3-as metró - Csak a káosz biztos

Publikálás dátuma
2017.11.04 06:09

Fotó: /
A következő években jelentősen átalakul az egész budapesti közlekedés, mert - szakaszosan - felújítják a 3-as metró alagútját és állomásait.

Két fiatalembernek 50 milliót ért, hogy tudták, elkezdődik a 3-as metró felújítása, ami nagy dugókat okozhat a fővárosban. Igaz, a TV2 kvízműsorában csak megőrizték ezt az összeget (és a további kérdéseknél a nagy részét el is veszítették), a most induló munkálatok pedig sokkal komolyabbak, mint hogy egy színes vetélkedőnek adjanak témát. A budapesti közlekedés egész rendszerét felboríthatja ugyanis, hogy egy évre lezárják a metróvonal északi szakaszának hat állomását. A teljes vonal rekonstrukciója 2020-ig tart majd.

Az csak apróság - talán edzésnek szánták -, hogy a munka ugyan hétfőn indul, de a 3-as metró már ma és holnap sem közlekedik. Hivatalos pótlása azonban csak a hét első napjától érvényes. Hogy ez miképpen tud működni, az már erőteljesen kérdéses. 60-80 csuklós busz ugyan rendelkezésre áll, de ezek az átlagos utaslétszámnak mintegy 60 százalékát képesek elszállítani. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, a feladat szinte lehetetlen, hiszen félmillió embert kell a felszínre terelni. A főpolgármester is elismerte, hogy a pótlás problémákat okoz majd a felszíni közlekedésben. A buszok 45 másodpercenként indulnak, sűrűbben nem tudják indítani őket. Tarlós István ezzel reagált azokra - a főleg ellenzéki - véleményekre, hogy nem gondoskodtak a föld alatti járatok megfelelő kiváltásáról.

Az már másik kérdés, hogy a jelenlegi tervekhez lesz-e elég buszvezető. Bolla Tibor azt mondta, jelenleg 2100 buszvezető van, de továbbiakat is toboroznak. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet kongresszusi elnöke, Naszályi Gábor viszont most nem lát reményt a hiányzó több száz buszsofőr pótlására. Az ATV Start című műsorában korábban elmondta, különösen nehezíti a helyzetet, hogy - egyes hirdetések alapján - az újaknak 400 ezer forintos kezdőfizetést ajánlanak, ami több, mint amit a jelenlegi dolgozók többsége kap. Úgy vélte, a régiek szakmai tapasztalatát is magasabb szinten kellene honorálni. A hirdetések még érvényesek, ami jelzi, hogy a problémát nem könnyű megoldani.

A következő egy évben a 3-as metró északi szakaszán felújítják az alagutat és az állomásokat is. Tarlós István azt is elmondta, azért kezdik a felújítást az északi szakasszal és az alagúttal, mert ezekre érkeztek "alátámasztható árajánlatok". A jelenlegi számítások szerint ez a munka 24,1 milliárd forintba kerül. A Lehel tértől egyelőre még újra lehet a föld alatt utazni napközben. Csúcsidőn kívül, vagyis este fél kilenc és üzemzárás között a metró teljes vonalán pótlóbuszok szállítják az utasokat. A hétvégeken pedig általában a teljes szakaszokon vágányzár lesz.

Az ellenzéki pártok szerint viszont még nem adott minden feltétel a felújítás megkezdéséhez. A Demokratikus Koalíció káosztól tart és attól, hogy több százezer budapesti nem juthat el időben úti céljához, például a munkahelyére. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője emlékeztetett rá, nemrég egy üzemzavar - a Gyöngyösi útnál észlelt füst - nyomán a felszínre terelték az utasokat és emiatt "elszabadult a pokol". Ezért aggasztónak nevezte, mi lesz november 6-a után.

Szerző
2017.11.04 06:09

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24