Topmodell a szexuális nevelés úttörője

Publikálás dátuma
2017.11.04 06:31

Fotó: /

Anja Rubik a leghíresebb lengyel szupermodell, a közelmúlt óta pedig a szexuális nevelés egyik úttörője is. A 34 éves divatikon talán maga sem gondolta volna, hogy a kifutó mellett egyszer majd elindítja a SexEdPl kampányt, ám a lengyel oktatási rendszer hiányosságai mégis erre késztették.

2015-ben még úgy tűnt, hogy a szexuális nevelés talán a tananyag része lesz, ám a kormány visszatáncolt, miután több ezer szülő tüntetett ellene a fővárosban. Az iskolai tananyagból azóta is hiányzik a szexuális nevelés, a fiataloknak helyette a „családi életről” beszélnek, és a speciális órákon a termékenység elősegítéséről, valamint más, a katolikus egyház által támogatott családtervezési elméletekről van többnyire szó. A szexualitásról, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről azonban annál kevesebb szó esik. Ez késztette arra Anja Rubikot – emlékeztet a Wysokie Obcasy, a Gazeta Wyborcza lengyel napilap női témákat feldolgozó melléklete –, hogy új területre merészkedjen.

A néhány napja startolt SexEdPl egy közösségi média kampány, amelyet Rubik a barátaival, művészekkel és aktivistákkal hívott életre. Hogy milyen sokakat is foglalkoztató ügyet karolt fel, jelzi, hogy az indulás óta a lengyel közélet egyik meghatározó témája lett. A kampány hatvan rövid videóból áll, amelyben ismert lengyel színészek, baloldali politikusok, filmrendezők, közéleti személyiségek vallanak még mindig tabunak számító témákról, így a „leckék” között szerepelnek történetek nőgyógyászati vizsgálatokról, fogamzásgátlásról, együttlétről, határokról és a hozzájárulás fogalmáról.

A szexuális nevelés kérdése közel sem elhanyagolható Lengyelországban, ahol a STER felmérése szerint a nők 87 százaléka már volt szexuális zaklatás áldozata, s ahol tízből kilenc szexuális erőszakot sosem jelentenek a rendőrségen.

Az abortusz kérdése máig rendkívül megosztó téma. Tavaly ősszel százezrek tüntettek országszerte, miután a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) bejelentette, hogy tovább szigorítja az egyébként is drákói abortusztörvényt – írja a NewsMavens. A tiltás alól nem jelentett volna felmentést a magzat súlyos rendellenessége vagy a szexuális erőszakot követő terhesség sem. A törvényt végül nem szavazták meg, de Lengyelország továbbra is Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényével rendelkezik: minden esetben illegális a terhesség megszakítása, kivéve, ha a magzat súlyos rendellenességben szenved, életképtelen, az anya élete veszélyben forog, vagy a fogantatás szexuális erőszak során történt. Az orvos azonban lelkiismereti okokra hivatkozva bármikor megtagadhatja a műtét végrehajtását – emlékeztet a Deutsche Welle.

A hivatalos adatok szerint ennek ellenére „csupán” évi néhány ezer abortuszt végeznek illegálisan az országban, civil szervezetek szerint azonban a valós szám 90-180 ezer körül mozog.

Szerző
2017.11.04 06:31

A rendkívüli állapot múlt idő, a diktatúra marad

Publikálás dátuma
2018.07.18 16:16

Fotó: AFP/ OZAN KOSE
Szerdán véget ért a Törökországban két éve, a 2015 júliusában végrehajtott puccskísérlet óta érvényben lévő rendkívüli állapot. Kérdéses azonban, hogy az ország ennek köszönhetően elindul-e a normalizálódás útján, s szabadon engedik-e legalább azokat az újságírókat, akiknek semmi közük sincs a terrorizmushoz.
Több tény szól amellett, hogy változás nem várható. A tavalyi alkotmánymódosítás teljhatalmat adott Recep Tayyip Erdogan elnöknek, aki ennek minden előnyét élvezheti a júniusi elnök- és parlamenti választás óta. Az államfő mindeddig semmi jelét sem adta annak, hogy hajlandó lenne demokratikusabban kormányozni. Sőt ennek az ellenkezője tapasztalható. Egyrészt azért, mert egy sor olyan rendelkezés marad érvényben, amely fenntartja a jelenlegi állapotokat, másrészt mert az AKP kormánypárt az ultranacionalista MHP segítségével olyan törvényeket visz keresztül a parlamenten, amelyek révén még akár rosszabbodhat is a helyzet. 
Egyebek mellett tüntetési tilalmat vezetnének be. A tartományi vezetők számára lehetővé teszik, hogy kitiltsanak bizonyos személyeket az adott régióból, ha fennáll „a nyilvános rend megzavarásának esélye”. Válsághelyzetekben pedig az újságíróktól is megtagadhatják a munkát. Ez elég gyászos jövőképet fest fel, hiszen azt jelezheti, hogy a túlnyomórészt kurdok által lakott régiókban a rendőrség minden korábbinál keményebben lép majd fel a helyi lakossággal szemben. Bülent Turan, az AKP frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a – ahogy fogalmazott - terrorellenes harc a rendkívüli állapot után is mindenfajta gond nélkül folytatódik. Szerinte azonban demokratikus intézkedések is várhatóak, ezek között említette, hogy az őrizetbe vételek maximális időtartama „ésszerűbb” lesz.
 A kormányzat új terrorellenes törvényt tervez, amit az ankarai parlament két héten belül fogadhat el.

Jogtiprás a szükségállapot árnyékában

Törökországban 2016. július 16-án, néhány nappal a 250 ember halálát okozó puccskísérlet után vezették be a rendkívüli állapotot. Az eltelt idő alatt 140 ezer embert vettek őrizetbe, s 80 ezer embert ítélték börtönbüntetésre. Több tízezren vesztették el a munkájukat, iskolák, egyetemek ezreit, továbbá médiaházak és újságok százait zárták be. A parlament hét alkalommal hosszabbította meg a rendkívüli állapotot, így a legutóbbi választások során is érvényben volt.Az államfő dekrétumokkal, a parlament megkerülésével is kormányozhat, vagyis bármit megtehet. Az ellenzék ezért a rendkívüli állapot de facto meghosszabbításáról beszél.

Erdogan elnök az Egyesült Államokban élő prédikátort, Fethullah Gülent vádolja a puccskísérlet megszervezésével.
2018.07.18 16:16

Ma lenne 100 éves Nelson Mandela

A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásáért Nobel-békedíjat kapott, majd a faji megkülönböztetés elleni harc, a szabadság és az egyenlőség jelképévé vált.

Szerző

Megosztás
2018.07.18 15:23
Frissítve: 2018.07.18 15:23
A fiatal MandelaWikipedia/
1961-ig már több évet töltött börtönben az Afrikai Nemzeti Kongresszus tagjaként, később vezetőjekéntAFP/
1964-ben-ben szabotázs- és terrorcselekményben való részvétel vádjával életfogytiglanra ítéltékAFP/
Második felesége, Winnie Madikizela az apartheid-ellenes mozgalom meghatározó alakja lett, míg Mandela börtönben ültAFP/
70. születésnapján 1988-ban Desmond Tutu érsek egy londoni tüntetésen követelte a szabadon engedésétAFP/
1990-ben szabadon bocsátottákAFP/
Beszédet mondott a sowetói zavargások áldozatainak temetésén/
A londoni Madame Tussauds panoptikumban viaszfigurát kapott/
Jichák Rabin, Mandela, Frederik W. de Klerk és Jasszer Arafat a Time címlapjánAFP/
Az apartheid-rendszer tárgyalásos felszámolásáért Frederik de Klerkkel megosztva Nobel-békedíjat kapott 1993-banAFP/
1994-ben elindult az elnökválasztásonAFP/
1994 május 9-én letett esküjét Dél-Afrika első fekete elnökeAFP/
A líbiai vezetővel, Moammer KadhafivalAFP/
Hosni Mubarak egyiptomi elnökkelAFP/
Jasszer Arafat palesztin vezetővelAFP/
Fidel Castro iránti rajongását sokan kritizáltákAFP/
1995-ben a Robben-szigeti börtönben, ahol húsz évet raboskodottAFP/
II. János Pál pápával 1995-benAFP/
A hírességek imádtak vele fotózkodni, a képen Steve WonderrelAFP/
II. Erzsébet királynővel 1996-os Londoni látogatásánAFP/
2002-ben egy AIDS ellenes konferencián. Második fia, Makgatho AIDS-ben halt megAFP/
A 2004-es sorroláson, amikor Dél-Afrika nyerte a 2010-es foci vb rendezési jogátAFP/
A Tsotsi című Oscar-díjas film szereplőivel. Több film is készült az életérőlAFP/
2013-ban hunyt el, temetését az egész világ nyomon követteAFP/