Kunhalmi Ágnes: vészterhes időket élünk

Publikálás dátuma
2017.10.23 12:26
MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: /
Nagy Imre Emlékházánál tisztelegtek az 1956-os forradalom hősei előtt a demokratikus ellenzék pártjai az MSZP budapesti szervezete meghívására.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, levonva a forradalomhoz vezető diktatúra és Orbán Viktor elnyomó rendszere közötti tanulságokat a tettek fontosságára és a kitartásra helyezte a hangsúlyt. „Magyarország és a magyar nép akkor fog igazán kitörni a béklyóból, akkor fog egy igazán nagyot előrelépni, ha végre történelme során nem csak a külső elnyomó hatalmakkal, hanem a belső elnyomókkal és harácsolásukkal szemben is felemeli a szavát. Van mit tenni és nem is fogjuk feladni soha."

Kunhalmi szerint 1956 hősei nagyon szomorúak lennének, ha ma élnének, hiszen nem azért harcoltak, hogy utódaik ugyanazt visszahozzák, amiért ők küzdöttek. „Vészterhes időket élünk. Mark Twain egyszer azt írta, a történelem nem ismétli meg önmagát. De bizony, a mai Orbán-kormány nagyon rímel a történelem egy nagyon sötét korszakára, a sztálini diktatúrára." Példaként említette, hogy ma is ugyanúgy üldözik a szabadságot, kontrollálják a szabad sajtót és a vélemény szabadságát, akadályozzák az emberek szervezkedését, a civilek életét, mint a forradalmat megelőző időkben. „Miközben ugyanúgy korruptak és saját hatalmukat építik, más vagyonát, életét, egészségét elveszik" - tette hozzá.

Az 56-os évforduló tavaly állami emlékezése kapcsán felhívta a figyelmet, az Orbán-kormány mintha Nagy Imre eltüntetésén dolgozna. Ahelyett, hogy az örökségét ápolná. „Miért akarja Orbán eltakarítani Nagy Imrét az útból?" -tette fel a kérdést. Kunhalmi úgy látja, azért, mert Nagy Imre felismerte azt, amit Orbán sohase fog: a magyar nép sohasem egyenlő az éppen aktuális kormányával. A magyarok nem pusztán egy homogén gyűlölködő massza, amivé Orbán akarja tenni, hanem szabadságszerető, okos, tehetséges és nem utolsósorban becsületes nép. „Ezeket az értékeket nem lehet elnyomni akkor se, ha az országban minden médiumot elvesznek tőlük, az uniós támogatásokat pedig ellopják" – hangsúlyozta. Az ellenzéki képviselő szerint ez akkor is igaz, ha Orbán egy tollvonással elveszi tőlük megtakarításaikat, lerombolja az oktatási rendszerüket.

„A magyar igazi elnyomói nem Brüsszelben vannak, hanem itt: kormányon!" - mutatott rá Kunhalmi Ágnes. 1956 hősét, Göncz Árpád köztársasági elnököt is idézte: a hatalomhoz haló viszonyunk az, amin megmérettetünk, azon, hogy ki mire használta és hogyan. „A mai Orbán-kormány elbukott ezen a megmérettetésen, ugyanott tévednek, ahol 61 évvel ezelőtt" - vonta meg a történelmi párhuzamot Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP-s politikus beszéde után a demokratikus ellenzéki pártok helyezték el koszorúikat. Az MSZP-t képviselve Kunhalmi ágnes és Horváth Csaba, a DK részéről Gy. Németh Erzsébet és Élő Norbert, az Együttől Hajdú Nóra alelnök, a Liberálisoktól Szabadi Viktor és Matlák Gábor, a MOMA részéről Turi Gábor III. kerületi csoportvezető, a Párbeszéd képviseletében Szabó Tímea társelnök, a Szolidaritástól Mészáros Balázs alelnök.

Témák
MSZP1956
2017.10.23 12:26
Frissítve: 2017.10.23 19:26

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40