Érik az ukrán káosz

Publikálás dátuma
2017.11.03 06:31
Szaakasvili gyakran feltűnik hívei körében, és mindig örömmel fogadják őt Fotó: AFP
Fotó: /
Másodjára is elutasították Miheil Szaakasvili politikai menedékjogi kérelmét. A volt grúz elnök a megvont állampolgárság birtokában akár ukrán államfő is lehetne.

Az ukrán bevándorlási hivatal hivatalosan azzal indokolta döntését, mert Szaakasvili szülőhazájában nem volt kitéve politikai üldöztetésnek, nem kínozták és halálos ítélet sem fenyegeti, így nem is jogosult politikai menedékre. Odessza megye korábbi kormányzójának politikai menedékjogi kérelmét először két hete utasította el Jurij Lucenko főügyész.

A volt grúz elnököt hazájában hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolják. Grúziában 2014-ben adtak ki körözést ellene, Tbiliszi az idén szeptemberben már harmadszor kérte kiadatását Kijevtől. Ukrajna mindeddig figyelmen kívül hagyta a grúz kérést, most viszont, amikor a befogadott barátból és szövetségesből ellenfél-ellenség lett - hiszen Petro Porosenko államfő és Volodimir Grojszman miniszterelnök legfőbb kihívója -, az ukrán igazságszolgáltatás hirtelen megalapozottnak találta a kérelmet. Ezt azzal magyarázzák, hogy 2015-ben, amikor Szaakasvili megszerezte az ukrán állampolgárságot, több dolgot eltitkolt. Ezért megvonták a grúz politikus ukrán állampolgárságát, aki így hontalanná vált. Hazájában már korábban, 2015-ben ugyanígy járt, kiadatása pedig a levegőben lóg. Szaakasvilinek még van egy fellebbezési lehetősége, amivel az ukrán Espresso TV szerint élt is, esélye azonban aligha lesz a pozitív elbírálásra.

Ám nemcsak a volt elnök-volt kormányzó került kínos helyzetbe, hanem a kijevi hatalom is. Porosenko és a kormányzat népszerűsége soha nem látott mélyponton van és az utóbbi idők tendenciái alapján a 2019-es választásokig tovább romlik majd. De maga lenne a csoda, ha Ukrajna el tudná kerülni az előrehozott választásokat vagy legalábbis egy újabb kormányváltást. Bár Szaakasvili ukrán állampolgárság hiányában nem indulhat az elnökségért, és vélhetően pártját is kiiktatják a választási versenyből, miután a kijevi igazságügyi minisztérium már jelezte, felülvizsgálják Új Erők Mozgalmának minisztériumi bejegyzését is, támogatóit viszont nem tudják félreállítani. Eközben minden Szaakasvili elleni intézkedés a grúz politikus malmára hajtja a vizet. Több ukrán politológus vélekedett már úgy, hogy Porosenkoék patthelyzetbe kerültek, Szaakasvilinek olyan erős az amerikai háttere, hogy a Nyugat és az Egyesült Államok támogatásának kockáztatása nélkül nem tudják őt kiutasítani az országból. Amíg pedig ott van - mindegy, hogy állampolgárként vagy hontalanként -, addig a hatalom és a korrupció ellenes tömegek egyik legnépszerűbb, és egyben legaktívabb vezetője marad. Szeptember 10-én például - fittyet hányva a kijevi tiltásra - hívei gyűrűjében és védelmében gyalog lépte át a lengyel-ukrán határt, s aztán a kiadatás veszélye ellenére is tüntetést szervezett. Az október 18-i demonstráció nem vált olyanná, mint pár éve a Majdan volt, de annak veszélyét hordozza magában. Legkitartóbb hívek máig ott sátoroznak a 2014-es rendszerváltást kicsikaró téren.

Eközben a korrupció változatlanul fojtogatja az országot. A napokban Arszen Avakov belügyminiszter fiát tartóztatták le korrupció miatt, de hogy ilyen magas szintre is elért a bűnüldözés, azt az ukrán közvélemény nem annyira a korrupcióellenes harc eredményességének, mintsem a Porosenko-Avakov közötti ellentétnek tulajdonítja. Az elnök és a belügyminiszter viszonya pedig éppen Szaakasvili miatt vált feszültté. Az államfő a belügyminisztert vádolta, amiért nem akadályozta meg, hogy a grúz politikust hívei átkísérjék a lengyel határon, és azért is, hogy nem akadályozta meg a Szaakasvili által összehívott tüntetők sátrainak felállítását, vagy nem rendelte el azok lebontását.

Mára az ukrán politikai paletta soha nem látott mértékben felaprózódott, nincs különösebb támogatottságnak örvendő politikai erő, de a Julija Timosenko, a radikális Oleh Ljasko és a civil erőként először parlamentbe jutott, utólag szintén radikálisnak bizonyuló Szamopovics vezetője, Andrij Szadovij formálódó koalíciója győzelemre képes tényező lehet. (Az hogy mennyire tudnának a későbbiekben együtt kormányozni, az más kérdés.) Ez a hármas máris odaállt Szaakasvili mellé, ami biztossá teszi, hogy a grúz ex-elnök esetleges kiutasítása esetén a Majdan újra benépesedik, s Ukrajna búcsút inthet kvázi stabilitásának.

Timosenko az élen
Egy októberi, a Szófia intézet által végzett és az Ukrajinszki Novini hírügynökség által ismertetett közvélemény-kutatás szerint Porosenko népszerűsége tovább zuhan, Julija Timosenko pedig őrzi első helyét. A megkérdezettek 79 százaléka nem helyesli és csupán 13 százaléka támogatja Petro Porosenko elnöki tevékenységét. Az Active Group mérése szerint bár a régi politikusok támogatottsága látványosan csökken, az újaké viszont emelkedik, a népszerűségi lista első helyén mégis Timosenko áll 14,7 százalékkal. Porosenko második, 12,5 százalékkal. A radikális nacionalista Ljasko 8,5 százalékon áll, a Szamopovics vezér Andrij Szadovij pedig 6,2-n. Szaakasvili és mozgalma támogatottságát már nem mérik, de bejegyzése pillanatában, 2016 tavaszán, amikor a nagyközönség még alig-alig hallott róla, már meghaladta a 10 százalékot.
2017.11.03 06:31

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37