Alakul a néppárti kerítéspaktum

Publikálás dátuma
2017.09.13 07:05
FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
Manfred Weber szerint az EU-nak hozzá kell járulnia a magyar határon emelt kerítés költségeihez - mondták a Népszavának az Európai Parlament néppárti frakcióvezetőjéhez közeli források. 

Weber keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján kitért az Európai Bíróság múlt heti döntésére, amely helyben hagyta a menedékkérők EU-n belüli elosztását előíró tanácsi határozatot. "Jó látni, hogy Magyarország és Szlovákia tiszteletben fogja tartani az ítéletet" - mondta a frakcióvezető, aki egyben hosszútávú megoldást szorgalmazott a migráció kezelésére. Aláhúzta, hogy a határvédelem része az országok közötti tehermegosztásnak. "Értékelnünk kell minden erőfeszítést, amit a tagállamok tesznek a menekültáradat kezelésére" - tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a frakcióvezető egyetért Orbán Viktorral, aki szerint a menedékkérők befogadását ki lehet váltani a külső határok védelmében tett erőfeszítésekkel? - kérdeztük a Manfred Weberhez közel álló néppárti illetékeseket. "Weber úr álláspontja egyértelmű: úgy véli, hogy Magyarországnak szolidaritást kell tanúsítania a uniós partnerei iránt azzal, hogy kiveszi a részét a közös terhekből, egyebek között a menekültek áthelyezésével. Ugyanakkor a tagállamoknak és az EU intézményeinek is szolidaritást kell vállalniuk Magyarországgal" - mondták forrásaink. A frakcióvezető szerint a magyar kormány az utóbbi években többet tett a menekültáradat megfékezéséért, mint sok más állam. Kérdésünkre, hogy az elmúlt napokban történt-e kapcsolatfelvétel Weber és Orbán között, az illetékesek csak annyit mondtak, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz rendszeres kapcsolatban áll egymással. Weber a kompromisszum szükségességére utalva sajtótájékoztatóján azt mondta: most, hogy a jogi vitának vége, minden felelős európai vezetőnek asztalhoz kell ülnie, hogy közösen begyógyítsák a menekültválság által ejtett sebeket.

A szocialisták frakcióvezetője, Giovanni Pittella ugyanakkor "teljesen nevetségesnek" ítélte, hogy Orbán Viktor az EU-tól várja a kerítés költségeinek részbeni ellentételezését. Az olasz politikus - aki hétfőn telefonon beszélt Donald Tuskkal, az állam- és kormányfői testület néppárti elnökével - annak a véleményének adott hangot, hogy Tusknak kellene meggyőznie a magyar kormányfőt a bírósági döntés végrehajtásának szükségességéről. "Ha a diplomácia csődöt mond, akkor jöhetnek a pénzügyi szankciók" - szögezte le Pittella, aki Weberrel ellentétben nem látja a magyar kormány készségét a bírósági döntés végrehajtására.

Megkerestük az Európai Tanács elnökének szóvivőjét is, hogy megérdeklődjük: Tusk felvette-e a kapcsolatot Orbán Viktorral, de eddig nem kaptunk választ.

A tranzitzónák gyakorlatilag börtönök
Magyarország túlságosan kevés menekültet enged át a határon, és a tranzitzónákat inkább afféle börtönnek kellene hívni, mert gyakorlatilag azok. Főleg a gyerekek, illetve a kísérő nélküli kiskorúak szempontjából aggályosak – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Fillippo Grandi. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa kedd reggel meglátogatta a röszkei tranzitzónát, ahol beszélt egy szír és egy afgán menedékkérővel is.
A problémák között említette, hogy a menedékkérők alig kapnak Magyarországon védelmet a többi európai államhoz képest. Érthető ugyan a kormány óvatossága, hogy erősen limitálja az országba érkező menekültek számát, de a kerítésépítés gyakorlatát meg kell változtatni. Grandi szerint az országoknak joguk van megvédeni a határaikat és polgáraikat, de ez nem állítható szembe a menekültek védelmével.
A főbiztos üdvözölte, hogy a magyar kormány védi és támogatja a keresztényeket, de ezt a védelmet a többi menekültre is ki kell terjeszteni. Arra is buzdította a kormányt, hogy fogadjon be menekülteket olyan szegény országokból, ahol menekülttáborban élnek százezrek. A főbiztos egy újságíró kérdésére azt válaszolta: Orbán Viktorral nem találkozott, más elfoglaltsága miatt, amely kedden derült ki. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egyébként nem a teljesen szabad mozgásért, hanem az ellenőrzött szabad mozgásért emeli fel a szavát – tette hozzá. - Z. Á.2017.09.13 07:05

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24