Ijesztő dolgokra készülnek Pakson

Publikálás dátuma
2017.09.15 22:00
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Fotó: /
Furcsa tervek rajzolódnak ki azokból a szerződésekből, amelyeket a Közérdekvédelmi Központ hozott nyilvánosságra a napokban a paksi bővítésről. A Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője adatigénylése nyomán napvilágra került kontraktusok az üzleti racionalitáson kívül eső szándékokat sejtetnek.

A lapunk által tételesen átnézett papírok legfurcsábbika egy biztosítási kötvény, amely az MVM Paks II. Zrt. felelős vezetőinek (vezető tisztségviselők és felügyelőbizottsági tagok) nevére szól. Az évi kétmilliárd forint biztosítási összegről szóló felelősségbiztosítás teljességgel értelmetlen lenne, ha a kormány arra számítana, hogy a Paks II. háza táján minden a jogszabályi előírások szerint történik majd: a kötvény alapján egy sor olyan cselekmény után vállalja át a fizetést a biztosító, amelyek egy törvényesen működő állami cégnél a józan ész alapján nem történhetnének meg.

Fedezetet ad például a biztosító (a majdan esetleg vétkesnek bizonyuló vezetők helyett) az „egészségvédelem és munkabiztonság megsértéséhez” kapcsolódó esetekben, aminek csak az adhat értelmet, ha számítanak rá, hogy a majdani építkezések és az üzemeltetés során megsértik az egészségvédelmi és a munkabiztonsági előírásokat, és a vezetőket felelősségre vonhatják ezért. Szintén állja a biztosító a környezetszennyezési eseteknél a felelős vezetők jogi védelmének költségeit, valamint a jó hírnév sérelmének orvoslásával összefüggő fizetnivalókat, akkor például, ha az érintettek megrágalmaznak valakit, és emiatt pert veszítenek, vagy őket rágalmazza valaki, továbbá a „kiadatási és kapcsolódó eljárások” költségeit.

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

Biztosított tétel a „büntető eljárási óvadék és polgári peres vagyoni biztosíték” ugyanúgy, mint a biztosított személyekre kiszabott bírság és büntetés – kiemelve az adó jellegű bírságokat és büntetéseket , mintha csak a biztosítást megrendelő állami cég arra készülne, hogy a vezetői adócsalásokat fognak elkövetni. Külön sor a kötvényben a „Dodd Frank/SOX (részvénycsere)” megjelölésű cselekménykör, ami – az amerikai jogba a pénzügyi világválság nyomán bekerült jogszabályra utalva – vélhetően azokra az esetekre nyújt fedezetet, ha a vezetők bennfentes kereskedést folytatnának a társaság értékpapírjaival, vagy más pénzügyi és értékpapírpiaci visszaéléseket követnének el.

Érdekesség, hogy a biztosító nem kér önrészt a biztosítottaktól, egyedüli kivételként a „Társaság ellen érvényesített értékpapír igényekre” határoz meg egymillió forintos önrészesedést.

Egy másik szerződés az MVM Paks II. Zrt. és a finn Helske Consulting között teremt tanácsadói jogviszonyt. A Helske Consultingot a szerződés szerint Jussi Helske képviseli, aki nyugdíjazásáig a finn atomipar különböző csúcsvezető posztjain dolgozott, jelenleg pedig „független” tanácsadóként tevékenykedik, de iparági körökben egyértelműen az orosz atomlobbi emberének tartják. Az orosz sajtóban rendszeresen idézik őt, amikor azt kell bizonygatni, hogy valamelyik – nemritkán éppen a megszólalás idején meghibásodott – orosz atomerőművi létesítmény minden biztonsági előírásnak megfelel. A közelmúltban arról nyilatkozott, hogy azért éri meg a használt atomerőművi fűtőanyagok feldolgozásáról orosz partnerekkel szerződni, mert ők nyújtják a legjobb áron ezt a szolgáltatást. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Roszatom vezetője nemrég egy konferencián utalt rá: számukra a paksi szerződésben az igazi bizniszt a hulladék átmeneti tárolása és feldolgozása jelenti, aminek sokkal nagyobb a profittartalma, mint az építésnek illetve a technológia-átadásnak, az ára pedig nincs benne a bővítésre szánt 4000 milliárd forintos keretben.

2017.09.15 22:00

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01