Sorsdöntő hét előtt Katalóniában

Publikálás dátuma
2017.10.09 07:35
Fotó: AFP/Nicolas Carvalho Ochoa
Fotó: /

Ezrek vonultak utcára Spanyolország-szerte a hétvégén, hogy a központi kormány és Katalónia közti párbeszéd mellett demonstráljanak. A fehérbe öltözött, zászlókat szándékosan hanyagoló tüntetők arra kérték a függetlenség kikiáltását tervező katalán kormányt és az ezt mindenáron megakadályozni próbáló madridi vezetést, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, és kezdjenek dialógust. Egy héttel az alkotmány által felfüggesztett, így illegálisnak nyilvánított függetlenségi referendum után azonban az érintett felek egy lépést sem tettek ebbe az irányba, így továbbra is bizonytalan, hogy miképp alakul a válság.

„A kormány meg fogja akadályozni a függetlenség bárminemű kikiáltását” – nyilatkozta Mariano Rajoy néppárti kormányfő az El País napilapnak adott exkluzív interjújában. Nem ment bele a részletekbe, de a kormány korábban azt sem zárta ki, hogy élesítik az alkotmány 155. cikkelyét, vagyis felfüggesztik a régió önrendelkezését. A szombaton, késő este publikált videointerjúban a miniszterelnök leszögezte, hogy „Spanyolország még nagyon hosszú ideig Spanyolország marad”.

Rajoy három nappal azelőtt nyilatkozott a lapnak, hogy Carles Puigdemont katalán vezető felszólal a regionális parlamentben. Elvileg hétfőn kellett volna ennek megtörténnie, de a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a hét első napjára tervezett parlamenti ülést. A testület így akarta megakadályozni, hogy az október 1-jei függetlenségi népszavazás eredményeinek értékelése után Puigdemont kikiáltsa a függetlenséget. Egyelőre nem tudni, hogy erre kedden sor kerül-e, spanyol sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy az utolsó pillanatban módosítják a napirendi pontokat, és határozatot terjesztenek be a függetlenség kikiáltásáról. Mariano Rajoy arra kérte a „mérsékelt”, „tárgyalásra hajlandó” katalán erőket, hogy azonnali hatállyal határolódjanak el a „szélsőséges, radikális” függetlenségpártiaktól.

Nehéz megmondani, hogy mennyire egységesek a katalán erők, az utóbbi napok történései alaposan felforgatták a korábbi elképzeléseket. Az mindenesetre nagy pofon Puigdemontnak, hogy előde, Artur Mas a Financial Timesnak azt nyilatkozta: a 7,5 milliós autonóm régió még nem áll készen az „igazi függetlenségre”, az ott működő vállalatok ugyanis egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a vezetésre, hogy álljon el az elszakadási tervektől. Mas hozzátette, Katalónia kivívta magának a jogot, hogy független legyen, ám a vezetés jelenleg megosztott a tekintetben, hogy most jött-e el ennek az ideje.

Szerző
2017.10.09 07:35

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37