Tarlós István beáldozta a mobilgátat a választásokért

Publikálás dátuma
2017.10.20 12:51
Tarlós István főpolgármester egy demonstrálóval beszélget a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt a Városháza dísztermében 2
Fotó: /
Az ellenzékre hivatkozva jegelné a választásokig a Fidesz a Római-part árvízvédelem sokat vitatott ügyét - derült ki Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Két nappal ezelőtt még sürgette volna a beruházást.

A korábban sűrűn akut árvízveszélyt emlegető főpolgármester most úgy fogalmazott: "jövő áprilisig már nem érdemes foglalkozni a kérdéssel." Azaz az országgyűlési választásokig az sem derül ki, hogy a Fidesz milyen nyomvonalon szeretné megvédeni a Római-partot az árvíztől.

Itt már józan vita nem folytatható - indokolta a lépést Tarlós István. Dacára, hogy még két nappal ezelőtt a főváros úgy látta: mindent meg kell tenni, hogy minél előbb megépüljön a Római-parti védmű. Ehelyett a főpolgármester most bejelentette: az október Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti, hogy külön projektként csinálják meg a Római-partra kifutó két patak, az Aranyhegyi és a Barát patak védelmét. Tarlós István szerint a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) már előzetes elvi hozzájárulását adta az elképzeléshez. Mivel két patak árvízvédelmi terveit a környezetvédők és az ellenzék sem vitatták, így ebben az ügyben nem várható komoly társadalmi ellenállás.

Tarlós István bejelentése lényegében teljes visszavonulót jelent a városvezetés korábbi álláspontjához képest.

A Főváros fideszes többsége még áprilisban eldöntötte, hogy a Római-parti mobilgát a hullámtérben, Duna-parton futna. Tarlós István szerint műszaki szakvélemények ezt a védvonalat támogatják. A partvédő civilek, környezetvédők szerint viszont a városháza nem is vizsgálta meg komolyan a Királyok-Nánási úti védvonal lehetőségét. Szerintük a fideszes városvezetés azért erőlteti a környezetromboló parti gátat, mivel így közpénzen meg lehet védeni a hullámtérbe építkezett fideszes vállalkozók ingatlanait.

Azonban időközben kiderült, hogy a fővárosi lakosság zöme nem támogatja a parti gátat. A választásokra készülődő Fidesz vezetősége úgy döntött, hogy ha időlegesen is, de kihátrál a népszerűtlen elképzelés, illetve a parti gátat erőltető Tarlós István főpolgármester mögül.Ugyanakkor a jelek szerint ugyanazt a stratégiát követik, mint ahogy korábban visszavonultak a szintén népszerűtlen vasárnapi bezárás vagy a budapesti olimpia mögül: az ellenzékre hivatkozva fújnak visszavonulót.

Előbb Bús Balázs III. kerületi polgármester előállt egy új védvonallal, a parttól kissé távolabb, a magántelkek szélén az úgynevezett kerítésvonalon futó változattal. A kormánypárt döntéseire rendszerint némi fáziskéséssel reagáló Tarlós István eleinte élesen kikelt az elképzelés ellen, így Bús Balázs döntését lényegében hátbatámadásként értékelte, majd néhány nap később a főpolgármester is felsorakozott a Fidesz döntése mögé.

Ezt követően a kormánypárt az ellenzékre hivatkozva fújt visszavonulót.

A Kúria nagy hirtelen átengedte az Együtt és a Párbeszéd népszavazási kérdését az áprilisi nyomvonal hatálytalanításáról, majd amikor a teljes ellenzék felsorakozott a kérdés mögé, szerdán a városvezetés előterjesztésére a kormánypárt maga vonta vissza a korábbi döntését. Igaz, főváros határozatában fenntartotta, hogy a parton fog épülni a védmű, ám arra hivatkoztak, hogy az ellenzéki népszavazás miatt fél éves késedelmet szenvedhet a beruházás, ezért "célszerű" visszavonni a korábbi javaslatukat. Tarlósék, a határozatban úgy fogalmaztak: az új nyomvonal kijelölésével meg kell várni a "kerítésvonali" nyomvonalra vonatkozó tervtanulmányt.

Most viszont Tarlós István javaslatával jóval több, mint fél évet fog húzódni a beruházás.

Tarlós István annak ellenére is így döntött, hogy korábban Tarlós István többször is azzal riogatott, hogy az árvízvédelmi berendezés késeltetésével a Csillaghegyi-öblözetben élő 55 ezer ember biztonságát veszélyeztetik, amiért "sem ő sem más nem vállalja a felelősséget".

2017.10.20 12:51

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01