Egészségügyi minimumot követel az ellenzék

Publikálás dátuma
2017.10.21 07:05
FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek Szabó Tímea azt a szakmai minimumot, amelyet 9 párt szakpolitikusai dolgoztak ki Kincses Gyula exállamtitkár vezetésével. Lapunknak a Párbeszéd képviselője azt mondta: azt szeretnék, ha a kormány a kilenc párt által elfogadottakat elkezdené megvalósítani. Sőt, erre határozottan föl is szólítják a kormányt.

A nemzeti minimum ötlete még júniusban, a Friedrich Ebert Stiftung és a Political Capital „Gyógyítható-e az egészségügy?” című konferenciáján merült fel. A jobbikos Lukács László képviselő vetette fel, hogy meg kellene fogalmazni, mi az, amiben mindenki egyetért, és ami ennek megfelelően nem lehet vita tárgya. Az aláírók – a Fidesz–KDNP kivételével az összes komolyan vehető párt – egyetértenek abban, hogy újra létre kell hozni egy önálló egészségügyi minisztériumot, helyre kell állítani a társadalombiztosítást, és rögzíteni kell, hogy az pontosan milyen ellátásra jogosít. Továbbá úgy kell növelni az egészségügyi kiadásokat, hogy legfeljebb 30 százalék legyen a közvetlenül a betegek által fizetett összeg, míg a hálapénzt meg kell szüntetni, és szabályozott keretek közé kell szorítani a fizetős szolgáltatásokat.

A programról a napokban a Medical Tribune Válaszúton – című konferencián beszéltek az érintett pártok képviselői. Mint elhangzott: a valamennyi pártelnök kézjegyével ellátott dokumentummal történelminek nevezhető egyezség született. Kincses Gyula a siker egyik aktoraként azt emelte ki, hogy az egyezkedés idején az asztal körül szakpolitikusok ültek. A pártok képviselői úgy gondolták, sok alázat kellett ahhoz, hogy kimondják, ha egyes területeken elképzelésük a közösen elfogadhatón kívül áll, csak a saját programjukban jelenítik a különbözőségeket.

Szerző
2017.10.21 07:05

Több tízezer magyar dolgozót és 800 milliárd forintot érinthet Trump keménykedése

Publikálás dátuma
2018.07.19 09:07

Fotó: / Németh András Péter
Amerika és Európa vámháborúját Magyarország szenvedheti meg leginkább.
25 százalékát
értékesítik az európai autóexportnak az Egyesült Államokban, így a vén kontinenst meglehetősen érzékenyen érinti, ha a vámháború miatt visszaesik az autóipar. Ráadásul globális mércével nézve a kelet-közép-európai térség az ágazat GDP-arányos súlya (és exportrészesedése) kiemelkedik a világ országai közül, írja a portfolio.hu. Szlovákiában és Csehországban a nettó autóipari export (vagyis a behozatallal korrigált kivitel) a GDP 11,8 százalékát tette ki, Magyarország esetében pedig 7,2 százalékvolt ez az arány (utóbbi  mintegy 2700 milliárd forintot jelent).
Arra az eredményre jutottak, hogy Magyarország van kitéve a leginkább az autóipari kereslet változásának, vagyis jó időkben mi profitálunk a leginkább a fellendülésből, ha rosszra fordul a helyzet, akkor viszont nekünk fáj a leginkább a kereslet gyengülése.
A közép-kelet-európai régió autóipartól való függősége nem csupán az exporton belüli részesedésben látszik: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia ipari termelésének a 17 százalékát, a foglalkoztatásnak pedig a 16 százalékát adja a szektor.
A régiós országok közül Magyarországnak fájna a leginkább, ha Trump beváltaná fenyegetését. A Magyarország esetében számított GDP-arányos bruttó kitettség 2 százalékos (mintegy 780 milliárd forint) azt jelenti, hogy a hazai éves össztermék ekkora része forog veszélyben. És persze nem tudni, hogy a kapcsolódó részeivel mintegy 100 ezer embernek 
2018.07.19 09:07
Frissítve: 2018.07.19 09:09

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53