Merre tovább, magyar labdarúgó-válogatott?

Publikálás dátuma
2017.10.13 07:51
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Bernd Storck szövetségi kapitány csapata a realitásoknak megfelelően harmadikként zárta a labdarúgó vb-selejtezőket, ám az elhullajtott pontok a német állásába kerülhetnek.

A helyére került a nemzeti tizenegy.

A tagadhatatlanul magasabb szintet képviselő Portugália és Svájc mögött elért helyezés összességében megfelel az előzetes várakozásoknak, legalábbis lépten-nyomon ezt hangoztatja mindenki, aki a napokban a gárda teljesítményének értékelésére vállalkozik. Az ellenfelek ismeretében a vb-kvalifikáció még a sikertörténetként kezelt Európa-bajnokság után sem lehetett – nem is volt – elvárás a Storck-csapattal szemben, a mutatott produktum és főleg a jövőkép viszont mégis aggodalomra ad okot. Valószínűleg ennek tulajdonítható azoknak a drukkereknek a tüntetése a Feröer elleni, keddi találkozón, akik mindvégig kitartottak a csapat mellett, s az esélytelen oroszországi részvétel ellenére is minden budapesti mérkőzésen megtöltötték a Groupama Arénát.

„Sajnálom, hogy így ért véget a sorozat – kezdte a kvalifikációs szakaszt lezáró selejtező után lapunknak nyilatkozó játékos, Stieber Zoltán. – Nem az én tisztem eldönteni, hogy jogos volt-e a füttykoncert a szurkolók részéről, vagy sem, azt viszont elismerem, hogy voltak olyan mérkőzések, amelyeket ha szerettünk volna közelebb kerülni a nemzetközi elithez, akkor be kellett volna húznunk. Gondolok itt az andorrai vagy a feröeri idegenbeli meccsre, ahol elvesztegettük a pontokat. Összességében reális a harmadik hely, Svájccal és Portugáliával jelenleg nem lehet egy lapon említeni minket. Az kell, hogy legyen a cél, hogy a hasonló riválisokkal is fel tudjuk venni a versenyt. Mindenkinek ez az érdeke, mi is ezért fogunk dolgozni – mondta a Népszavának az Egyesült Államokban légióskodó Stieber.

Hogy a következő sorozatoknak, a Nemzetek Ligája jövő szeptemberben elkezdődő csoportküzdelmeinek és a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek Storck irányításával, esetleg mással vághat-e neki a csapat, keddig mindenképpen nyitott kérdés marad, az viszont bizonyos: a téma aligha merülne fel ilyen hangsúlyosan – az andorrai égés után visszatérően –, ha a csapat nem kapott volna kijózanító pofont a nyitányon Feröer ellen és Andorrában (0-0 és 1-0 – a szerk.). Utóbbi betli talán világszinten is az egész selejtezősorozat egyik legmegdöbbentőbb eredménye, amelyre akkor is nehéz mentséget találni, ha tudható: sérülések és olyan elhibázott döntések, mint Nikolics Nemanja vagy Futács Márkó jegelése miatt Storck nem a legjobb formában lévőkből összeállított tizenegyet küldte pályára.

Az említett két selejtezőn napjaink egyik komoly "nyűgje" is előjött. Az Eb-szereplés után mindenkit sokkoló tórshavni remi után játékosai nemzetközi rutintalanságát emelte ki a kapitány, Andorrában, de már a kiutazást megelőző, Oroszország elleni budapesti felkészülési találkozón vagy akár a tavaly novemberi, svédek elleni barátságos mérkőzésen viszont az is világosan megmutatkozott: hiába kapják meg a bizalmat az NB I-ben vagy másutt edződő felfedezettek, címeres mezben - nemzetközi tapasztalat híján - nem tudnak felnőni a feladathoz. Jó példa a magyar gólkirály, Eppel Márton esete, aki a Budapest Honvéd egyik erőssége, a válogatott színeiben viszont gólképtelen, legutóbb 45 perc után lecserélték.

A végeredményre bár rásüthető, hogy a papírforma szerint alakult, mégsem intézhető el egyetlen legyintéssel. Storck 10 selejtezőn és két barátságos mérkőzésen közel 40 futballistát próbált ki az elmúlt másfél évben, mégis csupán egészen haloványan (ha...) körvonalazódik az az együttes, amellyel neki lehetne kezdeni a következő feladatoknak.

Jelenleg persze az a legnagyobb kérdés: Storckkal vagy nélküle folytatja a magyar válogatott?

Az elnök is csalódott
Egyes eredményeivel a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor szerint is alulmúlta a várakozásokat a Bernd Storck által felkészített együttes. A német szakmai beszámolóját jövő kedden hallgatják meg, akkor dönthetnek a pozíciójáról is.
2017.10.13 07:51

Mészáros gúnyájába bújhat három NBI-es csapat

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:05
Mészáros Lőrinc egy 2014-es sporteseményen. Hamarosan cége öltöztetheti az NB I-es játékosokat is
Fotó: Népszava/
A Haladás, a Felcsút és a Diósgyőr játékosainak mezén is ott feszülhet majd a Mészáros Lőrinc madara.
Sejthető volt, hogy az NB I. rajtjával együtt Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2RULE is szárnyra kell, a jelek szerint pedig több Mészáros közeli csapat is viselni fogja a madáremblémás mezeket, írja az Index
A portál szerint  a Felcsút és a szintén Mészáros-közeli Haladás döntéshozói várhatóan lecserélik az eddigi Adidas-mezeket. A Csakfoci.hu mintegy kiegészíti ezt az értesülést, a információik szerint egy harmadik csapat is csatlakozik a fentiekhez: ez pedig a Diósgyőr. A lap úgy tudja, hogy a diósgyőriek és a felcsútiak esetében csak később mutatják be a kollekciót, viszont a Haladás játékosai már az idény első bajnokiján madaras mezben diktálhatják a focidivatot. 
A 2RULE védjegyet is jegyző Magyar Sportmárka Zrt.százalékos tulajdonosa Mészárosék Talentis Group nevű vállalkozása, a maradék 30 százalék pedig a cég ügyvezetőjéé, aki Szélesi Zoltán volt szövetségi edző volt felesége.  A legutóbbi, 2017-es mérleg szerint ő az egyedüli alkalmazottja a vállalkozásnak.  
2018.07.18 20:05

Focika

Magyar labdarúgás immár évtizedek óta nem létezik, van helyette focink vagy valami hasonlónk, ami nyomokban is egyre kevésbé emlékeztet arra, amit a világ más országaiban labdarúgásnak neveznek. Minden bizonnyal ezt ismerte fel a MOL is, amikor névadó szponzora lett a bajnoki címvédőnek, és a felek abban állapodtak meg, hogy a Videoton a jövőben Vidi néven szerepel az NB I-ben.
Ha arra gondolunk, hogy volt Székesfehérvárnak 1985-ben egy UEFA Kupa-döntős csapata Videoton néven, akkor a mostaniakra illik a Vidi elnevezés. Viszont nagy kár lenne megállni egy csapatnál, ugyanis a többiek sem érnek az elődök nyomába. Ezért nyugodtan lehet becézni (kicsinyíteni) a mezőny többi résztvevőjét is. Miért ne lehetne az FTC-ből Groupama Fradika, a Debrecenből Loki TEVA vagy a Puskásból Öcsi Akadémia? A Haladás lenne a Hali Swietelsky. Az Azerbajdzsánban látott Újpestre – és vezetőségére - is jobban illik az Újpestke elnevezés, ahogy a Honvéd is csupán Honvédka napjainkban.
Talán a közvélemény is elnézőbben fogadná a havonta több milliót kereső focisták (a labdarúgók elnevezés nem illik rájuk) csetlését-botlását Luxemburgtól Macedóniáig, ha a vezetéknevük helyett a becenevük jelenne meg a tudósításokban. Elnézőbbek lennének a szurkolók, ha az újpestiek bakizó kapusa Pajovic helyett Brankóként szerepelne a tudósításokban. Az azeri utazás lehetetlen körülményei – repülés kétszeri leszállással tankolás miatt, étlen-szomjan maradó csapat - kifakadó csapatkapitány szavait nem Litauszkitól, hanem Robitól idéznénk.
A fegyelmi határozat nem arról szólna, hogy a játékvezető sértegetése miatt marasztalnak el valakit, hanem Vikit (Kassai) érte méltánytalanság, vagy füstbombácskák miatt büntetne a szövetségecske fegyelmi bizottságocskája.
Komolytalan ez a becézgetés? Nem komolytalanabb annál, ami a magyar focikában zajlik.
2018.07.18 14:00
Frissítve: 2018.07.18 14:01