Gyámság alatt a nyugdíjbiztosító - Zűrzavar a főigazgatóságon

Publikálás dátuma
2017.10.27 20:20

Fotó: /
Eldőlt az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) körül bizonytalanságot okozó személyi kérdés: a nemzetgazdasági tárca közölte, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) új vezetője a két szervezet november elsejei összeolvadása után az ONYF élén álló, de a MÁK átalakításáért eddig is felelős Mészáros József lesz. A 2015 végén meghirdetett drasztikus átszervezés utolsóként talpon maradt szervezete is elveszíti jövő szerdán az önállóságát, de a dolgozók körében teljes a bizonytalanság, sem a beolvadó, sem a befogadó intézményben nem tudják, miben módosul a munkájuk 2-ától. 

A legtöbben azt feltételezik, hogy semmiben, mert a nyugdíjbiztosítás informatikai rendszere elavult, míg a Kincstárét fejlesztették. Ebben a káoszban kell kiszámolni, elutalni vagy postázni és az elszámolást tartalmazó kísérő levelekkel ellátni a nyugdíjakat, a prémiumot és a nyugdíjkiegészítést, decemberben pedig kezdődik az Erzsébet-utalványok kiosztása. Országos nyugdíjas szervezetek és pártok szerint a csomag nem ajándék, hanem törvényi kötelezettség, amely azonban a Fidesz választási kampányát segíti.

A minisztériumi háttérintézmények átszervezésével elérhető grandiózus állami spórolásról, a piaci munkahelyekre terelt közszolgálati alkalmazottak tíz, sőt a Miniszterelnökség miniszterhelyettese fantáziájában időnként százezreiről szóló hangzatos bejelentések sora előzte meg a beismerést: ma több embert fizet az állam, mint korábban, ráadásul sokkal több pénzt költ rájuk. Az egyetlen terület, ahol kevesebben dolgoznak, mint a második Orbán-kormány megalakulásakor, az a közoktatás, ami sokkal inkább a bürokrácia elszenvedője, mint duzzasztója. „Bár a bürokratikus intézményrendszert sikerült átalakítani, a kormány bürokráciacsökkentése kudarcot vallott, ugyanis minden íróasztal meg tudja magyarázni a jogosultságát” ismerte be a kudarcot október elején Csepreghy Nándor.

Több embert fizet az állam
A 2016-os költségvetés zárszámadásának adatai alapján a Policy Agenda elemzői ismertették a héten, hogy a nagy állami forrásból 556 ezer alkalmazott kapott fizetést, az összes magyar foglalkoztatott 30 százaléka. A társadalomtudományi műhely európai összehasonlításokkal igazolta, hogy ez kiemelkedően magas arány, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint csak Szlovákia előz meg bennünket a térségben. Magyarországon 2010 és 2016 között az állam által alkalmazottak létszáma 262 ezer fővel nőtt.

Ez természetesen nem bírta jobb belátásra a minden területen minőségi romlást eredményező átszervezések kitalálóit és – bár az első, márciusi határidőt nem tudták tartani -, az utolsó mamut, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) önállóságát mégis megszüntetik, november elsejétől új fejléc kerül a nyugdíjba készülőknek vagy a már nyugállományban lévőknek címzett levelekre. A feladó a Magyar Államkincstár lesz.

Teljes a fejetlenség az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságon és a hozzá tartozó Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon (NYUFIG) – állították a szervezet nevük elhallgatását kérő dolgozói a Népszavának, amikor azt próbáltuk megtudni, mit tudnak a Kincstárba történő novemberi beolvasztásukról. Sem a beosztottakhoz, sem a vezetőkhöz nem jutnak el információk, mindenki aggódik és tanácstalan, de pár nappal a váltás előtt senki nem próbálja megnyugtatni a munkatársakat. Társadalombiztosítási szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy az égvilágon semmi nem történik november 1-jén, csak kicserélik a cégtáblát, már csak azért is, mert a nyugdíjfolyósító informatikai rendszere elavult, a munkatársak szerint XX. századi szinten áll, míg a Magyar Államkincstár (MÁK) komoly fejlesztésen ment át, tehát képtelenség egyik napról a másikra összekapcsolni a hálózatokat.

Valójában a jelenlegi rendszer működésének folytatását ígérte a humántárca vezetése is, amikor néhány hónapja Rétvári Bence államtitkár Korózs Lajos szocialista képviselő írásbeli kérdésére úgy válaszolt a parlamentben, hogy “a nyugdíjbiztosítást illető szervezetrendszer november 1-jét követően is változatlan formában és zavartalanul fog tovább működni”. Ám ha így van, akkor végképp érthetetlen, mi szükség van a nyugdíjbiztosítási rendszer felszámolására. Előbb-utóbb beindulnak a nyugdíjfolyósító informatikai fejlesztései is, ez lesz az egyetlen praktikus előnye az átszervezésnek – állítják külső és belső szakemberek egyaránt.

Valójában tehát nincs magyarázat arra, miért épp most kell hivatalossá tenni a MÁK és a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság összeolvadását, amikor a kormány három tétellel is kiegészíti a nyugdíjasok év végi juttatásait, értelemszerűen rengeteg többletfeladatot rakva a szervezet munkatársainak nyakába. Csak túlmunkával tudják megoldani, hogy a megszokotthoz képest korábban lezárják az egyébként is bonyolult novemberi kifizetések előkészítését. Ráadásul a 2,7 millió nyugdíjas három utalványt kap kézhez a jövő hónapban: a rendszeres havi nyugdíja mellé megkapja a nyugdíjprémiumot tartalmazó elszámolást, valamint az inflációnál alacsonyabb év eleji emelés miatt szükséges kiegészítés papírját is. Utóbbi összeg a mostani visszamenőleges kifizetést követően, januártól beépül a nyugdíjba, a prémium azonban nem, az egyszeri kifizetés.

Amikor pedig ezen a hármas feladaton túljutnak, azonnal kezdődik a tavaly decemberről már jól ismert eljárás a múlt heti kormánydöntéssel már biztosan megígért idei Erzsébet utalványokkal. A nyugdíjfolyósítónál úgy tudják, a 10 ezer forint értékű utalványokat most is szétküldik a világ 71 országába, ami már tavaly is teljesen értelmetlen volt, ráadásul nagyon sok visszajelzés érkezett arról, hogy a legkisebb településeken nincs olyan üzlet, ahol az idősek beválthatták volna. Épp ezt kihasználva ügyeskedők kevesebb pénzért felvásárolták ezeket, s biztosak lehetünk benne, ez idén is megtörténik majd. A NYUFIG munkatársai arra számítanak, hogy a címváltozások miatt érkezett bejelentések rendezése most is eltart majd márciusig.

Tele van a fiók Bözsivel

Az országos nyugdíjas szervezetek és a két magyar nyugdíjas párt vezetői egybehangzóan úgy fogalmaztak lapunknak a kormány pénzosztó döntéseiről, hogy azok a jobboldali koalíció kampányfogásai, amivel meg akarják venni a szavazóurnáknál hagyományosan legaktívabb 2,7 millió nyugdíjas voksait. Ráadásul a Fidesz mostani kommunikációjával szemben a nyugdíjprémium és a kiegészítés nem ajándék, hanem a Bajnai-kormány által 2009-ben törvénybe foglalt kötelezettség. Egyedül a népnyelvben csak Bözsinek becézett Erzsébet utalvány az, ami a Fidesz saját találmánya, ezzel azonban vannak is bajok.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Klub Szövetség elnöke azt mondta, tagjaik nem lelkesek az Erzsébet utalványtól, mert nagyon sok helyen nem tudják beváltani. Sok idős a mai napig a fiókban őrzi a papírlapokat, mert, ha egyáltalán van egy kis helyi bolt a faluban, ott nem fogadják el az utalványt, vagyis a rendkívül drága juttatás nem is hasznosul. Tagjaik jobban örülnének, ha az esedékes nyugdíjakhoz csatolnák a tízezer forintokat.

Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Közösségének (NYOK) elnöke ehhez hozzáfűzte, hogy visszajelzéseik alapján rengeteg ügyeskedő vásárolta fel ár alatt az utalványokat az idős emberektől, és erre számítanak az idei Erzsébet utalványok kiosztása után is. Így tehát nemcsak a magyar adózóknak kerül kétszeresébe az utalvány, az nem is segít a kisnyugdíjasokon.

Lévai Katalin, a szeptemberben alakult Lendülettel Magyarországért nyugdíjas párt társelnöke úgy fogalmazott kérdésünkre, hogy a fideszes bonbonosztogatás helyett átfogó időspolitikai program kidolgozására lenne szükség, amely a nyugdíjreform mellett egészségügyi, esélyegyenlőségi vagy foglalkoztatáspolitikai kérdéseket is tartalmaz. Mindenekelőtt azonban az adóbefizetés rendszerén kellene változtatni, hiszen ma a kormány azt tesz a nyugdíjak fedezetére szánt pénzekkel, amit akar.

A másik nyugdíjas párt, az 50+ elnökségi tagja szépségtapasznak nevezte a nyugdíjasoknak szánt év végi pénzeket, ami nem oldja meg az alapvető gondokat. Meskó László szerint tisztességes nyugdíjrendszerre lenne szükség, mert az idei magas béremelések hatására tovább nyílt az olló a bérek és nyugdíjak reálértéke között, tovább romlott a nyugdíjasok élethelyzete.

Egységes a nyugdíjas szervezetek és pártok véleménye abban is, hogy a Fidesz azért ragaszkodik az Erzsébet utalványok osztogatásához, mert így kényszeríti az idős embereket legfrissebb lakcímük megadására, vagyis méregdrága címlista készül cukormázzal leöntve.2017.10.27 20:20

Harrach: A lelőtt szarvast így szállítják, az állatnak ez már nem okoz szenvedést

Publikálás dátuma
2018.07.17 09:57

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A KDNP a következő években az ápolási díj emeléséért és a bedőlt hiteleseknek segítő elsétálás intézményének bevezetéséért küzd majd - mondta Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője szerint a sorosozás egy marketingeszköz.
– Semjén Zsolt azt mondta, hogy a KDNP az elmúlt években minden célját elérte és megvalósította. Akkor most mi jön? Abbahagyják a csúcson? – Az eddigi céljainkat elértük, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének új törekvéseink. Nyilván az új kihívásokra új válaszokat kell találni. A KDNP világnézeti pártként is találkozik új kérdésekkel. Elsőszámú alapelvünk az emberi személy méltósága, ez jelen van akár a szociális kérdésekben, akár a migrációs vitában, akár a most napirendre került hajléktalan-ügyben is.  – A keresztény értékrenddel mennyiben egyeztethető össze, hogy a hajléktalanokat beviheti a rendőr az utcáról?  – Ebben az ügyben két fontos szempont van: emberekről szól a történet, az ő helyzetüket kell megoldani, de beszélni kell a közterületek rendjéről, tisztaságáról, az ezeket használó többi emberről is. A hajléktalanoknak is érdeke, hogy a helyzetet rendezzük. Az az állapot, amiben sokszor vannak, nem felel meg az emberi méltóságnak. Amit nagyon hiányolok, az az egészségügyi ellátás kiterjesztése. Különösen mióta megszűnt az OPNI, nagyon sok olyan ember él az utcán, akinek kezelésre lenne szüksége.  – Egy bérlakásprogram nem szolgálná ezt a célt?  – Ez egyik eszköze lehet a hajléktalan-állapotból való kivezetésnek, azok számára, akik kivezethetők még az önálló életbe. A VIII. kerületben vannak erre szép példák. – Úgy tudni, ebben nézeteltérésük van a Fidesszel is, mert ők nem szeretnének egy ilyen programot nagyobb léptékben elindítani.  – Azt mondanám, hogy a pártszövetségen belül – nem is feltétlenül pártok mentén – vannak, akik másképp látják a helyzetet és a megoldást. Én fontosnak tartom bérlakások építését és működtetését, nem csupán szociális célra, de családalapító fiatalok átmeneti otthonaként is.
– Az állandó sorosozás, menekültezés még egy időközi polgármesteri választáson, mint azt Hollik István KDNP-s képviselő tette a már említett VIII. kerület esetében mennyire egyeztethető össze a KDNP értékrendjével?  – Itt is különbséget kell tennünk a bevándorlás ügy és a politikai marketing között. Európára a legnagyobb veszélyt az ellenőrizetlen migráció jelenti. Ez részben spontán, részben felkeltett és támogatott folyamat. A támogatásban, éppen az anyagi lehetőségei miatt, komoly eszközök vannak Soros György kezében és ő él is ezekkel. A „sorosozás” tartalmilag ezt jelenti. Az, hogy ez egy folyamatos marketing eszközként jelenik meg, egy szakmai kérdés, én ehhez a szakmához nem értek. – Ön nem is sorosozott. Ez távol áll az ízlésétől?  – Én is beszélek az önvédelem fontosságáról és arról, hogy ki az a személy, aki ennek legnagyobb ellensége, de ezt a saját stílusomban teszem.  – Nagy István földművelésügyi miniszter adott egy interjút a hvg.hu-nak, azt mondta, mióta közszereplő lett, nem vadászik. Nem gondolja, hogy ezt kellene tennie Semjén Zsoltnak is?  – A miniszter úr egyéni véleményét fogalmazta meg. A vadászat a magánélet része. Ez érvényes a politikusra is. Közéleti szerepe legfeljebb annyiban van, hogy amióta a világ létezik a vadászat társadalmi találkozásokra is lehetőséget ad. Ez pedig természetes közeg a politikus számára. – És azok a fotók, ahogy a lelőtt szarvast fellógatták egy helikopterre? Ez a stílus összeegyeztethető a keresztény értékrenddel?  – Ott az a szokás, hogy a terepviszonyok miatt a lelőtt szarvast így szállítják, ez az állatnak már nem okoz szenvedést. A vadászat etikájának alapvető eleme, hogy ne okozzanak szenvedést az állatoknak. Némi ellentmondást érzek sok állatbarát véleményében, akik hevesen védik az áldozatát brutálisan széttépő ragadozót, miközben a vadgazdálkodást végző embert gyűlölködve támadják. – Készül egy törvénymódosítás, ami a politikusok magánéletének védelme jegyében a sajtót is korlátozná, hogy erről írjon. Erről mit gondol?  – Azt, hogy az otthon és a magánélet védelme mindenkit megillet. Nem hiszem, hogy a sajtót ez bármiben korlátozná. Ha nem a kulcslyukon akar leskelődni az újságíró, hanem a politikusok közérdeket érintő ügyeivel foglalkozni, akkor nem fog sérülni a munkája. Ez ugyanolyan fontos kérdés, mint a tudomány szabadsága és a finanszírozás felelőssége. – Ebben a kérdéseben is elég nagy a vita. – A kutatás folyamatába nem szabad beleszólni, de a témák kiválasztásában a kormánynak igenis van társadalmi felelőssége, mert meg kell, hogy jelölje, mik a gazdaság és társadalom számára fontos területek. Az Orbán-kormány amihez hozzányúl, ott rendezett világot igyekszik teremteni. – Most nem úgy tűnik, hogy ez lenne a szándék. – Pedig így van. Legfeljebb azért tűnhet másnak, mert határozott intézkedéssel szüntet meg egy rendezetlenséget. A különböző lobbicsoportoknak az az érdeke, hogy olyan mértékű autonómiát harcoljanak ki maguknak, ami adott esetben a működésük hatékonyságának kárára mehet. A kormány felelőssége, hogy akár népszerűtlen intézkedésekkel is, de rendezze ezeket a területeket.  – Ha már rendezettség-rendezetlenség. Mit gondol a kormányzati hátországban kitört kultúrharcról? Jeles keresztény értelmiségieket, Prőhle Gergelyt vagy Fabiny Tamást is elég ízléstelen támadások érték a kormánysajtóban. – A kultúrharc kifejezést erősnek tartom, de tény, hogy a kultúra területén, amióta az eszemet tudom, mindig voltak ellentétek. Itt erősen kitűnnek a világnézeti különbségek. Fabiny Tamást említette, de mondhatnám akár Beer Miklós váci püspök nevét is, mindkettőt éri kritika.  – Őt azért, mert a migráció ügyében a hazai katolikus vezetéstől eltérő, „migránssimogatónak” gúnyolt nyilatkozatokat tett.  – Politikai természetű nyilatkozatai számomra is érthetetlenek és elfogadhatatlanok, de több évtizedes barátságunkat ettől nem tagadom meg. Ha már egyházi területre tévedtünk, szólnunk kell Ferenc pápáról is. Katolikus vagyok, a mindenkori pápát tisztelem. Megnyilatkozásai mégis feszültséget keltenek, ami abból adódik, hogy a pápa az egyetemes emberi felelősségéből kiindulva a lelkipásztori szempontokat kizárólagossá teszi a számunkra és sok katolikus számára fontos önvédelem kérdését mellőzve. Ez utóbbiért mi, politikusok vagyunk a felelősek, ő a lelkipásztori szempontokért felelős. Nincs jogom őt bírálni, szavait úgy értelmezem, hogy felhívja a mi figyelmünket is arra, hogy a humánus szempontokról ne feledkezzünk meg. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy a valóban oltalomra szorulókat védelmezni kell, lehetőség szerint saját hazájukban. – Bár, mint tudjuk, már minden céljukat elérték, mégis mikor lenne elégedett a ciklus végén, miknek kellene még megvalósulniuk?  – Négy év számtalan feladatot kínál. Két közeli ügyet említek. Az ápolási díj méltányos és differenciált emelésére szükség van. A másik az adósságcsapdába került családok ügye. A devizahiteleseket mentő kormányzati intézkedések után több lépést tettünk már ezen a téren – például a bírósági végrehajtás területén tapasztalt visszaélések megszüntetésére eredményes törvénymódosítások történtek –, most a családi csődvédelem lehetőségei fognak bővülni és beterjesztünk egy könnyített törlesztésről szóló törvényt azok számára, akik ellehetetlenült helyzetbe kerültek. Ebbe bevesszük többek között az elsétálásnak nevezett intézményt is, ami azoknak a családoknak a helyzetén segít, akik elveszítik az otthonukat, de még így is több millió forintos törlesztési kötelezettségük marad. – A KDNP kormányzati képviseletével mennyire elégedett? Több, az önök számára fontos területen nem KDNP-s politikusok irányítanak.  – A párt, amikor még önállóan indult, 7 százalék körüli eredményt ért el, ez az arány a kormányzatban és a parlamentben ma is megvan.  – Alkotmányba foglalták, hogy a kereszténységet minden állami szervezetnek védenie kell. A Nemzeti Közlekedési Hatóság vagy az Országos Főállatorvos hogyan tudja védeni a kereszténységet?  – Válasszuk külön a keresztény hit gyakorlását és a keresztény kultúrát. Utóbbin az évszázadok során kialakult európai kultúrát értjük, ami meghatározza a mindennapjainkat. Ennek védelme ma különösen aktuális, amikor az ettől elszakadt európaiak és az általuk segített muszlim bevándorlók egészen más értékrendet képviselnek. Ráadásul az iszlám egy hódító világnézet, ami ránk akarja erőltetni magát. Az ez elleni védekezésben, a szélesebb értelemben vett kultúra védelmében mindenkinek részt kell vennie. – A konzervatív családpolitika nem igazán vonzó a mai fiatalok számára, akiktől a több gyermeket, a demográfiai fordulatot várják. Nem akarják ezt áthangolni? – A gyermek egészséges fejlődését leginkább a család biztosítja. Szüksége van apára, anyára és testvérekre. Lehet, hogy ez konzervatív, de igaz. Az államnak ehhez kell segítséget nyújtania. Emellett a realitást is figyelembe kell vennie. Például azt, hogy vannak egyszülős családok. Ezért a családot úgy definiáltuk, hogy az a házasságra vagy leszármazásra alapul. Vagyis egy szülő és egy gyermek is család. – Ha már értékek és realitás: az abortusz szabályain terveznek változtatni ebben a ciklusban?  – Aki ismeri a magyar társadalmat és az azt leképező parlamentet, tudja, hogy nincs lehetőség az abortusz törvény szigorítására. Ez nem jelentheti azt, hogy nem kell megtenni minden tőlünk telhetőt az abortuszok számának csökkentése érdekében. Személyes véleményem, hogy az ember élethez való joga- beleértve az ember magzatot is- előbbre való az úgynevezett önrendelkezési jognál. Egy nő döntése csak akkor szabad, ha megkapja a szükséges információkat a magzatáról és az abortusz következményeiről. Botrányosnak tartom, ha egy szülész első kérdése a kismamához: ugye nem akarja megtartani? Ez sajnos nem egyedi eset.
2018.07.17 09:57

Valsartan: egyes pótszerekből máris hiány van

Publikálás dátuma
2018.07.17 08:21
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
Az orvosok megkezdték a betegek átállítását azon 27 valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőről, amit a hatóságok július negyedikén szennyezés miatt vontak vissza a forgalomból. Azonos hatóanyaggal 24 szer kapható a patikákban, de van ahol már ezeket sem kapni.
A múlt héten mintegy 20-30 betegének cserélte le a terápiáját Lénárd Rita belgyógyász szakorvos, ám már ekkor előfordult, hogy a gyógyszertárban nem tudták kiadni a fölírt dózisú készítményt, csak annál erősebb volt. Így több betegénél a magasabb hatóanyag tartalmút kellett felírni és a gyógyszert felezni. A kialakult helyzetet bonyolítja – mondja az orvos, hogy a valsartan a magasvérnyomásra adható szerek közül, nem az elsőként választandó szer, ezt a hatóanyagot akkor kell írni, ha az egyéb készítmények mellékhatást (például köhögést) okoztak a betegnek.  A szakmai szervezetek már a múlt héten közzétették azt a listát, melyből a magasvérnyomást kezelő orvosok választhatnak a most kieső valsartan-terápiák pótlására. A Krka gyógyszercégnek kettő, a Tevának is kettő, de azokból többfajta hatáserősségű készítménye van, amit ugyancsak 80 százalékos tb-támogatással válthatnak ki a betegek. (A térítési díjuk 352 forinttól kiszereléstő és fatától függően 2258 forint lehet.) Ezen felül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő(NEAK) hétfőn több tucat olyan orvosságot jelölt meg, amely ugyan más hatóanyaggal, de megfelel a valsartan hatásmechanizmusának. Ezek árából a betegeknek szintén csak húsz százalékot kell térítési díjként kifizetniük. Kapható a valsartan készítmények „őse” az eredeti készítmény, a Diovan, de ezt támogatás nélkül, teljes áron forgalmazzák a gyógyszertárak. Ennek 28 szemes 80 és 160 milligrammos kiszerelése 3405 forintba, a 320 milligrammos 5830 forintba kerül.  A szennyezett hatóanyaggal forgalomba kerül készítmények leváltása nem egyszerű, mert már nem csak az unió területéről vontak ki nagy mennyiségű valsartanos gyógyszereket, de az amerikai szakhatóság (FDA) is éltebeléptetett visszahívásokat.  A dán gyógyszerügyi hatóság honlapjáról pedig az is kiderül, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton, ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívános anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt ezek között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre most is csak véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.   A nitrózamin egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Egyes forrásaink szerint a kínai alapanyag szennyeződése csekély, legalábbis 70 évnyi adagolás mellett lehetne bizonyítottan egészségkárosító hatása. Úgy tudjuk: a most termék visszahívásban érintett gyártók közt vannak olyan cégek, amelyek akár két hónap alatt visszatérhetnek termékükkel a piacra, mert időben elindították találtak más forrásból hatóanyagot, s azzal ismét elindíthatják a gyártást. 

Két doboz a virtuális limit

Bár a termék visszahívás mint intézkedés, csak a patikákra vonatkozik, hétfőn az OGYÉI arról tájékoztatta a lakosságot, hogy fejenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt visszavihetnek a patikákba, ahol visszakapják a gyógyszer térítési díját.  Az OGYÉI azzal indokolta a kétdobozos limitet, hogy – szerintük - egyszerre legfeljebb háromhavi adagot lehet felírni, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen ott a betegnél. A gyógyszert bármelyik gyógyszertárba vissza lehet vinni, blokk nélkül is. A gyógyszertárakat sem éri kár: a kifizetett összeget megkapják a forgalmazóktól.  A lehetőség csak formailag korlátozza két dobozra a visszaváltást, a gyakorlatban ellenőrizhetetlen, hogy ki, mennyit visz majd be egy-egy patikába. A beteg többször is beállhat a sorba és a gyógyszerész blokk nélkül nem is tudja majd kontrollálni, hogy az illető valójában mennyit és mikor váltott ki. Aggódnak a gyógyszerészek amiatt is, hogy előfordulhat most kevesebbet tudnak visszadni aktuális térítési díjként, mint amennyit a beteg annak idején fizetett. A vérnyomáscsökkentők ára ugyanis akár havonta is változhat.   

Szerző
2018.07.17 08:21
Frissítve: 2018.07.17 08:24