Harmadával csökkenhetne a gázár

Publikálás dátuma
2017.09.15 07:22

Fotó: /
Átlagos, vagyis évi 1200 köbméteres fogyasztásig, 32 százalékos lakossági gázárcsökkentést tenne lehetővé - kizárólag az állami Magyar Földgázkereskedő (MFGK) tavalyi lecsökkent beszerzési és szinten maradt eladási ára között keletkezett többlethaszon felhasználása – jelentette be tegnap Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető. 

Az ellenzéki párt néhány hete világított rá, hogy a négy éve állami tulajdonba került gáznagykereskedőnél – amelyen tehát minden lakosságigáz-molekula átfolyik – 51 milliárd forint többlet gyűlt össze a méséklődő beszerzési és változatlan eladási gázáruk miatt. Emiatt a családok az indokoltnál most évente átlagosan 22 ezer forinttal többet költenek rezsire – rögzítette a frakcióvezető. A többlethaszon szerinte 16 százalékos általános gázárcsökkentést fedezne. Ám a pénz fele a legtöbbet fogyasztó 20 százalékhoz folyna be. Az igazságosság végett így a kedvezmény csak évi átlagos, 1200 köbméteres fogyasztásig járna. Ez viszont már köbméterenként 35 forintos – az árra vetítve mintegy 32 százalékos – árcsökkentést tenne lehetővé. A szocialisták törvényjavaslatot nyújtottak be, amely a nagycsaládosoknak külön kedvezményt adna. A gázalapú áram- és hőtermelés költségeinek lezuhanása okán az MSZP 10 százalékos villany- és távhőárcsökkentést is indítványoz. (Megjegyzendő: szakértők szerint 2015-ben az MFGK-többlet 85 milliárdra rúgott, ami még nagyobb rezsivágást tenne lehetővé.)

A Fidesz a felvetésekre – sokadszor is csak a szocialisták időszakának áremeléseire emlékeztetve - érdemben ismét nem reagált. Nyilatkozatuk színfoltját csupán egy freudinak tűnő elírás jelenti, mely szerint a „rezsiemelés” védelme mellett állnának ki. Eszerint: „A rezsiemelés eredményeit a stabil árral és a nemzeti közműszolgáltatóval azóta is megvédjük.” (Ez még a „rezsiemelést” „rezsicsökkentésként” értelmezve is fura érvelés, hisz a lakosságot lényegében a további árcsökkentéstől védenék.) A kormánypárt szerint a szocialisták „igazságos energiaszámlája” úgy nézett ki kormányzásukkor, hogy az EU-ban a magyar emberek fizették a fizetésükhöz képest a legmagasabb energiaárakat. (A hivatalos EU-statisztikák ezt se igazolják.) A külföldi közműszolgáltatók ezermilliárd forint profitot vittek ki az országból (ez szintén egy külső forrásból alá nem támasztott adat). Sokadjára is a szocialista időszak áremeléseit citálják (miközben akkortájt a nemzetközi energiaárak még a hazaiaknál is nagyobb mértékben ugrottak). Szerintük a szocialisták azt ígérték, nem lesz gázáremelés (bár ezt nem örökre értették). A Fidesz rezsicsökkentést hajtott végre: 25 százalékkal csökkentették a gáz, az áram és a távhő árát – érvelnek. (2014 közepe óta a külföldi tőzsdék a fideszes rezsicsökkentésnél jóval jelentősebb zuhanást szenvedtek el. Ám ennek hasznát az Orbán-kabinet az állam berkein belül tartva már nem adja át a lakosságnak.) Szerintük a szocialisták kezdettől támadják a rezsicsökkentést, és ha rajtuk múlna, eltörölnék azt. (Ez ellent mond annak, hogy a szocialisták az elmúlt két év során kilenc alkalommal indítványoztak rezsicsökkentést, aminek a Fidesz-frakció még csak a parlamenti megtárgyalását is ellehetetlenítette.)

2017.09.15 07:22

Több tízezer magyar dolgozót és 800 milliárd forintot érinthet Trump keménykedése

Publikálás dátuma
2018.07.19 09:07

Fotó: / Németh András Péter
Amerika és Európa vámháborúját Magyarország szenvedheti meg leginkább.
25 százalékát
értékesítik az európai autóexportnak az Egyesült Államokban, így a vén kontinenst meglehetősen érzékenyen érinti, ha a vámháború miatt visszaesik az autóipar. Ráadásul globális mércével nézve a kelet-közép-európai térség az ágazat GDP-arányos súlya (és exportrészesedése) kiemelkedik a világ országai közül, írja a portfolio.hu. Szlovákiában és Csehországban a nettó autóipari export (vagyis a behozatallal korrigált kivitel) a GDP 11,8 százalékát tette ki, Magyarország esetében pedig 7,2 százalékvolt ez az arány (utóbbi  mintegy 2700 milliárd forintot jelent).
Arra az eredményre jutottak, hogy Magyarország van kitéve a leginkább az autóipari kereslet változásának, vagyis jó időkben mi profitálunk a leginkább a fellendülésből, ha rosszra fordul a helyzet, akkor viszont nekünk fáj a leginkább a kereslet gyengülése.
A közép-kelet-európai régió autóipartól való függősége nem csupán az exporton belüli részesedésben látszik: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia ipari termelésének a 17 százalékát, a foglalkoztatásnak pedig a 16 százalékát adja a szektor.
A régiós országok közül Magyarországnak fájna a leginkább, ha Trump beváltaná fenyegetését. A Magyarország esetében számított GDP-arányos bruttó kitettség 2 százalékos (mintegy 780 milliárd forint) azt jelenti, hogy a hazai éves össztermék ekkora része forog veszélyben. És persze nem tudni, hogy a kapcsolódó részeivel mintegy 100 ezer embernek 
2018.07.19 09:07
Frissítve: 2018.07.19 09:09

Mirelitmizéria: a lázat, hányást, okozó baktérium a hűtőben is vígan szaporodik

Publikálás dátuma
2018.07.19 07:50

Fotó: Shutterstock/
Nagyon tülekednek a konkurens cégek, hogy a listeria-fertőzés gyanúja miatt a hűtőpultokból eltávolított Greenyard termékek pótolhassák. Az újabb megbetegedések ellenszere a forralás.
Biztonságos beszerzési forrás után néznek a kiskereskedelemi üzletláncok azt követően, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megtalálta egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását, mégpedig a Greenyard Hungary Kft. bajai üzemében. Mint közismert a fertőzés okozója a Listeria monocytogenes nevű baktérium volt, amely 47 embert betegített meg, s kilencen bele is haltak a fertőzésbe. Az érintett országok egyébként Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság voltak.
73 ezer tonna
gyorsfagyasztott terméket exportálnak a gyártók
Bár magyarországi fertőzésről nem tudunk, mégis a Nébih úgy rendelkezett, hogy valamennyi hazai üzletből ki kell vonni a bajai cégnek ebben az időszakban gyártott gyorsfagyasztott termékeit. Ennek hatására megugrott az érdeklődés az albertirsai székhelyű Mirelitte Mirsa Zrt. termékek iránt is - mondta Losó József, a társaság igazgatóságának elnöke és tulajdonosa. Hasonló mértékű élelmiszer-termék visszahívásra az utóbbi években nem volt példa. A 2003 óta teljesen magyar kézben lévő Mirelitte Mirsa Zrt. három gyárában Albertirsán, Miskolcon és Domoszlón állít elő gyorsfagyasztott zöldségeket, gyümölcsöket, félkész és kész tésztás, valamint húsos termékeket. (A ceglédi üzemükben ősszel indul be a termelés.) Losó József a Népszavának elmondta, hogy a korszerű technológiának köszönhetően üzemeik - főidényben folyamatos, hét napos termelés mellett - mindössze 220-300 fővel termelnek. Megtudtuk, hogy a vállalatcsoport árbevétele tavaly meghaladta a 4,6 milliárd forintot.
A Mirelitte Mirsa tulajdonosa elmondta, hogy a Listeria monocytogenes baktérium a hűtő  hőmérsékletén (4-10 Celsius-fokon) is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás, de találtak olyan fogyasztót is, akin csak a megfertőződés 90. napján észlelték a betegség tüneteit.
Mivel a listeria általában a földben, a trágyában tenyészik, ezt felismerve a Mirellitte Mirsa a zöldségnek csak a legszükségesebb részét szállítják be az üzem területére, az emberi fogyasztásra alkalmatlan leveleket, zöld részeket már azon kívül eltávolítják. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása - hívta fel a figyelmet a szakember. Várandós nőknél, idős, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) azonban az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést.
Azt nem lehet tudni, hogy most milyen mennyiségű gyorsfagyasztott terméket vontak vissza az üzletláncok polcairól, mert azt is titokként kezelik. Ami ismert: a Greenyard 2016-tól 2018 közepéig gyártott, Magyarországon értékesített, és most visszavonásra ítélt termékei 29 ezer tonnát tettek ki. Azt nem tudni mennyi a valóban begyűjtött mennyiség. Ugyanakkor egy iparági szakértő lapunknak elmondta, hogy nyugtalanító, hogy az európai hatóság 2015 óta tartó vizsgálata nyomán csak idén márciusban jutottak el a bajai céghez, minderről pedig csak hónapok után tájékoztatták a fogyasztókat, és csak júliusban történtek meg az első termékvisszahívások. Furcsa az is, hogy a csemegekukorica a "bűnös", amely termőfölddel, mint közismert, nem érintkezik. Arra sincs bizonyíték, hogy egyes országokban a fagyasztott kukoricát felengedés után nyersen ennék. Mivel a tapasztalatok szerint a 75 Celsius fokos főzés után az Listéria elpusztul, kötelezővé kellene tenni, hogy a gyorsfagyasztott termékek csomagolásán erre kiemelten felhívják a figyelmet - tette hozzá..

Főként exportra termelnek

A fagyasztott zöldségek tavalyi kivitele bőven többletes volt, ugyanis a 85,5 millió eurós, 118 ezer tonnás fagyasztott zöldségexporttal szemben 24,2 millió eurós, 37 ezer tonnás import állt. Kivitelünkben meghatározó termék a csemegekukorica és a zöldborsó - írta a Kertészet és Szőlészet. A szaklap adatai szerint az összes fagyasztott zöldség exportárbevétele lényegében szinten maradt tavaly, hiszen az 52 millió eurós kiviteli érték mindössze pár százezer euróval maradt el az előző éviétől. A 73 ezer tonnás kiszállított mennyiség nagyságrendje szintén alig változott. A behozott fagyasztott csemegekukorica értéke és mennyisége viszont a felére zuhant, a nagyságrendje pedig az exportnak még a 2 százalékát se éri el. Arról még nem érkeztek hírek - az adatokat a gyártók gyakran titkolják is -, hogy a mostani fertőzésmizéria hogyan hatott a kivitelre.

2018.07.19 07:50
Frissítve: 2018.07.19 07:50