Botka László tisztázott és távozott

Publikálás dátuma
2017.10.02 23:06
FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
Az LMP és a DK elzárkózása után mérleget vont az MSZP miniszterelnök-jelöltje, s miután úgy látta: "a választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is", lemondott, s visszavonult Szegedre.

Alulértékelte a Fidesz aljasságát, ahogyan azt sem tudta, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket – fogalmazta meg Botka László a sajtó képviselőinek elküldött levelében, majd tévébeszédében is azt, hogy mi volt az oka annak: hétfőn reggel lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről.

A szegedi polgármester levelében elsőként a DK és az LMP hétvégi döntésével indokolta a távozását: "A Fidesz néhány ügynökének azonnali médiamegjelenése mellett – itt vélhetően Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő és Lattmann Tamás nemzetközi jogász, valamint az általuk és Bodnár Zoltán bankár által alkotott Magyar Progresszív Mozgalomra célzott – a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal. Ez az én elmúlt néhány hónapnyi munkám, politizálásom kudarca. Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta.”

Botka László ezután arról írt, új politikát hirdetett, és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése. „Sajnos hibáztam, mert nem gondoltam, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban. Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is” – fogalmazott az MSZP visszalépett miniszterelnök-jelöltje. Botka azzal folytatta: „Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is. Hibáztam, mert alulértékeltem a Fidesz aljasságát, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást. Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését.”

Botka azt is írta: „Hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé. Addig is őrzöm városomat, Szegedet, a szabadság és az igazságosság szigeteként.” A kormányfő-jelölttel együtt két közvetlen munkatársa Kerényi György és Ruff Bálint is távozott az MSZP-től.

Mindezek és egy elnökségi ülés után a karakteres szociáldemokrata politika folytatását ígérte Molnár Gyula. Az MSZP elnöke úgy értékelte Botka visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől: „Ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”. Molnár közölte, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb most, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben. Az elnökség délelőtti ülésén meghozott döntésekről elmondta: létrehoznak egy tárgyalódelegációt, amelynek tagja ő maga, Hiller István, valamint Tóth Bertalan frakcióvezető lesz, és haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket az ellenzéki pártokkal. A döntés értelmében először az egyéni kerületekben kell megállapodni, utána lehet a listáról egyeztetni. Még idén kongresszust tart az MSZP, ezen hagyják jóvá a jelölteket. A választási kampányt mostantól maga Molnár Gyula vezeti, ő lesz a párt országos választási bizottságának elnöke.

Botka a szocialistákat is erősen kritizáló szavairól a pártelnök azt mondta, hogy 94 százalékban mindig egyetértett a szegedi polgármesterrel, de pont ebben a kérdésben nem, szerinte nem szabad belső vitákat ilyen politikai színezetben feltüntetni. Arról is beszélt, nem szeretné, hogy ezt a problémát az átlagosnál súlyosabbnak tüntessék fel. Csakhogy Botka távozása és a belső problémák nagyon is komoly tüneteként, lényegében Botkával egyidőben lemondott posztjáról Ujhelyi István is. Az MSZP távozott alelnöke azzal indokolt: „Méltatlan és számomra vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik. Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba. Ezt eddig is sejtettük, de őszintén hittem, hogy magunk mögött hagyva eddigi hibáinkat győzhetünk felettük. Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott 'puccs' eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak”. A politikus közölte: az MSZP alelnökeként a továbbiakban nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért.

Odaveszett pártjelleg?

Botka távozása után az MSZP már nem fog felállni a padlóról, amiből rövidtávon a DK és az LMP, végül viszont a Jobbik profitál. Botka visszavonulásával az MSZP elveszítette pártjellegét – fogalmazott Juhász Attila a Political Capital szakmai vezetője. Az elemző szerint az MSZP jövőjét most nehéz megjósolni, de úgy látja: lehetőségei a teljes széteséstől addig terjednek, hogy valahol megkapaszkodik a 10 százalék körüli kispárti-középpárti határvonalon. Az MSZP azt a szerepét már biztosan elveszítette, hogy a Fidesz legesélyesebb kihívója lehessen a 2018-as választáson – mondta.

Az elemző úgy látja: a DK és az LMP vezetői Botka visszavonulására lehetőségként tekintenek, bíznak abban, hogy fel tudják szabdalni az MSZP szavazótáborát. Juhász szerint hosszútávon a Jobbik lehet az ügy nyertese. „Azokat a szavazókat, akik kormányváltást szeretnének és az esélyes kihívóra akarnak szavazni, a Jobbik begyűjtheti” – mondta Juhász Attila. A választók zömét ugyanis nem korlátozza az ideológiai vagy pártelkötelezettség – ahogy 2010 előtt is Észak-kelet Magyarországon a Jobbik a volt szocialista szavazókkal erősödött meg.

Az elemző úgy véli: Botka László vállalkozása lehetett volna sikeres. Csakhogy szerinte is tény az: a párton belülről dolgozhattak Botka ellen, hiszen „a mai ellenzéki térben vannak olyan szereplők, akik teljesen nyilvánvalóan fideszes érdekek szerint cselekednek”. Másfelől Juhész szerint Botka ellehetetlenülésében szerepet játszott az is, hogy tavaly decemberi bejelentkezése óta szinte minden lépése rossz volt. Példaként azt említette: Botka már a kezdetek kezdetén feltételként szabta a közös listát, holott a legtöbb politikai szereplő akkor már régen koordinált indulásban gondolkozott. "Ha Botka László taktikusabb, akkor később is bedobhatta volna a közös lista ötletét, amikor már kialakult valamilyen együttműködés az ellenzéki erők között" – mondta az elemző.

Török Gábor politológus a Facebookon közzétett elemzésében azt írta: Botka távozásával elméletileg megnyílt az út egy MSZP-DK közös lista felé, vagy akár Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti beemelésével egy ennél is szélesebb összefogás irányába. "Ugyanakkor ma már nem biztos, hogy a DK-nak ez annyira csábító megoldás lenne, az első nyilatkozataik alapján az sem elképzelhetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc pártja már nem összefogást akar, hanem feldarabolást." – írta, hozzátéve, hogy ha a szocialisták egyedül és a siker minden reménye nélkül maradnak, akkor a DK mellett az LMP és a Jobbik is örömmel vesz részt a csalódott szavazóik elhalászásában. Török szerint a helyzet tehát nem új, de a helyzet kulcsa a baloldalon egyértelműen kikerült a szocialisták kezéből: ma elsősorban Gyurcsány Ferenc és másodsorban Karácsony Gergely döntésén múlhat, hogy mi lesz a baloldalon, és ki profitálhat az MSZP történelmi elgyengüléséből. - Batka Zoltán, Boda András

"Túl sok kusza információt hallani a háttérből"

Botka távozásával nem romlott az ellenzék választási esélye, sőt – így látja a 68 éves Páva Zoltán, aki 1994 és 2010 között Komló körzetének szocialista parlamenti képviselője volt. Szerinte Botka feleslegesen megsértette lehetséges koalíciós partnereit, főleg Gyurcsányt, magatartása pedig azt sugallta, hogy a politikusra nincs szüksége, csak a szavazóira. – Egy baloldali érzelmű, falusi, vállalkozó barátom ezzel kapcsolatos véleménye így hangzott: az nem megy, hogy kell a hozomány, de a menyasszonyt durrantsa meg más, mert csúnya – fogalmazott.

Meixner András, Pécs korábbi szocialista alpolgármestere szerint Botka nem azt kereste, hogy az ellenzék miképp működhetne együtt, inkább viszályt okozott a potenciális támogatók között. Márpedig a választók nem szavaznak veszekedő ellenzékre. A fentiek okán Meixner András szerint van még elég idő arra, hogy az Orbánt-rendszer megbuktatni akarók között egység szülessen a választásig, – Botka épp időben mondott le, s a történet tanulsága is egyértelmű, csak közös erővel megy… – tette hozzá.

– Mellbe vágott Botka László bejelentése – kommentálta az MSZP miniszterelnök-jelöltjének visszalépését Pintér Attila, a szocialista párt kaposvári elnöke, önkormányzati képviselője. – Annak ellenére is meglepett, hogy benne volt a levegőben egy ilyesfajta lépés a részéről. Botka László kijelentései és programja sok konfliktust generált. A közös listáról szóló ajánlatát meglehetősen hamar visszautasították, ennek egyértelmű következménye a lemondása.

Ha lesz bármiféle közös kezdeményezés – tette hozzá –, akkor annak az MSZP bizonyosan része lesz, része kell, hogy legyen.

– Nagyon sajnálom. De nem állhatunk meg, megyünk előre: szombaton a választmány várhatóan mandátumot ad majd Tóth Bertalannak, hogy a Botka László kezdeményezte választási szövetségről elkezdett tárgyalásokat tovább folytassa a demokratikus ellenzék pártjaival – mondta az egri Korózs Lajos országgyűlési képviselő. Szavai szerint az, hogy ki lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, „még a jövő zenéje”.

– Meglepett, váratlanul ért, csalódott vagyok – így reagált Hiesz György Gyöngyös szocialista polgármestere, akit Botka László pár hete elsőként kért fel országgyűlési képviselőjelölti posztra. Szavai szerint most gondolkodni és tájékozódni kell, mert jelenleg túl sok kusza információt hallani a háttérből, s ezek talán két-három hét múlva letisztulnak.

Szerző
2017.10.02 23:06

Jótékony célra fordítják a béremelést – több mint 3 millió forintot oszt szét minden hónapban az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.21 13:11

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A párt elnöksége egyértelművé tette, hogy a döntés alól senki nem vonhatja ki magát.
Javában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet – ami körülbelül 200 ezer forintot jelent honatyánként. Mivel az MSZP-Párbeszéd húsz mandátumot szerzett az áprilisi választáson, és ebből tizenhat erősíti a szocialista frakciót – megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forintról van szó. Információink szerint nem lesz automatikus elosztási mechanizmus, havonta összeül majd az elnökség, és eldönti, hogy az adott hónapban mire fordítja az említett summát: legyen szó rászoruló gyerekek támogatásáról, hajléktalanok segítéséről, független médiumok felkarolásáról vagy éppen szegény sorsú gyerekeknek adandó ösztöndíjakról. Az elnökség teljesen egyértelművé tette, hogy a kötelező felajánlás alól senki nem vonhatja ki magát. Mint megírtuk, a július 17-én megszavazott képviselői béremelés híre komoly felháborodást váltott ki, hiszen a kormány eközben megadóztatná a cafeteria-elemeket, és csípőből utasítja vissza az otthonápolási díjak növelését. Az ellenzék az ügyben nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a Fidesz annak érdekében, hogy a Tisztelt Ház elé vihesse a fizetésemelésről szóló törvényt, gyakorlatilag megzsarolta a többi pártot (olyan tervvel állt elő, ami lényegében leradírozta volna az ellenzéket a térképről).

Az MSZP összes tisztviselője (legyen szó pártpolitikusról, parlamenti vagy önkormányzati képviselőről) jelenleg is kiveszi a részét a közösségi finanszírozásból, ugyanis alapszabály szerint a párt révén kapott jövedelem 10 százalékát köteles befizetni a pártkasszába,

2018.07.21 13:11
Frissítve: 2018.07.21 13:22

Horvátországot csinálna Magyarországból az MSZP

Publikálás dátuma
2018.07.20 09:50
A devizahitelesek folyamatos tiltakozása ellenére az állami akarat győzött az elszámolások menetét illetően
Fotó: Népszava/
Rendkívüli parlamenti ülésen nyitná ki újra a devizahitelek rendezésének ügyét az MSZP, a Fidesz hallani sem akar róla.
A zágrábi kereskedelmi bíróság múlt heti döntésében kimondta: a horvátországi devizahitel-adósokkal a bankok a szerződéskori árfolyamon kell elszámolniuk, azaz az árfolyamkülönbözet visszajár. A pénzintézetek pedig elmarasztalhatóak abban a tekintetben is, hogy rossz tájékoztatásuk révén tisztességtelenül szedték be a pénzt - szólt az ítélet. Erre hivatkozva az MSZP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelesek ügyében - jelentette be a párt elnökhelyettese csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Szakács László azt mondta:
azt kérik a Fidesztől, hogy legyen új banki elszámoltatás, minden devizahiteles szerződést számoljanak újra, és szintén a felvételkori árfolyamon forintosítsák azokat.
A szerződések újraszámolásának idejére kilakoltatási és végrehajtási moratóriumot kell elrendelnie a kormánynak ezekben az ügyekben. Lapunk érdeklődésére Szakács László azt mondta: míg Zágrábban bíróság mondta ki a jogerős ítéletet, addig nálunk törvényt kellene erről alkotni. Hivatkozott arra is, hogy Horvátország mellett Szlovéniában és Romániában is született hasonló következtetéseket tartalmazó ítélet. Az ellenzéki politikus  úgy vélte, hogy a hazai bankok anyaországaikban valószínűleg nem tudtak volna olyan hitelszerződéseket kötni, mint Magyarországon, ezért nyugodtan követelhetik tőlük, hogy itt is ugyanolyan tisztességes feltételekkel kössenek szerződéseket. Kérdésünkre, hogy ez mekkora összeget jelenthet az anyabankok számára, Szakács László szerint 2000-2200 milliárd forint lehet az, ami összességében visszajár a devizahitel-adósoknak. Addig is míg kedvező döntés születik kilakoltatási moratóriumot javasolnak a szocialisták, ez már csak azért is sürgető lenne, mert jelenleg 120 ezer családot fenyeget a kilakoltatás réme. Egy friss adat szerint mintegy 285 ezer nyugdíjas ellen folyik végrehajtási eljárás adósságuk miatt. Szakács László szerint az az általános tapasztalat, hogy az időskorúak nagyrészt, mint kezesek viselik gyermekeik családjának bebukott hitelét. A Fidesz a szocialisták rendkívüli ülésszakot kezdeményező indítványára úgy reagált, hogy az MSZP  kormányzásuk idején eltörölték az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, helyette kockázatos devizahitelekbe kényszerítették azokat, akik otthont szerettek volna családjuknak. Szakács László a kormánypárt kijelentésére lapunknak elmondta, hogy ha a Fidesz támogatja a parlament rendkívüli ülésének összehívására vonatkozó indítványukat, akkor bocsánatot kérnek a valóban nem végiggondolt  intézkedésükért. Az kimaradt a Fidesz-közleményből, hogy a 2000-2005 között futó otthonteremtési program is inkább a jómódúaknak kedvezett, és visszaélésekre is lehetőséget adott a második, harmadik otthon felhúzására, illetve a kedvező kondíciójú támogatott hitelekből vállalkozók is tömegesen építettek eladásra lakásokat. Az állami kamattámogatás pedig olyannyira megterhelte a költségvetést, hogy a kivezetés után három évvel, 2010-ben is mintegy 150 milliárd forintot kellett kifizetni ilyen címen. Az tény, hogy a lakástámogatások feltételeinek folyamatos rángatása és a magasan tartott kamatok mellett a bankok és az ügyfelek felismerték a svájci frank alacsony kamatában és még kedvező árfolyamában "rejlő" lehetőséget, és megindultak a később katasztrófához vezető devizahitelezés felé.  Az Országgyűlés 40 képviselő javaslatára ül össze.
Szerző
2018.07.20 09:50
Frissítve: 2018.07.20 10:16