Molnár Gyula: mindenki ellenünk volt

Publikálás dátuma
2017.10.02 22:03
Molnár Gyula Botka Lászlóval FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Nem tehetünk mást, tudomásul vesszük Botka László döntését, s megpróbáljuk más úton, más módon elérni a kormányváltást, mert a cél továbbra is az – állítja az MSZP elnöke.

- Botka visszalépett, az MSZP pedig elbukott?

- Elmondtam: az MSZP és Botka László számára ez egyaránt kudarc, a pártnak fájdalmas veszteség. Elbuktunk egy menetet, de a harcot meg fogjuk nyerni. Muszáj új kezdetként tekintenünk erre, megköszönve Botka László minden eddigi erőfeszítését, sajnálva a visszalépését, de tovább kell lépnünk, közösségként együtt kell mozognunk, még ha nincs is sok terünk erre.

- Ez mit jelent: azokkal is együtt fognak működni, akik – mint arra Botka utalt – párton belül kivették a részüket ebből a bukásból, buktatásból?

- Hogy Botka László kire gondolt, azt tőle kell megkérdezni, én továbbra is állítom, hogy az MSZP-n belül senki sem akarta a bukását, ahogyan a pártét sem akarja.

- Azt is állítja, hogy nincsenek politikai maffiózók az MSZP-ben?

- A belső politikai vitákat nem lehet vádaskodással, s ilyen teóriákkal megoldani. A vádaskodás nem vezet sehova. Ha konkrét gyanú felmerül, azt megvizsgáljuk, s meghozzuk a megfelelő döntéseket.

- Nem indult vizsgálat Molnár Zsoltnak a Tarjányi-Lattmann botrányban való szerepét illetően.

- Molnár Zsolt álltja, hogy ő mindent tisztázott ezzel kapcsolatban.

- Molnár Zsolt lapunknak azt nyilatkozta, hogy továbbra is együtt kíván működni Tarjányi Péterrel, aki Botka bukását kívánta, és azt is, hogy ő adott engedélyt Lattmann Tamásnak, hogy nyilatkozzon.

- Molnár Zsolt azt állítja, hogy nem volt alakítója ezeknek az eseményeknek, az MSZP országos elnökségének többsége pedig elfogadta a magyarázatát. Az elnökségnek viszonylag korlátozottak a jogkörei ebben az ügyben. Nekem sem volt több lehetőségem.

- Ezek szerint önöknél nem jár bizalomvesztéssel, vagy kizárással, ha valakinek ilyen típusú mozgása merül fel?

- Az MSZP országos elnökségének döntésére lett volna szükség ebben az esetben, ám szavazásra sem tudtunk bocsátani ilyen kérdéseket, mert akkora támogatottsága sem volt. Azt viszont nagyon sajnálnám, ha bárki ennek a műbalhénak tudná be Botka László távozását.

- Akkor ön minek tudja be?

- Annak, hogy Botka László hónapok óta körkörös védekezésre szorult, ahelyett hogy a saját politikáját vihette és képviselhette volna, folyamatosan meg kellett küzdenie a Fidesz ármánykodásával, a kormánymédia pitiáner támadásaival, de az úgynevezett demokratikus ellenzék ellenérdekeltségével is. Mindenki ellenünk volt, a DK és az LMP múlt heti elutasítása miatt pedig Botka László úgy látta: az általa célként kitűzött demokratikus összefogásra többé nincs esély. Nem tehetünk mást, tudomásul vesszük ezt, s megpróbáljuk más úton, más módon elérni a kormányváltást, mert a cél továbbra is az.

- Biztos ez? Már csak azért is kérdezem, mert Botka mindig azt mondta: Gyurcsány Ferenccel erre nincs esély, de most hogy jelöltjük már nincs, várhatóan kiegyeznek majd a DK-val.

- Botka László is meg akart egyezni a DK-val, az MSZP is, én is – már pártelnökké választásomkor is ezt mondtam. Mindenki tudja, hogy minél szélesebb körű ellenzéki együttműködés kell. Eddig Gyurcsány Ferenc és pártja zárkózott el ettől, most, hogy ilyen helyzetbe kerültünk, elvesztettük Orbán Viktor potenciális kihívóját, tőlük és a velük való tárgyalásoktól is várjuk a megoldási javaslatokat. Mert a feltételezést is visszautasítom, hogy az MSZP számára ne a jövő évi választáson való győzelem lenne a cél.

2017.10.02 22:03

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02