"Szereted a miniszterelnököt?" - Kártya gyerekeknek

Publikálás dátuma
2017.10.07 07:08
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
 Politikai kérdések is szerepelnek egy kiskorúaknak szánt társasjátékban. Gyarmathy Éva pszichológus szerint ez elfogadhatatlan.

Tudod a miniszterelnök nevét? Tudod, melyik párthoz tartozik? Szereted a miniszterelnököt? Elmész szavazni? - csak néhány azok közül a kérdések közül, amelyek az Igen? Nem? Egyik sem! nevű társasjáték egyik kártyáján szerepelnek. A játékot bármelyik magyarországi játékboltban meg lehet vásárolni, a dobozon található jelzés szerint hétéves kor felett ajánlják. Több webshopon azonban a 4-10 éves gyerekeknek szóló játékok között szerepel.

A játékszabályzat szerint a cél az, hogy a kérdező rávegye a válaszadót az igen vagy a nem szó kimondására, ám amikor őt kérdezik, kerülnie kell ezeknek a szavaknak a használatát. Noha mind a szabályzatban, mind a kártyákon több helyesírási hibát találni, a legaggasztóbbak mégis az egyes lapokon fellelhető kérdések. A politikai tartalom mellett olyan, sztereotípiákat erősítő kérdések is megtalálhatóak, mint hogy ,,A fiúk jobban tudnak autóval parkolni. Ugye?"

A játék hazai forgalmazója, a Kensho Kft. megkeresésünkre közölte: a játék több éve forgalomban van Magyarországon, ám eddig senki sem jelezte, hogy problémája lenne valamelyik kártyával, ahogy a kft.-nél sem merült fel semmiféle "szélsőséges" gondolat. "Egyszerű társasjáték, amelyet nézettől, vallástól, bőrszíntől függetlenül reméljük, minden vásárlónk örömmel játszik, kiszakadva a hétköznapok verklijéből" - írták. Hangsúlyozták: a játéknak nincs felső korhatára, ellenben a dobozban két kártyapakli található: az egyik a "kisebbeknek", a másik "nagyobbaknak" szól - a kérdéses kártya utóbbiban található. Hozzátették: a játék gyártója a belga Megableu cég, a kft.-nél az eredeti kártyákon lévő kérdéseket fordították le.

- Ha ez valóban így van, Belgiumban is nagy bajok vannak - mondta lapunknak Gyarmathy Éva. A nevelés-lélektani szakpszichológus szerint a "Szereted a miniszterelnököt?" kérdés már majdhogynem politizálásnak számít, de nem csak ezért aggályos. - Azt sugallja, hogy a racionalitás helyett érzelmi szinten kell a politikához viszonyulnunk, holott ez abszolút helytelen, akkor is, ha sokan így tesznek. Miért kellene szeretni egy miniszterelnököt? Az emberek többsége nem ismeri személyesen. Szeresse a családja. A választópolgároknak racionális megfontolásokkal kellene dönteniük - fogalmazott a szakértő.

Annak ellenére, hogy a választójogi korhatár 18 év, lenne mód a gyerekek, kamaszok ilyen irányú ismereteinek szélesítésére, ám ez nem az. Gyarmathy Éva szerint egy társasjátékot egyáltalán nem kellene politikával terhelni. - Ha ismeretszintű a kérdés, vagyis arra kérdez rá, a játékos tudja-e, hogy hívják a miniszterelnököt, ez még rendben lenne. A kártyán szereplő kérdések elfogadhatatlanok - mondta.

2017.10.07 07:08

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01