Dicsérték és bírálták Trumpot

Publikálás dátuma
2017.09.21 07:36
Emmanuel Macron nem osztotta Trump több nézetét az ENSZ közgyűlésen. Fotó: AFP
Fotó: /

Túlzás lenne azt állítani, hogy egyöntetűen pozitív visszhangja lett volna Donald Trump keddi, az ENSZ közgyűlés általános vitáján elhangzott beszédének. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő azon kevesek közé tartozott, akiknek tetszett Trump fellépése. A miniszterelnök bátorítónak nevezte az amerikai elnök szavait. Elismerést kapott az amerikai elnök Dél-Koreából is. A szöuli kormány egy illetékese azt közölte, Trump szavai azt mutatják, mennyire komolyan veszi Washington az észak-koreai rakéta- és nukleáris program miatt kialakult válságot.

Irán viszont felháborodással vette tudomásul Trump szavait. Mohammed Dzsavad Zarif külügyminiszter szerint a beszédnek semmi köze sem volt a realitásokhoz. A Teheránt bíráló megnyilatkozásai „aljasok és értelmetlenek”- fejtette ki.

Angela Merkel német kancellár Trump harcias Észak-Koreával szembeni megnyilatkozásával kapcsolatban azt közölte, kormánya kizárólag a válság diplomáciai úton való lezárását támogatja. Bírálta a beszédet a német szociáldemokraták kancellárjelöltje, Martin Schulz , aki a Twitteren kifejtette: az amerikai elnök szavai nyomán csak még nagyobb lesz a feszültség a világban. „Nekünk, európaiaknak határozottan ki kell jelentenünk: ő nem a mi politikánkat képviseli, stílusa sem a miénk”. Jürgen Trittin, a németországi Zöldek politikusa ugyancsak élesen bírálta a beszédet. Úgy vélte, mindez azt mutatja, Amerika hátat fordít a konfliktusok békés megoldása gyakorlatának. Dicsérettel illette ezzel szemben Emmanuel Macron francia elnök beszédét, aki hitet tett a multilaterális együttműködés és a nukleáris leszerelés mellett. (A francia elnök egyebek mellett azt is mondta, bár az Egyesült Államok bejelentette kilépését a párizsi klímamegállapodásból, továbbra is párbeszédet folytat a kérdésről Trump elnökkel, mert meggyőződése, hogy „megérti majd”, a megegyezés az amerikaiak érdekeit is szolgálja. Az amerikai elnökkel szemben Macron megvédte az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást. Azt is mondta, Párizs számára vörös vonalat jelent, ha Szíria vegyi fegyverekkel rendelkezik.)

Venezuela is jogtalannak érezte Trump bírálatát. Jorge Arreaza külügyminiszter szerint senki sem vonhatja kétségbe az ország szuverenitását és „demokratikus berendezkedését”. Az amerikai elnök azzal vádolta Nicolás Maduro elnököt, hogy csődbe vitte az országot és elrabolta az irányítást a törvényesen megválasztott parlament tagjaitól.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking továbbra is az észak-koreai konfliktus békés lezárásán fáradozik.

Szerző
2017.09.21 07:36

A pokoli játszma

Önmagában több mint üdvözlendő volna, hogy egy évvel Benjamin Netanjahu budapesti látogatása után Izraelbe látogatott a magyar kormányfő. Anélkül azonban, hogy jajveszékelni kezdenénk, az izraeli Haaretz-cel együtt kérdezzük: mégis minek tudható be, hogy a Netanjahu–Orbán szövetségbe „beleborzonganak” a magyarországi zsidók (is)? Miért van, hogy amikor Orbán a „lelki társához, ideológiai partneréhez” látogat, a magyar zsidóság úgy érezheti: egy pokoli játszma mellékszereplője? A borzongás okára a francia Liberation is emlékeztet: Netanjahu tavaly Budapesten feloldozta Orbánt az antiszemitizmus vádja alól, miközben az csodálja Horthyt, aki félmillió zsidó deportálásához járult hozzá, s miközben Budapesten mindenütt Soros György képét lehetett látni a bevándorlás-ellenes hadjárat részeként. Netanjahu azonban szelektív alapon viszonyul a zsidóellenességhez – jegyzi meg a lap. Fel van háborodva, amikor a palesztinok gyakorolják, Orbán esetében azonban elhanyagolhatónak tekinti. 
Ugyanakkor másfél évszázaddal a zsidók egyenjogúsítása után, az Európai Unió közepén anakronisztikus azt olvasni, hogy Yossi Amrani budapesti izraeli nagykövet „hatalmas eredménynek” tudja be, hogy Magyarországon a zsidók biztonságban érezhetik magukat, s hogy lenyűgözte őt a Ferencváros-Maccabi Tel-Aviv meccsen a Fradi szurkolóinak sportszerű buzdítása (nem zsidóztak!), vagy hogy Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija szerint „alig van hatékonyabb eszköz az antiszemitizmus csökkentésére, mint hogy a magyar kormányfő nyíltan dicséri a zsidó állam eredményeit a nemzetközi porondon”.
Mindez az antiszemitizmus elleni magyar zéró tolerancia fecsegő felszínének magasztalása, amely elfedi a lényeget: miként bontja le Orbán a menekültválságra hivatkozva a demokráciát, amit Netanjahu is támogat azzal, hogy illiberális vezetők barátjává teszi Izraelt. Mielőtt elmerülnénk abban, hogy egy zsidó kiplakátolása a nemzet ellenségeként „antiszemita felhang”-e vagy antiszemitizmus, a gyökerekről idézzük a kabinet volt kulturális államtitkárának, Szőcs Gézának szavait a 24.hu-ról: „A félhold világhódító becsvágya nem ért véget 1686-ban, Buda elvesztésével. Újrakezdték...” Szerinte az iszlám gyors és agresszív terjeszkedésének „első számú kárvallottja a zsidóság, és ezen a ponton találkozik a magyar és zsidó érdek. Fel kell ismerni zsidók és magyarok sorsközösségét, vagy legalább érdekközösségét, de helyzetének hasonlóságát mindenképp, és azt, hogy szövetségre van szükség kettőnk közt”.
Talán itt van az orbáni politika lényege: a zéró toleranciára addig van szüksége, amíg a zsidósággal el lehet hitetni, hogy az iszlámtól való félelmét nem a demokrácia (a nyílt társadalom), hanem csak egy autoriter vezér oszlathatja el. Miközben pedig ezt a szekeret tolja lelkesen, a magyar zsidóság (is) elfelejti feltenni magának a kérdést: lehet-e helye egy iszlám ellen megszervezett autoriter, fundamentalista keresztény Európában? Mondtuk: pokoli játszmát játszik itt a két lelki társ.
2018.07.20 08:49

Elsüllyedt egy kacsahajó, tizenegy halott Missouriban

Publikálás dátuma
2018.07.20 08:14
Mentőcsapatok keresik a Table Rock-tavi tragédia túlélőit és áldozatait
Fotó: AFP/ Southern County Fire Protection Disctrict/
Elmerült egy kétéltű turistahajó Missouri állam egyik taván, a balesetben gyerekek is meghaltak.
A helyi hatóságok eddig hét embert mentettek ki a vízből, további 13 személyt pedig eltűntként keresnek, de az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy életben találják őket.  Az amerikai hírcsatorna idézi a Stone megyei Doug Rader helyi seriffet, aki szerint egyértelműen az időjárás állt a tragédia hátterében – a megyében helyenként 101 kilométer/órás szél fújt, a tavon pedig semmi sem tompíthatta erejét; Rader elmondta, jelenleg is folynak a mentési munkálatok búvárok, és önkéntes felderítő csapatok kutatnak az áldozatok után. A CNN úgy tudja, hogy a hajó helyi idő szerint csütörtök este hét körül merülhetett el, a tragédia előtt félórával pedig ismételt viharjelzést adtak ki Branson város térségére. A szeles-viharos időben ráadásul több turista hajó is tartózkodott a Table Rock vizén, ezek azonban biztonságban visszaértek a kikötőbe.  
2018.07.20 08:14
Frissítve: 2018.07.20 08:20