May előremenekül

Publikálás dátuma
2017.10.09 07:40
Fotó: AFP/Tolga Akmen
Fotó: /
A kormányfő túlélte a volt pártelnök elfuserált puccsát, a kérdés mégis változatlanul úgy szól, meg tudja- e őrizni hatalmát karácsonyig?

Valóságos csoda, hogy vasárnap még mindig Theresa May-nek hívják Nagy-Britannia miniszterelnökét. A kormány szétforgácsolódása, a Konzervatív Párt négynapos manchesteri konferenciáját jellemző stratégia- és fantáziahiány, a pártvezető-kormányfő káoszba torkollott programbeszéde, majd a volt pártelnök, Grant Schapps által szervezett, harminc képviselő támogatását élvező összeesküvés után May megismételheti kedvenc mondását: “Semmi nem változott”.

Theresa May számára elkerülhetetlen a kormány átalakítása. A The Sunday Times értesülése szerint csütörtök este legalább három kabinetminiszter vitatta meg May leváltásának lehetőségeit, sőt egy negyedik a lap tudomására is hozta ezt a tervet. Meggyőződésük, hogy sem a Brexit, sem a belpolitika terén nincs előrehaladás, nem látszik, hogy May uralná a helyzetet. Ahogy a kiszivárogtató politikus fogalmazott, „szerda óta nincs kilátás arra, hogy a kormányfő vezetésével vágjon bele a párt a következő (2022-es) választási kampányba”. Nem elég, hogy a kabinet fele szeretné két éven belül kormányon kívül látni, de még férje, Philip is aggodalmát fejezte May testi-idegi állapota miatt.

A baloldalhoz közel álló The Observer vasárnapi hírlap is úgy tudja, nagy nyomás nehezedik May asszonyra, hogy még ebben a hónapban, a Brexit-tárgyalások következő fordulója után hajtsa végre a kormány átalakítását. Az újság által az Opinium közvélemény-kutatótól rendelt felmérés szerint Jeremy Corbyn 2015-ös váratlan megválasztása óta először tartják az emberek megosztottabbnak a Konzervatív Pártot, mint a Munkáspártot. A konferencia-idény kezdete óta az addigi 40 százalékkal szemben most a megkérdezettek 47 százaléka látja így a helyzetet, míg a korábbi 48 százalékról 42 százalékra esett vissza a Labour-megosztottságot érzékelők száma.

John Major volt kormányfő a miniszterelnöki tisztségre pályázó Boris Johnson külügyminiszterre gondolva kíméletlenül bírálta néhány konzervatív vezető “önző, hűtlen magatartását”. Theresa May egy interjúban nem árulta el, mi a terve Boris Johnsonnal, de biztosította a közvéleményt afelől, hogy “nem riad vissza a kihívásoktól”. A hétvégét Olaszországban töltő Johnson a tory képviselők WhatsApp csoportjának küldött felhívásában a kormányfő melletti kiállásra biztatott.

Pánik a brit fővárosban
Szombat délután három és fél órán keresztül ismét félelem és pánik uralta London városközpontját. Az egyik legforgalmasabb kereszteződésben, a Viktória és Albert Múzeum előtt egy Toyota Prius márkájú magántaxi vezetője elvesztette uralmát autója felett és belehajtott az Exhibition Roadon közlekedő gyalogosokba. Tizenegyen sérültek meg, közülük kilencen igényeltek fej- és lábsérüléseik miatt kórházi kezelést. Az év eddigi öt nagy-britanniai terrorakciója után nem lehet hibáztatni sem a szerencsétlen sofőrt azonnal a földbe döngölő múzeumi biztonsági őröket, sem a futásnak eredt sokszáz járókelőt, sem a gyorsan a helyszínre érkezett rendőrség eltúlzott beavatkozását.
A baleset helyszíne körül több száz méteres kordont állítottak fel, lezárták a South Kensington metróállomást, becsukták a környékbeli boltokat és étkezőhelyeket, a múzeumokba nem engedtek be új látogatókat, helikopterek, rendőrségi- és mentőautók zaja törte meg a csendet. Este 6 óra körül érkezett csak meg a Metropolitan Police megnyugtató közleménye, mely szerint az incidens közlekedési baleset, nem terrorista merénylet volt. A túlreagálás hűen érzékeltette a hatóságok és a londoniak pattanásig feszült hangulatát.

2017.10.09 07:40

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37