Egy nyilvánvaló napernyő

A ShadeCraft feltalálta a spanyol viaszt. Legújabb eszköze a Sunflower, vagyis napraforgóra keresztelt napernyő folyamatosan követi a nap mozgását, így állandó árnyékban lehet alatta eltölteni akár egy egész napot is - írja a tisztajovo.hu. Az újdonság, hogy a napernyő nem más, mint egy nagy napelem.

A mozgáshoz szükséges motorokat napenergiával látja el az ernyő, a "felesleget" pedig akkumulátorokban raktározza el, amik akár további 72 órán át képesek működtetni a napernyőt. Találhatók rajta szenzorok, amik érzékelik a levegő minőségét, az időjárást és a szelet. Ha a szél túl erős, a Sunflower összecsukja magát, hogy megelőzze a balesetet. Mindezek mellett egy 360 fokos kamerával is fel van szerelve, ami szolgálhat biztonsági kameraként is.

A napernyő egyébként elképesztően high-tech. Van benne WiFi és Bluetooth is. A ShadeCraft készített egy applikációt is a napelem/napernyőhöz, így a tulajdonosok bármikor meg tudják nézni hogy milyen az idő ott, ahol van a napernyő. Ezen kívül van egy beépített mikrofon és hangszóró is, vagyis a hangunkkal is irányíthatjuk a napernyőt, vagy akár elindíthatjuk rajta kedvenc zenénket.

A Sunflower ára 2700 dollár körül lesz (700 000 forint), és valószínűleg 2018 elején lehet hozzájutni.

Szerző
2017.09.12 07:19

Budapesten találkoznak a világ múmiái

Publikálás dátuma
2018.07.18 14:34
Mumifikálódott kezek – lelet a váci templom alatt talált földalatti kriptából
Fotó: Népszava/
Ókori egyiptomi, inka, középkori német és a természetes úton konzerválódott váci múmiákat is láthatnak az érdeklődők a fővárosi Világ Múmiái Kiállításon.
Múmia kiállítás lesz augusztus 16-án Budapesten, a Komplex rendezvényközpontban. Az amerikai tudósok, régészek, orvosok és antropológusok együttműködésével összeállított bemutató betekintést ad az ókori Egyiptom világába, az inkák középkori civilizációjába, a dél-amerikai természeti törzsek vagy a középkori Németország életébe.  
A több száz lelet között az egyik legérdekesebb Baron von Holz, a harmincéves háború alatt elhunyt német nemesember mumifikált teste, de újra láthatóak lesznek a világhírű váci múmiák is, amelyeket a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása során fedezték fel egy rég elfelejtett földalatti kriptában. A tárlat részeként egyiptomi állatmúmiákat és Nes-Hor egyiptomi pap mumifikálódott testét is bemutatják több más érdekesség mellett -tudatta a tárlatot szervező cég.
Mint az MTI-nek elküldött ajánlójukban írják, a testek egy részét szakrális célokkal, titkos rituálé keretében mumifikálták, míg mások a kripták, vagy lápok mélyén, természeti hatásra konzerválódtak; a tárlat látogatói pedig azt is megtudhatják, hogy az elhunytak hogyan öltözködtek, mit ettek, és milyen betegségek sújtották őseinket.
2018.07.18 14:34