Sokkolta a pártot Botka lemondása

Publikálás dátuma
2017.10.04 07:02
Botka az MSZP korábbi kongresszusán FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
A szocialista párt egyelőre próbálja feldolgozni a sokkot, amit Botka László miniszterelnök-jelölt hétfői visszalépése okozott. 

Az MSZP a héten szeretne asztalhoz ülni a potenciális szövetségesekkel, hogy az új helyzetről egyeztessen. Végleges forgatókönyv mintha még nem létezne: többféle változatot hallottunk a tervezett menetrendről. A párton belüli hangulatot jól jellemzi az a nyilatkozat, amit Nyakó István sajtófőnök adott a Hír TV-nek: "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a testi gyönyörök csúcsát élem át ebben a pillanatban, vagy bárki ebben a pártban. Ez egy nehéz helyzet, túl fogjuk élni.” Az MSZP választási bizottsága és a megyei elnökök zárt ajtók mögött tanácskoztak.

A kormányellenes szavazatok megosztására játszó Fidesznek nyilvánvalóan nem érdeke, hogy Botka lemondása után az MSZP teljesen lenullázza magát. Az ellenzéki pártok esetében már nem ennyire egyszerű feltérképezni az érdekviszonyokat.

Ha a Jobbikon kívüli ellenzék legerősebb pártja látványosan meggyengül, az nem feltétlenül jó a többi demokratikus ellenzéki erőnek – hangsúlyozta Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa lapunknak. A szociáldemokrata pártok európai viszonylatban is gyengélkednek, az MSZP eltűnése azzal a veszéllyel járhat, hogy lengyel mintára a baloldal is eltűnik Magyarországon – figyelmeztetett.

Az MSZP-nek ebben a helyzetben a politológus szerint minél előbb választási együttműködést kell kötnie a lehetséges szövetségesekkel: a Demokratikus Koalícióval, a szocialistákat korábban vissza nem utasító Párbeszéddel, valamint a Liberálisokkal. Persze, a DK-val most változik a tárgyalási pozíció, de nem a kisebb pártokkal – jegyezte meg. Ügyes szövetségi politikával, ismert és elfogadott miniszterelnök-jelölttel megakadályozható, hogy tovább gyengüljön az MSZP.

Bár az ellenkezője tűnne logikusnak, a DK-nak sem érdeke az MSZP gyengítése – állapította meg Mikecz Dániel. Egyrészt nem belátható, hogy a szocialista szavazók mekkora arányban váltanának át a DK-ra, másrészt az várható, hogy az MSZP-n belül a DK-val és Gyurcsány Ferenccel való együttműködésre nyitottabb politika jelenik meg.

Más kérdés a 2010 utáni ellenzéki pártok helyzete – folytatta Mikecz. Az LMP és a Momentum már világossá tette, hogy külön listával indul: igaz, az LMP nem zárja ki a koordinált egyéni jelöltek indítását azokkal, akik „nem felelősek a 30 év politikájáért”. Ez a megállapítás az Együttre, a Párbeszédre és a Momentumra vonatkozhat.

Közülük a Momentummal való koordináció látszik elképzelhetőnek. Mérhető társadalmi támogatás és a 2010 utáni pártokat tömörítő Új Pólus projektjének kevés esélye miatt ugyanis a Párbeszéd érdeke az MSZP-vel való együttműködés (erre korábban a párt mutatott is hajlandóságot). Ilyen szempontból nehezebb a helyzete az Együttnek, amely légüres térbe kerül, ha az Új Pólus végleg lekerül a napirendről. Az LMP-nél ugyanakkor rugalmasság érzékelhető az előző harminc év politikájának megítélésében: Demeter Márta "leigazolása" szocialistáktól és a Gémesi Györggyel - az Új Kezdet párttal - kötött szövetség ezt mutatja.

A kisebb ellenzéki pártok számára Mikecz Dániel lényeges kérdésnek tartja, hogy a mérések szerint mekkora növekedést tudnak produkálni a Botka visszalépése utáni hónapban. A pozícióját a bejutási küszöb felett stabilizálni tudó LMP és a DK kedvezőbb helyzetben van, mint a Momentum és az Együtt. Utóbbiaknak két-három százalékuk van, azonban a választók lassan kijelölhetik a befutónak tartott pártokat a gyengébbek kárára.

A Jobbiknak nem is a megmaradt – és ezért a radikális párt felé kevésbé nyitott – szocialista szavazók megnyerése, hanem a bizonytalanok meggyőzése lehet a célja. Az üzenet számukra az, hogy a Jobbik az egyetlen kormányváltó erő – vázolta Mikecz Dániel, milyen stratégiát alkalmazhat az önmagát újabban „nemzeti néppártként” meghatározó, vadhajtásait nyesegetni próbáló szélsőjobboldal.

Szerző
2017.10.04 07:02

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24