Bozsik: mindig furcsa, amikor sok meccset kell megmagyarázni

Publikálás dátuma
2017.10.12 07:51
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
A meghatározó játékosok pótlására nincs alternatívája a magyar labdarúgó-válogatottnak, ez pedig aggasztóbb, mint a világbajnoki-selejtezősorozat kiábrándító kudarcai.

A korábban több magyar klubcsapat vezetőedzőjeként dolgozó, 2006-ban néhány hónapig a szövetségi kapitányi feladatokat is ellátó labdarúgóedző, Bozsik Péter szerint a Feröer-szigetek csapata ellen nagy nehezen, 1-0-ra megnyert keddi selejtezőn görcsösen futballozott a nemzeti tizenegy, amely bár a realitásoknak megfelelően harmadikként zárt Portugália és Svájc mögött a B csoportban, nem lehet elégedett a teljesítményével.

- Mi a véleménye a Feröer elleni mérkőzésről?

- Lehetett érezni a mérkőzés közben is, hogy ez egy olyan találkozó, ahol vagy begyömöszöljük a győzelmet jelentő egy gólt, vagy marad a 0-0. Azt gondolom, hogy tisztában voltak a srácok a téttel, érezték azt, hogy „tartoznak” a közönségnek, talán ennek is volt betudható, hogy egy kicsit görcsösen futballoztak, különösen az első félidőben. Kevés kockázatot vállaltunk fel, ekkor nekem sem tetszett a játék. A második félidőben helyenként már tudtunk nyomást gyakorolni a vendégekre, s bár nem volt olajozott a futballunk, végül kibrusztoltuk a győzelmet.

- Talán a teljes selejtezősorozatra is igaz, hogy mindenki többet várt a csapattól, amely a legutóbb mutatott játékkal aligha hallgattatta el a kritikusait. Ennek fényében hogyan lehet értékelni az elért pozíciót?

- A harmadik helyezésünk abszolút reális, abban a tekintetben nem lehet hiányérzetünk, az egyes mérkőzéseket vizsgálva viszont esetleg mégis. Persze, a legtöbb negatív eredményre lehet magyarázatot találni, ám az is igaz, hogy amikor sok eredményt és meccset kell magyarázni, az azért mindig furcsa és gyanús.

- A drukkerek egyértelműen állást foglaltak, legutóbb a szövetségi kapitány távozását követelve tüntettek a lelátón. Megérti a reakciójukat?

- A szurkoló már csak ilyen, az egyik pillanatban még tapsol a vesztes meccs után is, a másikban viszont kegyetlenül oda tud szúrni. Bízzunk benne, hogy a következő hónapokban a csapat és a szurkolótábor is a szebbik arcát mutatja majd.

- Ön szerint jelenleg mi a legégetőbb, megoldásra váró probléma a válogatott körül?

- A legkomolyabb probléma, hogy nem látom azokat a játékosokat, akik a kimenő generációt megfelelő szinten pótolni tudják. Nem látni az új Gera Zolit, a következő Juhász Rolandot, vagy akár a sérült Szalai Ádámot helyettesítő másik csatárunkat, függetlenül attól, hogy Eppel Mártonban is megvan a lehetőség, Ugrai Roland játéka pedig kifejezetten tetszett Bázelben és Budapesten is. Kevés a játékosunk, maradjunk ennyiben. Továbbra is nagy hátrány, hogy nagyon kevesen játszanak elit bajnokságban. Összességében engem ez jobban aggaszt, mint a legutóbbi selejtezősorozat eredménysora.

- Az valóban nem szerencsés, hogy a magyar NB I-ből érkezők a futball egészen más szintjét tapasztalják meg, amint kilépnek az európai porondra. Az Ön által is említett élvonalbeli gólkirály a nemzetközi párharcok során például rendre gólképtelen…

- Ezelőtt nyolc-tíz évvel az akkori magyar gólkirályt egy menedzser-barátom próbálta eladni külföldre. A játékos gyönyörű szép gólokat rúgott, a róla készült felvételek nagy tetszést arattak mindenütt, mégis mindenhonnan az volt a visszajelzés, hogy köszönjük, de nem kérjük. A sokadik ilyen válasz után az ismerősöm rákérdezett, hogy mégis miért nem, majd ezt a kérdést kapta: az a csatár milyen védők között is rúgja a gólokat?

- Innen merre lehetne elindulni?

- Ahhoz, hogy az NB I-ben megkezdődhessen valamiféle változás, mindenekelőtt az utánpótlás területén kéne többet és jobban dolgozni. Ez egy meglehetősen komplex kérdéskör, amelynek körüljárására lehet, hogy egy több órás beszélgetés is kevés lenne.

Világbajnoki résztvevők is jöhetnek
Az európai vb-selejtezők befejeződtek, így kialakult a 2018 szeptemberében debütáló új sorozat, a Nemzetek Ligája előzetes csoportbeosztása. Magyarország az aktuális világranglista-pozíciója alapján eggyel lemaradt a B-ligáról, Románia, Skócia és Szlovénia társaságában a harmadik vonal első kalapjában kapott helyet. A lehetséges ellenfelek között ott van a vb-résztvevő Görögország, Szerbia, Montenegró vagy éppen Litvánia is. A Nemzetek Ligája első idénye 2019 júniusáig tart, a négy osztály mindegyikéből egy-egy csapat indulási jogot szerez a 2020-as Európa-bajnokságra. A csoportkör sorsolását január 24-én rendezik.

2017.10.12 07:51

Szenvedve jutott tovább a Vidi a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.07.17 22:11

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Felcsúton, 1500 néző előtt pályára lépő fehérvári együttes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörét abszolválta nyögvenyelős győzelemmel, végig benne volt a pakliban a kiesés szégyene.
Amikor a luxemburgi Dudelange labdarúgói alig 45 perccel a magyar bajnok MOL Vidi FC elleni, 1-1-ről folytatódó BL-visszavágó kezdete előtt elsőként melegíteni kezdtek a Pancho Arénában, már nagyjából sejthető volt, hogy félig tele lesz az a bizonyos pohár, a Budapest Honvéd labdarúgói ugyanis a főváros XIX. kerületében 3-0-ra vezettek a macedón Rabotnicki ellen, azaz továbbjutásra álltak az El első selejtezőkörében. Kisvártatva megérkeztek a házigazda labdarúgói is a felcsúti gyepre, a zárt kapus büntetés miatt ürességtől kongó Bozsikban viszont teljes lett az öröm, miután Holender Filip után Danilo is duplázott a hajrában. A kispestiek az idegenbeli 1-2 után végül fölényesen, 4-0-ra nyertek, így 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a román játékvezetőt sérülés miatt a 28. minutumban lecserélték Kispesten.
Felcsúton tárva-nyitva voltak a stadion kapui, a széksorok azonban teljesen a kezdésre sem teltek meg. A bajnokcsapat mérkőzéseit a névváltoztatás után tett ígéretnek megfelelően bojkottáló ultrák hiánya hangulatban erősen éreztette hatását; noha jó 1500-an azért így is összeverődtek a lelátón, kezdetben erősen edzőmeccs-hangulatú volt az összecsapás, még a taktikai utasításokat, a játékosok egymás közti kommunikációját is tisztán lehetett hallani. A közönség legfeljebb egy-egy felhördülés erejéig hallatta hangját, a néhány vendégszurkoló pedig csak elvétve kiabálta be a luxemburgi csapat nevét.
A selejtező 1. fordulójához képest egyébként kissé tán elhamarkodott, de mindenképpen szokatlan módon a középkezdés előtt a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak ki a csapatok, az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy játék korántsem idézte az elitligában megszokott színvonalat. Kezdetben kezdeményezőbb volt az idegenben lőtt Huszti-gólnak köszönhetően „virtuálisan” továbbjutásra álló Vidi, amely a 18. percben a pályán is előnybe került: Jonathan Joubert Nego lövését még védte, ám a kipattanóra lesipuskásként lecsapó Danko Lazovic tízről a jobb alsóba célzott löketénél már tehetetlen volt. Az 1-0-s állás egyben azt is jelentette, hogy összesítésben 2-1-re vezetett a Videoton, pardon: a MOL Vidi FC. 
Hogy az előny birtokában megnyugodtak-e a fehérvári klub labdarúgói, azt nem tudni, tény azonban, hogy a gól után a Dudelange közelebb állt az újabb találathoz. Az átigazolási ügyekben mértéktartó hivatkozási alapként kezelhető Transfermarkt adatai szerint alig 3 millió euróra taksált összértékű kerettel kiálló vendégek komoly helyzetet is kialakítottak, miközben a Vidi labdarúgói alig-alig jutottak el a vendégkapu elé a folytatásban. Csupán a teljesség kedvéért: a magyar együttes neve mellett 14 millió eurót ír a fentebb említett portál.
Noha a szünetben átmenetileg az áhított második körben érezhette magát a magyar bajnok, a Vidi a látottak alapján még meglehetősen messze volt a továbbjutástól, de egyáltalán az elfogadható játéktól is. Marko Nikolic hiába kért jobb játékot az összecsapás előtt – és valószínűleg a félidőben is – az 54. percben egy csúnya védelmi hiba után megtörtént, amire az előzmények okán számítani lehetett: Couturier egyenlített, hosszabbításra állt a parti. Habár négy perc múlva újra a Vidinél volt az előny (Marko Scepovic közelről volt eredményes), a hátralévő fél órában „meleg perceket” élt át a csapatáért aggódó hazai publikum: bizony, jócskán benne volt a levegőben egy újabb Dudelange-gól, és az azzal együtt járó szégyen. 
Az égést végül elkerülte a MOL Vidi FC, amely 3-2-es összesítéssel ejtette ki a luxemburgiakat.
2018.07.17 22:11

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52