Elzárták a börtönrádiót

Publikálás dátuma
2017.10.16 07:04
Forrás: Facebook
Fotó: /

Minden érintettet hideg zuhanyként ért a börtönrádiók elhallgattatása, a rabok különösen rosszul fogadták; legalábbis a Gyorskocsi utcai börtön fogvatartottait letaglózta a hír, ők már el is köszöntek rádiós mentoraiktól – mondta lapunknak Hajdú Judit, a börtönrádiót működtető Adj Hangot Egyesület munkatársa.

A fogvatartottak reintegrációját segítő civil szervezet a hétvégén jelentette be: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azonnali hatállyal mondta fel velük az együttműködést. A BVOP a döntést azzal indokolta, hogy a szervezet egy pályázatnál hibát vétett. A civilek "kirúgása" nem egyedi eset: mint arról már írtunk, a BVOP a Magyar Helsinki Bizottsággal is felmondta 18 éve élő megállapodását.

"Az együttműködés során minden tekintetben a büntetés-végrehajtás célkitűzéseivel összhangban dolgoztunk a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének elősegítésén" – olvasható a börtönrádiósok közleményében. Hajdú Judit mindehhez hozzátette: korábban is előfordultak kisebb súrlódások a bv-intézetek vezetőségével, de eddig mindent sikerült megbeszélni. – Bízunk abban, hogy ez a továbbiakban is így lesz, tárgyalásos úton megoldást találnunk – mondta.

Az egyesület 2014-ben írt alá megállapodást a váci börtön parancsnokával, majd 2015-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Gyorskocsi utcai objektumának vezetői is úgy döntöttek, hogy a reintegrációt a börtönrádió innovatív módszerével teszik hatékonyabbá. Az egyesület mentorai rádiós képzést nyújtottak a fogvatartottaknak, akik saját műsort szerkesztettek társaiknak. Mintegy negyven fogvatartottnak biztosítottak egész napos értelmes elfoglaltságot.

Tény, hogy egyes civil szervezetekkel felmondták az együttműködést, ám ezek egy részében megújítják a megállapodást – közölte a BVOP a Magyar Időkkel. A szervezet illetékese szerint a történtek nem azt jelentik, hogy a Helsinki Bizottság nem láthatja el fogvatartottak jogi képviseletét, a börtönrádió pedig Vácon továbbra is sugároz, csak épp civilek nélkül.

2017.10.16 07:04

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24