A piac ítélete: az egészség üzlet

Publikálás dátuma
2017.10.10 23:10

Fotó: /
„Álom-ismertetést” tartottak a hazai magánegészségügy képviselői a Portfolió Private Health Fórum 2017 konferenciáján. Míg a szolgáltatók kiszámíthatóságra, a számlaadási kötelezettség bevezetésére vágynak, addig az üzleti biztosítók az állami szolgáltatások portfóliójának tisztítását, és a több lépcsős finanszírozási rendszer megteremtését remélik. Ám egyik szerint sincs mindezekre esély a jövő évi parlamenti választások előtt. Sőt, többségük egy új kormányzati ciklusban is kevés esélyt ad a tervek megvalósulására.

Arra a kérdésre, hogy várható-e a választások után rendszerszintű változás az egészségpiacon, a teremben ülők 61 százaléka nemmel voksolt, a harmaduk szerint apró lépésekben talán, és csak öt százalékuk vélte úgy, hogy az megtörténhet.

Közhely, hogy az egészségügyi rendszer fönntarthatatlan: se elég forrás, se elég orvos, ápoló nincs a hazai betegek ellátásához. Aki teheti, az magánorvoshoz fordul. Csakhogy aki így tesz, az kétszer fizet: adózik az államiért, és egyéb megtakarításaiból a magánorvosi szolgáltatásokért. Míg két évvel ezelőtt a lakosság alig fele ment magánrendelőbe, addig tavaly már 60 százalékuk. Sőt ezeket a szolgáltatásokat ma már messze nemcsak a felső-középosztály veszi igénybe. A Szinapszis Kft. kutatása szerint ugyanis míg 2013-ban 708 milliárdot, tavaly már 904 milliárdot fizetett ki a lakosság a magánorvosi szolgáltatásokért, s ez az összeg néhány éven belül akár 1100 milliárd is lehet.

Ez az helyzet pedig óriási változásokat indított el a magánegészségügyben; mind több befektető lát fantáziát a szektorban. S míg korábban főként a járóbeteg ellátásba dőlt a pénz, mostanra már a kórházi ellátások fejlesztésére is ömlik a tőke. Már csak az igénynövekedés miatt is: a magánegészségügy szereplői, köztük a biztosítók is a többlépcsős biztosítási rendszerben látnák a kiutat.

Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház ügyvezetője szerint a magán már nem luxus, hanem az emberek többsége számára nagyon is hétköznapi gyakorlat. Ő is idézte a Szinapszis Kft, kutatásának idevágó mérését, miszerint az emberek az időmegtakarítás, a törődés, a szakértelem és a számlaadás miatt fordulnak főként a magánszolgáltatóhoz. 

A magánegészségügy szereplői, köztük a biztosítók is a többlépcsős biztosítási rendszerben látnák a kiutat. Úgy vélték: ha az állami ellátórendszerben nyilvánvalóvá válna, hogy mi az, ami már közellátásként nem finanszírozható, akkor a piaci szereplők arra kínálhatnának biztosítási csomagot. Juhos András, az UNIQA Biztosító Zrt. képviselője szerint az állam úgy is vállalhatna részt a beteg magánorvosi számlájából, ha kifizetné annak 70 százalékát, mintha a kezeléseket a közellátásban vette volna a beteg igénybe. A maradék 30 százalékra a biztosítók kínálhatnának fedezetet. Ezzel szerinte mindenki jól járna, hiszen a biztosítók évek óta várják, hogy beléphessenek a magánszolgáltatások finanszírozásába. Az OTP Egészségpénztár vezetője, Studniczky Ferenc szerint öngondoskodás nélkül biztosan nem megy az egészségmegőrzés, ezt pedig az állam a mostaninál jelentősebb adókedvezménnyel is segíthetné.

Szerző
2017.10.10 23:10

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53

Százmillió forintért szabadulhatna meg Gyárfás Tamás digitális bilincsétől

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:41
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott.
Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el az MTI összefoglalója szerint az M1 Híradójában. Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.  A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához. Mint a szerda esti híradásban elhangzott, Gyárfás Tamás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság 100 millió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt” – fogalmazott a szóvivő.
2018.07.19 08:41
Frissítve: 2018.07.19 08:41