Patthelyzet gyomirtófronton

Publikálás dátuma
2017.10.12 07:40
Aktivisták tiltakoztak júliusban a Monsanto ellen az Európai Bizottság brüsszeli székhelyén Fotó: AFP/Alexandros Michailidis SOO
Fotó: /
Daganatos betegek figyelmeztették az Európai Bizottságot, ne újítsa meg a rákkeltőnek tartott glifozát uniós licencét.

Néhány száz amerikai rákbeteg beperelte a Monsanto növényvédőszer-gyártó céget, azzal vádolva a vállalatot, hogy elmulasztották tájékoztatni a felhasználókat a Roundup nevű, glifozát tartalmú anyag rákkeltő hatásának kockázatairól. A most is folyó tárgyalások két panaszosa és ügyvédeik a napokban Brüsszelbe is ellátogattak, hogy lobbizzanak a glifozát engedélyeztetésének meghosszabbítása ellen. John Barton, aki harminc évig használta a szert, arra hívta fel a figyelmet, hogy az új bizonyítékok és a titkosítás alól feloldott régebbiek is azt mutatják, a glifozát valószínűleg rákkeltő.

Hiányos információk alapján értékelték biztonságosnak a glifozátot az Európai Unió döntés-előkészítést segítő ügynökségei - olvasható a Greenpeace oldalán. Az értékelésekből hiányzik több olyan eset, amelyek tumort és rákos megbetegedéseket mutattak ki a glifozátnak való kitettséget követően. Christopher Portier professzor erről levélben tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. Így ha a bizottság ezekre alapozza döntését, az téves döntés lesz, amely nem védi az európai állampolgárok érdekeit.

Eközben Brüsszelben tovább folyik a vita arról, meghosszabbítsák-e a glifozát engedélyezését.

A glifozát világszerte az egyik legelterjedtebb széles hatókörű, foszfor alapú gyomirtószer. A Monsanto 1974-ben hozta forgalomba. Jelentősége különösen akkor nőtt meg, amikor – szintén a Monsanto által bevezetve - megjelent a génmódosított glifozátnak ellenálló kukorica, így anélkül alkalmazható a szer, hogy a haszonnövényre is káros hatással lenne.

A tagállamok valószínűleg novemberben üléseznek majd újra a glifozát idén lejáró uniós engedélyének meghosszabbításával kapcsolatban, miután október elején nem sikerült döntést hozniuk. A vitában sem az ellenző, sem a támogató országok nincsenek döntő fölényben. Az EU 2016 júniusában döntött egy másfél éves hosszabbítási engedélyről a további tudományos kutatások függvényében, miután a 15 éves meghosszabbításra való javaslat nem talált egyetértésre. Ez év márciusában az Európai Kemikália Ügynökség úgy döntött, a glifozát nem minősíthető rákkeltő szernek. Az Európai Bizottság most 10 éves hosszabbítást javasol, de csak akkor, ha a tagállamok döntő többsége ezt támogatja.

A magyar országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága májusi ülésén a kormánypárti politikusok lesöpörték azokat az LMP-s javaslatokat, amelyek a glifozát felhasználásának korlátozására irányultak. Sallai Róbert Benedek, a testület LMP-s elnöke akkor kénytelen volt megállapítani, hogy "Fidesz-kormánynak továbbra is fontosabbak a multinacionális növényvédőszer-kereskedők érdekei, mint a magyar emberek egészsége".

„A glifozátügy rávilágít, hogy a magasan jövedelmező agrokemikália ipar meghatározza a döntéseket az Európai Bizottságban és a tagállamok szintjén is. Tovább szorgalmazza azt a modellt, amely olyan mérgező kémiai anyagok használatától függ, amelyek terméketlenné teszik földjeinket, károsítják a termelők és a fogyasztók egészségét” – mondta Angeliki Lysimachou az Európai Peszticid Cselekvési Hálózat környezeti toxikológusa az Euractiv cikkében. Ha a glifozátot betiltanák, két másik szer helyettesíthetné a Roundupot, de azok sokkal drágábbak, így az EU-s gazdák elesnének egy olcsó és hatásos szer használatának lehetőségétől. A költségeik emelkedése bátorítaná a harmadik országokban továbbra is gyártott szer feketepiaci megjelenést, és illegális használatát.

Totális gyomirtó szer a kismamákban

Minden kismama vizeletében jelen volt a glifozát nevű totális gyomirtó szer Olaszországban. 14 várandós nőt vizsgáltak meg. A tesztelésben résztvevő pácienseknél 0,43–3,48 mikrogramm/liter mennyiségű vegyszert találtak. Hogy ez sok vagy kevés, azt nem könnyű megítélni, mert a vizeletben lévő glifozátmennyiségre nem létezik hivatalos határérték, ugyanakkor ivóvíz esetében ez a szám 0,1 mikrogramm/liter. Ez azt jelenti, hogy a várandós anyák szervezetében minimum négyszeresét, de egyes esetekben a 34-szeresét mérték annak a glifozátmennyiségnek, amit ivóvízzel bejuttathatna az ember a szervezetébe.

Patrizia Gentilini onkológus a Salvagente fogyasztóvédelmi tesztmagazinnak elmondta: számos kísérletet végeztek méhlepény- és embrionális sejteken, amelyek kimutatták, hogy a glifozát nem programozott és programozott sejthalált válthat ki. A glifozát amellett, hogy károsítja az örökítőanyagot, az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatási Ügynöksége szerint valószínűleg rákkeltő anyag, és a kutatások szerint befolyásolhatja az emberi hormonrendszer működését is.

Hogyan kerülhet glifozát a szervezetünkbe?

Az emberek nagy része az elfogyasztott élelmiszerrel veszi magához. Tartalmaznak glifozátot például a lisztből készülő termékek, a kenyér, a tészta és a péksütemények, sőt még a hús is. A nagyüzemi állattartásban használt takarmányok 85 százalékja ugyanis olyan szóját, kukoricát és repcét tartalmaz, amelyet genetikai módosítással ellenállóvá tettek a glifozáttal szemben. Ezeket a táblákat kifejezetten azért permetezik glifozáttal, mert így minden más növény elpusztul: csak a génmódosított haszonnövény marad meg. A vegyszer végül a takarmánynövényekből az állatokba, az állatokból pedig a húst fogyasztó emberek szervezetébe kerül.

2017.10.12 07:40

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37