Baleset a Lánchíd építésénél

Publikálás dátuma
2017.09.14 12:00

Fotó: /
Nem kevesebb, mint tíz áldozata van a balesetnek, de még szerencsének nevezhető, hogy emberélet nem esett áldozatul 

Nem kevesebb, mint tíz áldozata van a balesetnek, de még szerencsének nevezhető, hogy emberélet nem esett áldozatul s a sebesülések nagy része csak könnyebb természetű, de ki tudja a súlyosabban megsebesültek közül nem lesz-e egyik-másik egész életére munkaképtelen.

A budai oldalon délelőtt 10 óra után egy négyméteres, több mázsa súlyú hatalmas láncszem leszakadt, miközben a munkások az állványra akarták emelni. A katasztrófát az okozta, hogy a láncszemet vontató kötél elszakadt. A lezuhanó állvány maga alá temette a híd eme részénél foglalatoskodó munkásokat. Többeket közülök véres fejjel s összezúzott tagokkal emeltek ki az állvány roncsai közül.

A katasztrófa a budai hídfő közelében történt és nagy rémületet okozott a közönség körében. A szerencsétlenül járt munkásokat a mentők részesítették első segítségben. Hármat közülök, akik a katasztrófánál súlyos, de nem életveszedelmes sérüléseket szenvedtek, a Rókus-kórházba szállítottak. Súlyosabban megsérült Barta György 17 éves napszámos, Blau Sándor 18 éves mázoló, Élő Ferenc 18 éves bádogos. A többi hét könnyebb sebesültet lakásukra. vitték.

Népszava 1914. szeptember 14.

Szerző
Témák
2017.09.14 12:00

SZOT szálló: 50 éve kezdték építeni, ma ismét torzó

1968 júliusában ezen a napon kezdődött meg a hányattatott sorsú, rózsadombi szakszervezeti gyógyszálló építése
Hétfőn délelőtt a Rózsadombon a Vérhalom utcánál ünnepélyesen elhelyezték a tervek szerint az ország legszebb szakszervezeti gyógyüdülőjének alapítólevelét. Az ünnepségen részt vett Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Szaktanács főtitkára, a Szaktanács elnökségének tagjai, valamint a tervezők és kivitelezők.  Blaha Béla, a Szaktanács elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek XXI. kongresszusa egyik legfontosabb feladatként határozta meg az üdültetés, mindenekelőtt a gyógy-, a családos és gyermeküdültetés fejlesztését. Az elmúlt időszakban jelentős eredményeket értünk el, de a jövőben még nagyobb erőket kell koncentrálni az üdülők építésére, befogadóképességük nagymérvű növelésére. A Hídépítő Vállalat vezetői bejelentették: az alapozást határidő előtt két hónappal befejezik, így a Középületépítő Vállalat a tervezettnél hamarabb hozzáláthat a kivitelezéshez. Az 506 személyes gyógyszálló beruházási értéke meghaladja a 70 millió forintot. Vass Antal, a KÖZTI mérnöke, a gyógyszálló tervezője, modellen mutatta be, hogy milyen lesz majd az új létesítmény.  — Az volt a cél, hogy minél kisebb területet vegyünk igénybe, ugyanakkor a zsúfoltságot elkerüljük. Lehetővé akarjuk tenni, hogy a betegek a helyiségek többségéből láthassák a várost, hiszen innen csodálatos a panoráma. Éppen ezért nagyon sok üveggel dolgozunk, ahol lehet, még a falakat is üvegből alakítjuk ki Az egyik legnehezebb probléma az alapozás volt. Ezt a munkát a Hídépítő Vállalat dolgozói végzik: hat pillért süllyesztenek a földbe, amelyeknek a felső átmérője 14 méter, s ezekből összesen 90 láb áll ki, amelyeken az egész épület elhelyezkedik. A terepeltérések következtében az épületen szintkülönbségek lesznek, a legnagyobb magasság 30 méter.  — A szobák döntő többsége kétágyas, valamennyi fürdőszobás. Az étterem, a 114 méter hosszú szálloda Margitsziget felé néző részén helyezkedik el. Ez is kétszintes lesz, alul a presszó, fölötte 250 személyes ebédlő. Valamennyi emeleten társalgót, a földszinten üzleteket és fodrászatot is alakítunk ki. Az épület alatt lesz a parkírozó, a félemeletről egy híd vezet a kör alakú 180 személyes presszóhoz. A gyógyszállót üvegmozaikkal burkoljuk, valamennyi Pest felé elhelyezett szobához erkélyt építünk.  A beutaltak gyógykezelését a Lukács, illetve a Császár-fürdőben biztosítják. Ez a szálló reumás és légzőszervi megbetegedésben szenvedőket fogad majd.  Népszava 1968 július 17.  
2018.07.17 12:00
Frissítve: 2018.07.17 12:00