"Agyba hatoló" technikával az öngyilkosság ellen

Publikálás dátuma
2017.11.03 06:17
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
A sokszor félelmet keltő, "agyba hatoló" technika ezúttal emberéletek megmentését célozza. Nevezhetjük egyfajta "gondolatolvasásnak" is.

Kutatók olyan algoritmust készítettek, amely az esetek mintegy 90 százalékában képes azonosítani azokat, akiknek öngyilkos gondolataik vannak. És ez még nem minden. Ez a mesterséges intelligencia azokat is ki tudta szűrni a tesztcsoportban, akik már korábban megpróbálták maguktól eldobni az életet. Az eredményekről a Nature Human Behavior című szakfolyóirat számolt be.

A Pittsburgh-i Carnagie Mellon egyetem pszichológia-tanszékének kutatói 17 olyan, 18 és 30 év közötti fiatalt vontak be a kísérletbe, akik a közelmúltban beszéltek pszichológusaiknak öngyilkos gondolataikról. Ezzel egy időben felkértek 17 jó mentális állapotban lévő, úgynevezett „neurotipikus” (akiknek idegrendszeri fejlődése és állapota normális) személyt, hogy vegyenek részt a munkában. Ezt követően mind a 34 résztvevővel elvégezték a mágneses rezonancia-képalkotást (MRI). Ez a vizsgálat segít közvetlenül feltérképezni az agyi tevékenységet az oxigénnel teli vér áramlásán keresztül.

A résztvevők, amikor bekerültek az MRI-gépbe (egy körülbelül 2 méter hosszú henger), egy képernyőn 30 szót láttak megjelenni egymás után. Egyes szavak pozitív kicsengésűek voltak (például gondtalanság, életerő, kedvesség), mások pedig negatívak (kegyetlenség, aggodalom, sötétség). Tíz szó kifejezetten az öngyilkossághoz és a halálhoz volt kapcsolható, mint például a reményvesztett, a gyászos, vagy a kétségbeesett. A kutatók ezután azt kérték pácienseiktől, hogy gondolkozzanak el minden szó értelmén, miközben megfigyelték az agy érintett részeit működés közben.

Az MRI valamennyi felvételét betáplálták egy algoritmusba. Minden egyes szónál a kutatók jelezték a számítógépnek, hogy az adott kép öngyilkos gondolatokat tápláló vagy egészséges személyekhez tartozik-e. Ezután olyan képeket mutattak neki, amelyeket nem ismert, és azt a feladatot kapta, hogy „osztályozza” az embereket. Az algoritmus az esetek 91 százalékában nem tévedett. A tudósok, hogy próbára tegyék a programot, olyan felvételeket küldtek neki 21, öngyilkosságot fontolgató ember agyáról, amelyeket azok rossz minősége miatt eredetileg kihagytak az elemzésből. Az algoritmus ezúttal is 87 százalékos pontossággal eltalálta a helyes választ.

A következő lépésben a kutatók kizárólag a szuicid hajlamú betegekkel foglalkoztak. Két csoportba osztották őket: az egyikbe (9 fő) azok kerültek, akik már kíséreltek meg öngyilkosságot, a másikba (8 fő) azok, akik még nem. Az algoritmus ismét jól működött: az esetek 94 százalékában felismerte azokat, akik már túl voltak első próbálkozásukon.

Figyelmeztet
2016-ban a Cincinnati Egyetem kutatói olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely képes volt kiszűrni a szuicid gondolatokat verbális és akusztikus adatok alapján. Tavaly óta a Facebook is használja a Deep Text programot, amely 20 különböző nyelven elemzi a felhasználók posztjait, és azok hangvétele, szóhasználata alapján figyelmeztet a veszélyre.

2017.11.03 06:17

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02