Befuccsolt az „érpataki modell”

Publikálás dátuma
2017.09.13 15:11
Forrás: Facebook/Orosz Mihály Zoltán
Fotó: /
Három hónapja nem kapnak fizetést az érpataki közalkalmazottak, közmunkások, mert a település  számláját zárolta a kormányhivatal. A különös rendteremtési módszereiről elhíresült polgármester szerin „sátáni fideszes ármánykodás” van a háttérben. 

Teátrálisan morbid kép fogadja kedd óta azokat, akik belépnek az érpataki polgármesteri hivatalba: egy fehér koporsó díszeleg az aulában, rajta mécsesekkel, virágokkal, a település nevével, és négy ellenzéki képviselő fotójával. A cigányok megrendszabályozásáról és darutollas kalapjáról elhíresült polgármester, Orosz Mihály Zoltán szerint ezek a képviselők megásták Érpatak sírját, mert a településnek két éve miattuk nincs elfogadott zárszámadása, a település finanszírozása leállt, nem utal pénzt az államkincstár.

A polgármester múlt vasárnapra már többedik alkalommal hívott össze rendkívüli testületi ülést abból a célból, hogy a képviselők fogadják el a 2015-ös zárszámadást. Ők azonban - mint az egyik helyi ellenzéki politikustól a Népszava megtudta - ezt ismét megtagadták, arra hivatkozva, hogy olyan tételek szerepelnek a költségvetésben, amelyről fogalmuk sincs. A polgármester nem hajlandó elárulni, mire költöttek el 47 millió forintot ”egyebek” címszó alatt, s az is kérdés, miért nem tud elszámolni az Érpatakért Nonprofit Kft. az önkormányzattól 2012-ben kölcsönkapott pénzekkel.

A falut lassan tönkretevő folyamat évek óta húzódik. Miután a többségben lévő ellenzéki képviselők nem fogadták el a 2015-ös zárszámadást, Orosz Mihály Zoltán kezdeményezte a testület feloszlatását, abban bízva, hogy őt újraválasztják. Csakhogy a képviselők több alkalommal visszapattintották a labdát, és nem voltak hajlandók megszavazni az önfeloszlatást, pedig ennek érdekében a polgármester még a közunkásokat is bevetette: egy viharos testületi ülésen síró cigány asszonyok követelték a képviselőktől az önkormányzat feloszlatását, arra hivatkozva, hogy másképp nem kapják meg a segélyt, a kormányhivatal ugyanis érvényes zárszámadás nélkül zárolja a település számláját. Végül az egyik ellenzéki képviselő elfáradt az idegi harcban, s „átszavazott” így a testület 2016-ban feloszlatta önmagát. Új választásokat azonban mégsem írtak ki, mert a kormányhivatal szerint törvénysértő módon szavaztak a testület feloszlatásáról, így az nem emelkedett jogerőre. Idén májusban pedig a törvénysértés miatt zárolták falu számláját, így a közalkalmazottak és közmunkások immár nem kapnak fizetést.

Az érpataki polgármester közleményt juttatott el lapunkhoz az ügyről, ismertetve saját álláspontját. Ebben azt írja: fideszes "sátáni megoldással" akarják kivéreztetni Érpatakot, pedig a falunak „soha semmilyen hitele nem volt és mindig minden évben megtakarítással rendelkezett, soha és semmilyen könyöradományban és csókos pénzben nem részesítette egyik kormány sem az elmúlt tizenhárom év alatt!” Orosz szerint azzal, hogy a helyi képviselő-testület nem fogadja el a zárszámadási rendeletet, megfosztják a települést az őt megillető pénzügyi forrásoktól, s fizikailag ellehetetlenítik a falut. Harmadik hónapja nem tudnak bért fizetni, nem utalták át a közintézmények villany-, gáz-, víz-, és fűtés számláit, s nem tudják biztosítani az alapvető szolgáltatásokat. Hozzátette: megoldásként eddig már tíz alkalommal javasolta a képviselő-testület feloszlatását, s azt is megígérte, hogy ő maga nem fog elindulni az új választásokon. Ezt azonban helyben senki nem hiszi el, többen is azt mondták lapunknak: Orosz Mihály Zoltán csak trükközik, így akarja megúszni az elszámoltatást.

2017.09.13 15:11

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40