Magyarország késlelteti Kijev NATO-integrációját

Decemberben a nagykövetek részvételével tarthat ülést a NATO-Ukrajna Bizottság - mondták lapunknak az észak-atlanti szövetség brüsszeli székhelyén arra reagálva, hogy Magyarország megakadályozta a grémium külügyminiszteri szintű tanácskozásának megtartását. A magyar diplomácia azért emelt vétót az eszmecsere ellen, mert Ukrajna még mindig nem vonta vissza a területén élő kisebbségek jogait sértő törvényt - amint azt Szijjártó Péter külügyminiszter napokkal ezelőtt kifejtette. Érdeklődésünkre a NATO szóvivői szolgálata nem kommentálta a magyar döntést, csak annyit jegyzett meg, hogy a szövetség “érdekelt az Ukrajnával fenntartott szoros partneri együttműködésben”.

A NATO-Ukrajna Bizottság állam- és kormányfői, miniszteri és nagyköveti szinten rendszeresen ülésezik. Legutóbb júliusban, Kijevben tanácskoztak és a nagykövetek október végén is összeültek volna, de az ukránok elfoglaltsága miatt ez elmaradt. Magyarország nem gördít akadályt a NATO misszióvezetők és az Ukrajnát képviselő Olekszandr Turcsinov nemzetbiztonsági titkár rendszeres találkozói elé, sőt, ezeket az alkalmakat is felhasználja arra, hogy konzultáljon az általa diszkriminatívnak tartott ukrán oktatási törvényről. A külügyminiszteri ülés megvétózásával a magyar diplomácia annak az ígéretének tesz eleget, hogy a vita rendezéséig minden magas szintű fórumon keresztbe tesz Kijev integrációs törekvéseinek.

A helyzetet jól ismerő források lapunknak kifejtették: a NATO-tagságot megcélzó Ukrajna 2008 óta minden évben úgynevezett nemzeti programot nyújt be a szövetségnek. Ezekben kötelezettséget vállal a jogállam, a demokrácia és a piacgazdaság, benne a nemzeti kisebbségek jogainak a maradéktalan tiszteletben tartására. A vállalásokat a NATO folyamatosan értékeli, “az ígéreteik tehát simán számon kérhetőek Brüsszelben” — hallottuk.

Információink szerint a magyar vétó nem okozott megrökönyödést a szövetségesek körében, bár a keleti partnerországot támogató Lengyelország és a három balti állam nem örült neki. A december elejére tervezett brüsszeli tanácskozáson Ukrajna helyett Grúzia külügyminiszterével tárgyalnak majd a szövetségesek. Kijevi tárcavezető legközelebb a februárban esedékes védelmi miniszteri ülés margóján kaphat helyet a NATO-Ukrajna Bizottság asztalánál.

2017.11.03 06:36

A rendkívüli állapot múlt idő, a diktatúra marad

Publikálás dátuma
2018.07.18 16:16

Fotó: AFP/ OZAN KOSE
Szerdán véget ért a Törökországban két éve, a 2015 júliusában végrehajtott puccskísérlet óta érvényben lévő rendkívüli állapot. Kérdéses azonban, hogy az ország ennek köszönhetően elindul-e a normalizálódás útján, s szabadon engedik-e legalább azokat az újságírókat, akiknek semmi közük sincs a terrorizmushoz.
Több tény szól amellett, hogy változás nem várható. A tavalyi alkotmánymódosítás teljhatalmat adott Recep Tayyip Erdogan elnöknek, aki ennek minden előnyét élvezheti a júniusi elnök- és parlamenti választás óta. Az államfő mindeddig semmi jelét sem adta annak, hogy hajlandó lenne demokratikusabban kormányozni. Sőt ennek az ellenkezője tapasztalható. Egyrészt azért, mert egy sor olyan rendelkezés marad érvényben, amely fenntartja a jelenlegi állapotokat, másrészt mert az AKP kormánypárt az ultranacionalista MHP segítségével olyan törvényeket visz keresztül a parlamenten, amelyek révén még akár rosszabbodhat is a helyzet. 
Egyebek mellett tüntetési tilalmat vezetnének be. A tartományi vezetők számára lehetővé teszik, hogy kitiltsanak bizonyos személyeket az adott régióból, ha fennáll „a nyilvános rend megzavarásának esélye”. Válsághelyzetekben pedig az újságíróktól is megtagadhatják a munkát. Ez elég gyászos jövőképet fest fel, hiszen azt jelezheti, hogy a túlnyomórészt kurdok által lakott régiókban a rendőrség minden korábbinál keményebben lép majd fel a helyi lakossággal szemben. Bülent Turan, az AKP frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a – ahogy fogalmazott - terrorellenes harc a rendkívüli állapot után is mindenfajta gond nélkül folytatódik. Szerinte azonban demokratikus intézkedések is várhatóak, ezek között említette, hogy az őrizetbe vételek maximális időtartama „ésszerűbb” lesz.
 A kormányzat új terrorellenes törvényt tervez, amit az ankarai parlament két héten belül fogadhat el.

Jogtiprás a szükségállapot árnyékában

Törökországban 2016. július 16-án, néhány nappal a 250 ember halálát okozó puccskísérlet után vezették be a rendkívüli állapotot. Az eltelt idő alatt 140 ezer embert vettek őrizetbe, s 80 ezer embert ítélték börtönbüntetésre. Több tízezren vesztették el a munkájukat, iskolák, egyetemek ezreit, továbbá médiaházak és újságok százait zárták be. A parlament hét alkalommal hosszabbította meg a rendkívüli állapotot, így a legutóbbi választások során is érvényben volt.Az államfő dekrétumokkal, a parlament megkerülésével is kormányozhat, vagyis bármit megtehet. Az ellenzék ezért a rendkívüli állapot de facto meghosszabbításáról beszél.

Erdogan elnök az Egyesült Államokban élő prédikátort, Fethullah Gülent vádolja a puccskísérlet megszervezésével.
2018.07.18 16:16

Ma lenne 100 éves Nelson Mandela

A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásáért Nobel-békedíjat kapott, majd a faji megkülönböztetés elleni harc, a szabadság és az egyenlőség jelképévé vált.

Szerző

Megosztás
2018.07.18 15:23
Frissítve: 2018.07.18 15:23
A fiatal MandelaWikipedia/
1961-ig már több évet töltött börtönben az Afrikai Nemzeti Kongresszus tagjaként, később vezetőjekéntAFP/
1964-ben-ben szabotázs- és terrorcselekményben való részvétel vádjával életfogytiglanra ítéltékAFP/
Második felesége, Winnie Madikizela az apartheid-ellenes mozgalom meghatározó alakja lett, míg Mandela börtönben ültAFP/
70. születésnapján 1988-ban Desmond Tutu érsek egy londoni tüntetésen követelte a szabadon engedésétAFP/
1990-ben szabadon bocsátottákAFP/
Beszédet mondott a sowetói zavargások áldozatainak temetésén/
A londoni Madame Tussauds panoptikumban viaszfigurát kapott/
Jichák Rabin, Mandela, Frederik W. de Klerk és Jasszer Arafat a Time címlapjánAFP/
Az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásáért Frederik de Klerkkel megosztva Nobel-békedíjat kapott 1993-banAFP/
1994-ben elindult az elnökválasztásonAFP/
1994 május 9-én letett esküjét Dél-Afrika első fekete elnökeAFP/
A líbiai vezetővel, Moammer KadhafivalAFP/
Hosni Mubarak egyiptomi elnökkelAFP/
Jasszer Arafat palesztin vezetővelAFP/
Fidel Castro iránti rajongását sokan kritizáltákAFP/
1995-ben a Robben-szigeti börtönben, ahol húsz évet raboskodottAFP/
II. János Pál pápával 1995-benAFP/
A hírességek imádtak vele fotózkodni, a képen Steve WonderrelAFP/
II. Erzsébet királynővel 1996-os Londoni látogatásánAFP/
2002-ben egy AIDS ellenes konferencián. Második fia, Makgatho AIDS-ben halt megAFP/
A 2004-es sorroláson, amikor Dél-Afrika nyerte a 2010-es foci vb rendezési jogátAFP/
A Tsotsi című Oscar-díjas film szereplőivel. Több film is készült az életérőlAFP/
2013-ban hunyt el, temetését az egész világ nyomon követteAFP/