Sötét árny Ausztriában

Közép-Európa egyetlen nagy falu! – kiált fel Szabó István híres „német trilógiájának” utolsó darabjában a főhőst alakító Klaus-Maria Brandauer. Nehéz lenne vitatkozni ezzel a kijelentéssel. A hajdanvolt Monarchia romjain létrejövő nemzetállamok sem népességük mentalitását, sem establishmentjük politikai kultúráját tekintve nem különböznek egymástól markánsan. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy „a lázadás évére” vonatkozó orbáni prófécia nem egész Európára, mindössze az öreg kontinens keleti felére teljesedett be. Csakhogy idáig kizárólag az egykori keleti blokk államaiban ütötték fel fejüket autokratikus tendenciák, Ausztria azonban a vasfüggöny másik oldalán foglalt helyet.

Még nyugtalanítóbb, hogy a jelek szerint az uniós vezetők ingerküszöbét már nem éri el a „barna veszedelem” fenyegetése, melyet az Osztrák Szabadságpárt részvétele jelent az új bécsi kabinetben. Tizennyolc esztendeje a néppárti Wolfgang Schüssel kísérlete, az FPÖ-vel való koalíciókötés még hihetetlen felzúdulást okozott Nyugat-Európa fővárosaiban. Ausztria akkor gyakorlatilag karanténba került az EU-n belül, azon kívül Washington is hazarendelte konzultációra bécsi nagykövetét. A nyugati demokráciák aggodalma a szélsőjobboldali szabadságpárt hatalomra jutása miatt persze most is érzékelhető, a politikai klíma gyökeres megváltozása következtében azonban Brüsszel ezúttal óvakodik látványosan protestálni az osztrák kancellárjelölt szövetségkötése ellen; a demokrata érzelmű döntéshozók jobbára beérik azzal, hogy lélegzetvisszafojtva figyelik, a Strauss-doktrínát felrúgó Sebastian Kurznak vajon sikerül-e úgymond domesztikálnia az FPÖ-t.

Ausztria jelenlegi jobbratolódása még akkor is az alpesi ország történetének legsötétebb fejezeteit idézi, ha a szabadságpárt által dominált következő kormányzati ciklust nem lehet minden további nélkül összevetni majd a harmincas évek úgynevezett ausztrofasizmusával. A szociáldemokráciával, illetve parlamentarizmussal kíméletlenül leszámoló, Engelbert Dollfuss nevével fémjelzett tekintélyelvű rezsim ideológiájának központi eleme az antiszemitizmustól sem mentes bigott katolicizmus volt. Az FPÖ-vel kokettáló néppárt viszont elsősorban annak köszönheti mostani sikerét, hogy gyakorlatilag magáévá tette leendő koalíciós partnere bevándorlás-ellenes retorikáját. A szélsőjobboldal olykor nyugati szomszédunkban is egyenesen az európai zsidó közösségek védelmezőjeként tünteti fel magát a muzulmán bevándorlók ellenében. Mindez azonban szemfényvesztés. A gyűlölendő „idegen” szinonimája a Dollfuss-érában többek közt az izraelita volt, most a muzulmán. A szabadságjogok érvényesülésének legfőbb indikátora egy adott államban pedig éppen a mindenkori kisebbségek helyzete.

A néppárt és a szabadságpárt érdekházasságának a bécsi törvényhozásban az a tanulsága továbbá, hogy a magyarhoz hasonlóan az osztrák társadalom is önvizsgálatra szorul. Az Orbán-kabinet mérhetetlen cinizmussal a német megszállók vétlen áldozataként tünteti fel a holokausztban bűnrészes Horthyt. A jelek szerint egyesek Bécsben is úgy vélik, hogy az Anschluss feljogosítja őket a bűnös feledésre.

2017.10.31 07:05

Igazi spanyol sztárcsapathoz utazhat az Újpest

Publikálás dátuma
2018.07.20 15:42

Fotó: AFP/ CHRISTOF STACHE
A lilák jövő csütörtökön, Spanyolországban kezdenek, visszavágó egy héttel később, a Szusza-stadionban. Nebojsa Vignjevic élvezhető futballt és szoros eredményt ígér.
A Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójából kedden továbbjutó MOL Vidi FC és az Európa-liga hasonló szakaszából továbblépő Budapest Honvéd után csütörtökön az első párharc 3-1-es veresége ellenére hazai környezetben 4-0-ra nyerő Újpest is kvalifikálta magát a második körbe, a négy élvonalbeli kupacsapatból tehát egyedüliként a Ferencváros vérzett el. Az újpestiek fordításának a Neftci Baku legyőzésén túl komoly „jutalma” van, hiszen a hazai kupagyőztes az EL háromszoros győztesével (2014, 2015, 2016), az előző szezonban a BL negyeddöntőjéig jutó Sevillával találkozik a következő fordulóban.
„Remélem, azok az emberek, akik negatív kritikával illették a csapatot az első meccs után, most bocsánatot kérnek majd. Örülök, hogy a labdarúgóim megmutatták, hogy mit tudnak és mire képesek – idézi az ujpestfc.hu az Újpest vezetőedzőjét, Nebojsa Vignjevicet. – Köszönöm a szurkolóknak, mert nagyon fontos szerepet játszottak a visszavágón, nagyszerűen biztatták a csapatot. Hatalmas élmény, hogy sikerült eredményesnek lennünk, óriási dolog, hogy a Sevilla ellen pályára léphetünk majd. Jó lehetőség ez az együttesnek és a stábnak is, hogy tanuljunk egy ilyen kaliberű csapattól. Tudom, hogy mindent megteszünk majd azért, hogy élvezhető futballt nyújtsunk és szoros eredmény alakuljon ki.”
Pénteken kialakult a továbbiak pontos menetrendje is, amelynek megfelelően jövő csütörtökön idegenben, 21.45-től kezdenek a lila-fehérek Spanyolországban. A visszavágóra egy héttel később, a Szusza-stadionban kerül sor. A BL-ben a bolgár Ludogorets ellen szereplő MOL Vidi FC ugyancsak vendégként kezdi a maga párharcát kedden (második mérkőzés a következő szerdán, Felcsúton), míg az El-ben a luxemburgi Progres Niederkorn csapatát kapó Budapest Honvéd csütörtök este a Bozsik-stadionban fogadja ellenfelét a 2. forduló első találkozóján.
Szerző
2018.07.20 15:42

Izraeli vereséggel esett ki a Ferencváros

Publikálás dátuma
2018.07.19 22:00
A ferencvárosi Fernando Gorriarán és az izraeli Ejtan Tibi a labdarúgó Európa Liga-selejtező első körében játszott Ferencváros -
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
2-1-es vereséggel búcsúzott a kupasorozattól a hazai NBI ezüstérmes csapata, az Európa-liga selejtező első fordulójában véreztek el.
Magyar idő szerint 19 órától kezdett Netanyában a Maccabi Tel-Aviv vendégeként a Ferencváros, amely bár a budapesti mérkőzésen 1-1-re végzett izraeli ellenfelével szemben, az idegenben kapott gól miatt kiesésre állt. Mindez kezdetben visszaköszönt: a Maccabi játékosainak nem volt sürgős, a mezőnyben a küzdelem dominált, igazán veszélyes helyzet sokáig egyik kapu előtt sem alakult ki. Magyar lehetőséget a Marcel Heister passzával elfutó Kjartan Finnbogason lövése jelentett fél óra után, az első játékrész lefújása előtt kevéssel azonban ismét jött a Magyarországon is a hajrában eredményes Eliran Atar, aki 22 méterről hatalmas gólt szerzett – ezzel már gólelőnyben volt a Maccabi. 
A térfélcserét követően az utóbbi években rendre a csoportkörig jutó izraeliek álltak közelebb az újabb találathoz, kétszer is kapufát találtak. Thomas Doll előbb Davide Lanzafamét Varga Rolandra, majd Ivan Petriakot Böde Dánielre cserélte, ám a helyzetekig csupán elvétve eljutó Ferencvárosnak a cserék után sem volt sansza: az NB I ezüstérmese 2-1-es összesítéssel búcsúzott a kupasorozattól.
A kieséssel egy időben a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi a „búcsúmeccsén” 2-1-re nyert Tbilisziben a Kalmár Zsolttal, Vida Mátéval és Vida Kristopherrel is rohamozó Dunaszerdahellyel, azaz továbbjutott a DAC. Az azeri Neftci Baku ellen 3-1-es hátrányból induló Újpest találkozója lapzártánk után ért véget.
Csütörtökön összesen négy magyar érdekeltségű párharcot rendeztek a labdarúgó Európa-ligában. A selejtező 1. fordulójában a legkorábban az Eppel Mártont és Elek Ákost is foglalkoztató kazah klub, a Kajrat Almati látta vendégül az andorrai UE Engordany együttesét, a vége kiütés lett: 7-1-re nyertek a kazahok, nagyban köszönhetően a Honvédtól igazolt Eppel négy (!) találatának. A Kajrat 10-1-es összesítéssel lépett a következő körbe, a válogatott csatár az első mérkőzésen egyszer volt eredményes.
Szerző
2018.07.19 22:00
Frissítve: 2018.07.19 22:01