Brexit - Egyhelyben topogás

Egyelőre több a vita, mint az egyetértés a brit kilépés utáni teendőkről az Európai Unió és London tárgyalói között.

Gyakorlatilag egyhelyben topognak a tárgyalások a Brexitről az Európai Unió és az Egyesült Királyság között — derült ki a megbeszélés-sorozat csütörtökön lezárult ötödik fordulóján. Michel Barnier uniós főtárgyaló brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette: azt fogja javasolni a jövő hét végén összeülő állam- és kormányfői csúcsnak, hogy ne adjon zöld utat az egyeztetések következő szakaszának a megkezdéséhez. A francia politikus ugyanakkor nem zárta ki, hogy a két tárgyalóküldöttség decemberig kellő haladást érhet el a britek kiválásáról szóló megállapodás három legfontosabb témakörében.

A megbeszélések kimenetele miatt egyre jobban aggódó polgárok és az üzleti szféra megnyugtatására az Egyesült Királyság mielőbbi tárgyalásokat sürget a jövőbeni kapcsolatokról. David Davis brit kilépésügyi miniszter elismerte, hogy még vannak nézetkülönbségek, de megerősítette: London bízik benne, az október 19-20-iki EU csúcs felhatalmazást ad Michel Barnier-nak a Brexit utáni átmeneti időszakról szóló megbeszélések megkezdésére.

Jelenleg a pénzügyi elszámolás látszik a továbblépés legfőbb akadályának, de az uniós polgárok jogairól és az északír, illetve írországi helyzetről sem sikerült még közös nevezőre jutni. Barnier “nagyon zavarónak” nevezte, hogy a brit távozás költségeiről pusztán technikai jellegű tárgyalásokat folytattak, mert London továbbra sem hajlandó tisztázni, hogy milyen pénzügyi kötelezettségvállalásokat kíván tenni. A britek azt mondják, hogy erre csak akkor lesznek hajlandók, ha már tudják, hogyan fog alakulni a viszony a La Manche csatorna két partja között az EU-ból történő távozásuk után. Nem sokat közeledtek az álláspontok a szigetországban élő uniós polgárok, illetve a kontinensen letelepedett britek jogainak garantálásáról sem, bár ezen a téren sokkal jobbak a megállapodás esélyei, mint a többi tárgyalási fejezetben.

Szabály szerint
A Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerint az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, annak hiányában pedig a távozási szándék bejelentése után két évvel szűnik meg. Ebben az esetben ez a dátum 2019. március 29-e, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók. Az Európai Bizottság legkésőbb a jövő év novemberére szerette volna lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

2017.10.13 07:36

Külföldiekkel töltenék fel a német hadsereg üres posztjait

Publikálás dátuma
2018.07.22 11:48
Német ejtőernyősök ugráshoz készülnek egy gyakorlaton
Fotó: DPA/ Wolfgang Minich
A Bundeswehr komoly válságban van, egyebek mellett emberhiánytól szenved. Az értesülést a védelmi minisztérium nem cáfolta, azt mondták, minden lehetséges opciót megvizsgálnak.
Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél, a évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként – írja az MTI a hétvégi a német sajtóra hivatkozva. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén. Két héttel ezelőtt a Bild című német tömeglapnak sikerült megszereznie a védelmi minisztérium egyik bizalmas jelentését, melyből az derült ki, hogy a német hadsereg a teljesítőképessége határára ért, jelenleg nem tud a mostaniak mellett további feladatokat vállalni, és minden haderőnemnél problémát okoz a létszámhiány.  
2018.07.22 11:48

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59