, akkor érdemes utána járni, hogy mi okozza a panaszainkat. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, valakinél több, valakinél csak egy-két visszatérő panasz jelentkezik, és ezek erőssége is egyénenként változó lehet.

Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, viszkető érzés a torokban.
Bőrtünetek: kiütések, bőrpír, csalánkiütés, ekcéma.
Gyomor-és bélrendszeri panaszok: puffadás, intenzív bélhangok, hasmenés, székrekedés.

Miért nem elég, ha diétázni kezd?

Ha kivizsgálás nélkül elhagyja az étrendjéből a burgonyát, könnyen lehet, hogy a tünetei viszonylag rövid időn belül valóban javulni fognak, ám hosszú távon az öndiagnózissal csak megnehezíti a dolgát. - Azt mindenképp fontos tisztázni, hogy allergia, vagy intolerancia okozza-e a tüneteit. Ha ugyanis allergia, akkor nagyon szigorú diétára van szükség, a burgonya fogyasztása kis mennyiségben sem megengedett. Ez nagy odafigyelést igényel, hiszen számos készétel (például chips, pékáruk, krokett, levesek) is tartalmaz – eltérő mennyiségben - burgonyát.

- Ha a diétát követően mégsem szűnnek meg a panaszai (ami könnyen lehet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokat valóban a krumpli okozta), akkor a kivizsgáláshoz újra vissza kell vezetnie az étrendjébe a burgonya tartalmú ételeket.

Más növények is tüneteket okozhatnak

Ha valaki a burgonyára érzékeny, akkor előfordulhat, hogy a burgonyafélék családjába tartozó egyéb növények is tüneteket okoznak nála. Pozitív vizsgálati eredmények esetén ezért bánjunk óvatosan a padlizsán, paradicsom és paprika fogyasztásával is! Panaszok esetén felmerülhet még a keresztallergia lehetősége is – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. Ha a tünetek a szájüregben jelentkeznek: a burgonya fogyasztása után viszkető, égő érzés, torokkaparás alakul ki, akkor a panaszaink légúti allergiával is összefügghetnek. A krumpli a nyírfa- és fűfélékre allergiásoknál szokott ilyen tüneteket okozni. Igen gyakori a latex-szel a keresztallergia, ilyenkor a banán és az avokádó is kerülendő lehet. Ilyen esetben is érdemes felderíteni a panaszok kiváltó okát, mielőtt felesleges diétába kezdünk. (Forrás: Budai Allergiaközpont)

Szerző
2017.09.08 13:34

Mi segít az ekcémás bőrön?

Publikálás dátuma
2018.07.18 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
A pollenek miatt fokozódhatnak az ekcémás tünetek, ám megfelelő kezeléssel az ekcéma jól kezelhető, tünetmentessé tehető – mondta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Az ekcémás bőr szerkezete más, mint a normál bőré: kiszárad, megváltozik a védekező képessége. Ez a bőrszerkezet amellett, hogy krónikus gyulladást eredményez, fokozza a bőrfertőzésekre való hajlamot is. Az atópiás dermatitis, vagy más néven atópiás ekcéma a gyermekek 20, a felnőttek 1-3 százalékát érinti világszerte.

Ekcéma és allergia kéz a kézben jár?

Az ekcémás betegek viszonylag nagy részénél specifikus allergia mutatható ki inhalatív allergénekkel: pl háziporatka, penészgomba, állati hámszövetek (kutya, macska) vagy különböző pollenekkel (pl. fa, fűfélék, gyomok) szemben. Ilyen esetekben tavasszal-nyáron a pollen jelenléte súlyosbíthatja az atópiás ekcémát, főleg a ruházattal nem fedett bőrterületeken (pl arc, szemhéjak, nyak, alkar vagy lábszár).

Hidratálás

 Az atópiás ekcéma egyik fő tünete a száraz bőr, ezért a megfelelő hidratálás a kezelés elengedhetetlen lépése. Ebben nagy szerepe van a tisztálkodásnak, lehetőleg rövid, ötperces tusolást válasszunk és ne alkalmazzunk irritáló mosakodó krémeket. Javasolt a zsírozó testápolók, kenőcsök használata is.

Alternatív gyógymódok, kiegészítő diéták?

Atópiás ekcémában csak olyankor javasolt a specifikus diéta, ha az ételallergia megfelelő allergiavizsgálatokkal és ételprovokációval igazolt. Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy tej- vagy tojásmentes diéta alkalmazása általánosságban előnyös lehet minden ekcémás beteg számára, ezért kivizsgálás nélkül nem javasolt az ilyen étrend.
Amennyiben a betegnek az atópiás bőrszárazságon kívül étel-intoleranciája is van (pl. igazolt laktózérzékenység, hisztaminintolerancia), vagy autoimmun cöliákia betegség (lisztérzékenység) is fennáll, akkor ezeknek megfelelő étrendet kell tartani. Szénanáthás betegek esetén az allergén pollenhez kapcsolható élelmiszer-keresztallergia fokozhatja az ekcémát: például nyírfapollen allergiás betegnél az alma fogyasztása, vagy parlagfűallergiás betegnél a dinnye vagy a paradicsom fogyasztása ronthatja a bőrtüneteket. Ezekben az esetekben az adott zöldségek, gyümölcsök kerülése javasolt.
Egyre nagyobb az érdeklődés az ekcémák kezelésében az úgynevezett alternatív gyógyászat és speciális étrendek iránt. Ilyen például a többszörösen telítetlen zsírsavakkal (pl. omega 3 zsírsavak) történő kiegészítő kezelés, ahol a leggyakrabban hal-, olíva- vagy magolajokat alkalmaznak. Összehasonlító klinikai vizsgálatokban a bőrtünetek javulását írták ugyan le, de egyetlen vizsgálat sem mutatott szignifikáns különbséget az így kezelt betegek és a kontrollcsoport között – hangsúlyozta dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A homeopátia vagy a fitoterápia (gyógynövények alkalmazása) esetén sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná az alkalmazásukat. A szakmai ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatív gyógymódok nem mentesek a mellékhatásoktól: a szükségtelen diétás megszorítások alultápláltsághoz vezethetnek. A növényi vagy állati eredetű szerves anyagokat tartalmazó kezelések pedig toxikus vagy allergiás reakciókat válthatnak ki.
2018.07.18 14:14
Frissítve: 2018.07.18 14:14