Cegléden a Népszava olvasása is forradalmi cselekedetnek számít

Publikálás dátuma
2017.10.18 12:00

Fotó: /
A hivatalos rendőri ész lúdbőrös lesz, amikor az emberek a statárium és gyűléstilalmat ellenére is beszélgetnek egymással, sőt — ó, borzalom — még Népszavát is olvasnak. 

Mennyivel ideálisabb állapot volna, szerintük, ha az emberek úgy kerülnék egymást, mint a bélpoklost. Ilyenformán képzelik el a mintarendet Cegléden is. E hó 11-én a ceglédi elvtársak közül néhányan összejöttek Fekete elv-társ lakásán és ott beszélgettek, majd egyikük hangosan olvasta a Népszava legfrissebb számát.

Valami „jó" szomszéd erre azonnal szaladt a csendőrségre, mert az ellenforradalmi kurzus nagyobb dicsőségére, minden bokorban megterem egy-egy spicli még Cegléden is. Nosza volt erre nagy fölvonulás.

Először a csendőrök, azután a detektívek jártak házról-házra, azt kutatva, kik voltak Fekete elvtárs házánál, ki hívta össze őket, miről beszélgettek, stb. Akiket nem találtak otthon, azokat beidézték és néhányukat órákon keresztül vallatták. E nagyszerű teljesítmény után most már aligha zavarja a fölforgatás veszedelme Cegléd polgári társadalmának rendjét.

Népszava 1931. október 18.

Szerző
Témák
2017.10.18 12:00

Egy igazi futballháború

A mérkőzés után nem az ultrák randalíroztak. Két ország hadserege még a tüzérséget is bevetette egymás ellen
Honduras fővárosában vasárnap hivatalosan bejelentették, hogy Honduras és Salvador csapatai háromórás tüzérségi harcot vívtak a két ország határán.

A két közép-amerikai köztársaság között, mint ismeretes, „futballháború” dúl, s a világbajnoki selejtező mérkőzések miatt kitört tüntetések után, a közelmúltban a diplomáciai kapcsolatot is megszakították.

A hondurasi közlemény szerint a tüzet a salvadori erők nyitották és a harcban több polgári személy megsebesült.

Népszava 1969 július 15.

Témák
futball
2018.07.15 00:00
Frissítve: 2018.07.15 08:05