Értelmetlen népszavazás a bulinegyedről?

Publikálás dátuma
2017.10.22 14:17

Fotó: /
Értelmetlen a Belső-Erzsébetvárosban meghirdetett helyi népszavazás, mert a Fővárosi Kormányhivatal a kerületi ellenzéki képviselők kérdésére úgy nyilatkozott: a Fidesz által 2013-ban módosított kereskedelmi törvényből következően a helyi önkormányzat a világörökségi részeken semmilyen módon nem jogosult a nyitva tartás szabályozására – ezt adta közre szombat este Oláh Lajos, a kerület egyéni országgyűlési képviselője (DK) a polgároknak írott személyes levélben, illetve a Facebookon.

Mint emlékezetes, a kerületi képviselő-testület október 3-i ülésén nem kapott többséget a vendéglátóhelyek egységes nyitva tartására vonatkozó indítvány, mert a teljes Fidesz frakció, illetve a Jobbik képviselője leszavazta. Ugyanakkor a testület azt az elvi döntést hozta, hogy legyen helyi népszavazás ebben a témában. A fideszes többség a következő kérdést terjesztette a helyi választási bizottság elé: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő- testülete Budapest VII. kerület Károly körút - Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?” A bizottság október 16-án hitelesítette a kérdést.

Eközben a baloldali ellenzéki képviselők írásbeli kérdéssel fordultak a Fővárosi Kormányhivatalhoz, hogy Belső-Erzsébetváros világörökségi területén az erzsébetvárosi önkormányzat egyáltalán milyen formában jogosult szabályozni a vendéglátóhelyek nyitva tartását. Erre kapták azt a választ, hogy a helyi önkormányzat a világörökségi részeken semmilyen módon nem jogosult a nyitva tartás szabályozására.

„Jelen állás szerint a kerületi Fidesz kezdeményezésére vágtatunk egy több tízmillió forintba kerülő helyi népszavazás felé, melyről a Fidesz kormány hivatala azt állítja, hogy fabatkát sem ér!

Oláh Lajos

Oláh Lajos

Hiába döntene a népszavazáson a többség a nyitva tartás korlátozása mellett, a hatályos törvények nem engedik, hogy a kerület döntsön ebben a kérdésben!? Ön érti, mi történik itt? Tombol a szakmai dilettantizmus?” – fogalmaz levelében Oláh, felvetve, hogy „ha a Kormányhivatalnak igaza van, akkor helyi szinten tényleg nem marad más hátra, mint kamu népszavazás helyett a jelenlegi jogszabályok szigorú betartatása és számonkérése! A kerületi jegyző, ha kell, vonja vissza a nem megfelelően működő, a köz érdekeivel semmit nem törődő vendéglátóhelyek éjszakai működési engedélyét.”

A belső-erzsébetvárosi lakosokat ugyanakkor azért háborítja fel a beígért – bár bizonytalan időpontban megtartandó – népszavazás, mert a szabályok szerint azon az egész kerület véleményét kérdezik, miközben a „bulinegyed” zaja és közegészségügyi anomáliái csak a Nagykörúton belül élőket, a kerület lakosságának legfeljebb negyedét sújtják.

Szerző
2017.10.22 14:17

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02