Karácsony: kétsebességes egészségügyet akar a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.09.28 21:24
FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
A Párbeszéd szerint egyre több jel utal arra, hogy a Fidesz a 2018-as országgyűlési választás után, megszerzett parlamenti többsége esetén "kétsebességes" egészségügyet alakítana ki.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, társelnöke csütörtöki nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta, a magyar egészségügyi ellátásból tíz év alatt 1836 milliárd forintot vontak el, ennek a folyamatnak a nagy része pedig a Fidesz-kormányok időszakára esik. Emiatt romlanak az egészségügyi statisztikák, a kórházak és szakrendelők állapota, nőnek a várólisták, betöltetlenek maradnak a háziorvosi praxisok - sorolta az ellenzéki politikus, hozzátéve, ezzel párhuzamosan elkezdődött egy másik folyamat, a magánegészségügyi ellátás fejlődése.

A Fidesz-közeli vállalkozások egyre nagyobb lehetőséget látnak ebben, a kormány adópolitikája megágyaz annak, hogy legyen egy "felső tíz százalék", akik fizetőképes keresletként megjelenik a magyar egészségügyi ellátásban, az adókedvezmények révén tulajdonképpen ingyenesen vehetik igénybe ezeket a méregdrága szolgáltatásokat - vélekedett Karácsony Gergely. Kifejtette: egyszerre van egy, a többség számára egyre nehezebben elérhető, egyre rosszabbul finanszírozott közegészségügy, és jól prosperáló, egyre nagyobb profitokat termelő magánegészségügy. Magyarország kettészakadt ebből a szempontból is, a 2018-as választás tétje, hogy ezt a kettészakadó társadalmat össze lehet-e forrasztani és meg lehet-e akadályozni az egészségügy szétválását - fogalmazott a sajtótájékoztatón Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, vissza kell pótolni az elmúlt időszakban "kivett" százmilliárdokat az egészségügybe és talpra kell állítani először az alap-, a járóbeteg-, majd a fekvőbeteg-ellátást. Ehhez jó választási eredményt szükséges elérnie az ellenzéknek a 106 egyéni választókerületben - tette hozzá a Párbeszéd társelnöke.

Szerző
2017.09.28 21:24

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53

Százmillió forintért szabadulhatna meg Gyárfás Tamás digitális bilincsétől

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:41
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott.
Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el az MTI összefoglalója szerint az M1 Híradójában. Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.  A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához. Mint a szerda esti híradásban elhangzott, Gyárfás Tamás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság 100 millió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt” – fogalmazott a szóvivő.
2018.07.19 08:41
Frissítve: 2018.07.19 08:41