Paks 2 - Felelőtlenül olcsó kiberbiztonság

Publikálás dátuma
2017.09.25 20:18
Paks - blokkvezénylő Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Miért egy olyan cégre bízta a Paks II. projekttársaság a tervezett új atomerőművi blokkok informatikai védelmét, amely egy ennél lényegesen egyszerűbb feladattal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) e-jegy-rendszerének megalkotásával sem tudott megbirkózni - tette fel a kellemetlen kérdést Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszternek hétfőn a parlamentben Demeter Márta LMP-s politikus.

Ahogyan az a Közérdekvédelmi Központ adatigénylése nyomán kiderült, a T-Systems nevű céget azzal bízta meg az MVM Paks II. Zrt., hogy nyolcmillió forintért készítsen tanulmányt a paksi erőmű kiberbiztonsági követelményeiről. A megbízást elnyerő cég korábban azzal került be a hírekbe, hogy a BKK számára fejlesztett e-jegy-rendszerét egy 18 éves diák feltörte – 50 forintért sikerült bérletet vennie -, és háromezer felhasználó adatai is kiszivárogtak (az utóbbi melléfogás egy másik T-Systems-projektben, a Mol-Bubi közbringarendszernél is megtörtént, mindkét esetet vizsgálja az adatvédelmi hatóság).

Demeter Márta ugyanakkor nem csak arra kérdezett rá, hogy az említett fiaskók ellenére hogy lehetett az ország legnagyobb biztonsági kockázatú beruházásánál helyzetbe hozni a nem teljesen makulátlan referenciájú céget. A képviselő a kérdésében arra is célzott, hogy mióta a T-Systems anyavállalata, a Magyar Telekom jó szolgálatot tett a kormánynak – vagyis közreműködött abban, hogy az ország második legnagyobb hírportálja, a Lázár János hotelbotrányát feltáró Origo előbb megváljon a szerkesztőség kulcsembereitől, majd új, kormányközeli kézbe kerülhessen – a T-csoport cégei látványosan sikeressé váltak különféle állami tendereken.

A kérdésre – az éles helyzetektől egyelőre óvott Süli helyett - Aszódi Attila, a „Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár” válaszolt. Aszódi szerint a T-Systems 2016-ban 73 milliárdos árbevételt realizált – ezzel az államtitkár voltaképpen megerősítette a Demeter kérdésében foglalt állítást, hogy a cégnél a kormányzati megrendeléseknek is köszönhetően fut a szekér. (Épp a napokban nyertek el egy újabb, 3 milliárd forintos megbízást a kormányzati szervek országos videokonferencia-rendszerének programozására.) Az államtitkár kifejtette, hogy az atomerőművek fizikai védelmi tervének része az informatikai védelem, amelynek tenderére 5 pályázót hívtak meg, ezek közül 2 adott be ajánlatot, és ők az olcsóbbat választották. A pályázatokat a Paks II Zrt. szakmai zsűrije bírálta el – hogy milyen referenciák alapján, illetve hogy szerepet játszottak-e a döntésben a közelmúlt rosszul sikerült projektjei, arról Aszódi nem ejtett szót.

Szerző
2017.09.25 20:18

Drága a gáz, rekordmennyiségű áramot hoz be Magyarország

Publikálás dátuma
2018.07.18 19:46
FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON
Fotó: /
Minden eddiginél nagyobb arányban szorult az első fél év során az ország árambehozatalra – számítható ki a hazai villamosenergia-ellátás biztonságáért felelős állami Mavir által közzétett adatokból. Eszerint az első hat hónap során a teljes forgalom 22,7 terawattórát (TWh) tett ki, amiből a – kivitellel csökkentett - behozatal 8,1 TWh-ra rúgott, ez pedig közel 36 százalékos csúcsérték. 2010 ugyanezen időszakában az arány számításunk szerint még csak 12 százalékon állt, majd a 2014-es 34 százalékig tartó gyors felfutást követően az elmúlt évek során 30 százalék környékére szelídült.  A kijelentések szintjén a Mavir és az Orbán-kabinet erőteljesen ellenzi az árambehozatal arányának növekedését. Az állami társaság előrejelzéseiben a vészharangot kongatva rendszeresen erőműépítéseket sürget és a kormány is alapvetően ezzel indokolja a paksi bővítés szükségességét.
Semmiféle kivetnivalót nem lát ugyanakkor az árambehozatali arány emelkedésében Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont főmunkatársa. Az arányemelkedés legfőbb okát abban látja, hogy a viszonylag magas gázárak és alacsony áramárak miatt egyre kevésbé éri meg a – hazai rendszerben fontos szerepet betöltő - gázerőművek működtetése. Ilyenkor hagyományosan a szénalapú lengyel, cseh és ukrán egységek lépnek előtérbe, amelyektől a hazai kereskedők olcsóbban tudják beszerezni az áramot, mint határon belülről. Azt, hogy az Európai Unió az áram tekintetében önellátó, így alapvetően Magyarország is EU-tagállamoktól – az uniós szabályok alapján "belföldről" - vásárol, Felsmann Balázs többek között a lehető legalacsonyabb áramár biztosítékaként is üdvözli. Európa közepén Magyarország jelentős külkereskedelmet folytat, ugyanakkor más termékek esetén sose merül fel veszélyként az ellátás elakadásának lehetősége: ezt a kutató az áram esetében se tudja elképzelni.  Mindemellett a behozatali arány megugrásához a megújulóenergia-telepek környező országokénál lassabb hazai terjedése is hozzájárul. Romániában immáron jelentős számú szélerőmű termel szinte költségmentesen áramot. (Az Orbán-kabinet ehhez képest lényegében betiltotta az ilyen egységek telepítését.) Igaz, a kiadott engedélyek alapján 3-4 év múlva érzékelhetően nőhet a hazai napelem-alapú termelés. Felsmann Balázs számára a behozatali arány jövőbeni csökkenését emellett az egyre szigorodó széntüzelési feltételek, illetve az új nukleáris blokkok jövő évtized második felére ígért üzembe állítása is valószínűsíti.
2018.07.18 19:46

Gyengüléssel nyitott a forint

Publikálás dátuma
2018.07.18 08:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték. A frankhoz képest erősödött.
Kedd este óta az euróval és a dollárral szemben gyengült, a frankhoz képest erősödött a forint szerda kora reggelre a bankközi piacon. Az MTI azt írja, szerda reggel fél hétkor az eurót 323,72 forinton jegyezték, valamivel magasabban a kedd esti 323,62 forint után. Eközben a svájci frank 277,80 forintról 277,65 forintra gyengült, a dollár jegyzése ugyanakkor 277,53 forintról 277,89 forintra erősödött. Az euró jegyzése gyengült a dollárral szemben, kedd este 1,1662 dollárt, szerda reggel 1,1644 dollárt ért. 
2018.07.18 08:18
Frissítve: 2018.07.18 08:18