Hollande újra a láthatáron

Publikálás dátuma
2017.11.04 06:33
Hollande egy párizsi művésztelepen a híres Gaspard Delanoe-val. FOTÓ: AFP/JOEL SAGET
Fotó: /
A látszat ellenére a korábbi francia elnök nem tervezi visszavonulását: egyesek szerint nemcsak a Szocialista Párt nyit új fejezetet, de Francois Hollande is újra színre lép.

Francois Hollande korábbi szocialista államfő, a párt hangadó politikusa mintha tavasz óta visszavonult volna új élettársa oldalán. A hírekben is „magánemberként” szerepelt, ám ez csupán a látszat: az elnökségét nem túl hízelgő népszerűségi mutatókkal záró Hollande ismét színre léphet, mégpedig Emmanuel Macron jelenlegi államfő szenvedélyes ellenfeleként.

Francia sajtóértesülések nem tartják kizártnak még azt sem, hogy Macron kihívójaként elindul a 2022-ben esedékes elnökválasztáson. A sajtókommentárok „nyüzsgő” hétköznapokról írnak, a beszámolók szerint Hollande egy ideje buzgón szerepel, s jelen van mindenütt. A telefonjai megállás nélkül csöngenek, tárgyal, külföldi utazásokat szervez. A 63 éves politikus a napokban járt Dél-Koreában, de már lisszaboni, dubaji és afrikai körútjának programját tervezi lázasan. Sokak szerint jelzésértékű, hogy a minap nem akárhol, hanem az Élysée-palotától pár percre nyitott irodát.

A programjait feltűnően, mondhatni látványosan készíti elő, s a jelek szerint majdnem mindent elvállal. Az egyik nap szarvasszobrokat avat az egyik megyében a képzőművészet barátainak a jelenlétében, másnap dinnyevásárt nyit meg termelőknek, majd új éttermet ad át ínyenceknek. Az oldaláról soha nem tűnik el „kísérője”, kedvenc háziebe, Philae.

Nem meglepő módon azonban Hollande a politikai életben a legszorgalmasabb. Az utóbbi időben a költségvetés bírálata lett a kedvenc témája. Az ő idejében állandó gond volt a leküzdhetetlen deficit, most ellenben nem győzi hangsúlyozni, hogy hajdani kiválasztott gazdasági minisztere, Emmanuel Macron „csődbe taszítja a büdzsét”. Egyesek szerint a háttérből változatlanul Hollande mozgatja a szálakat a Szocialista Párton belül.

A hivatalos ügyeken túl az egykori államfő magánéletét is „látványosan” alakítja. Miután kiköltözött az Élysée-ből, élettársa, Julie Gayet színésznő otthonában rendezkedett be, most azonban az előkelő Bagnolet-ben vásárolt magának új lakást. A fáma szerint itt fogott hozzá tervezett könyvének a megírásába is.

Magában azonban bosszankodik feltűnő mellőzése miatt – állítják az őt ismerő források. Nem elegáns – mondogatja –, hogy ellenzékiként tekintenek rá, mikor hajdan társak voltak Macronnal. A Le Figaro szerint azonban a rideg valóság kuszább. Jövő tavaszra a hatalomba állítólag visszaigyekvő Szocialista Párt kongresszusra készül. Ezen kellene eldőlnie, hogy merre tovább, s legfőképp: kivel. A tolakodás máris igen nagy. Az első titkári posztért dúló csatában a legbuzgóbbnak Bernard Cazeneuve látszik, aki Hollande államelnöksége idején kormányfő volt. Meg is jelent beharangozó kötete, „Minden nap sokat ér” címmel. Cazeneuve a politikai csatározásban megszokott módon keményen bírálja Macront, s olykor odakacsint a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonnak is. Egyes feltételezések szerint valójában triumvirátust szeretnének látni a párt élén: kulcspozícióba első titkárként az ambicióus Cazeneuve kerülne, a hármasban azonban kitüntetett helyet kellene kapnia Hollande-nak is.

A már megjelent kötetet többek között a Saint Germain körúti könyvesboltban is dedikálná a kormányfő, amely kitüntetett helyszínnek számít, hiszen mindig is Hollande kedvence volt. A Le Figaro nem mondja ki ugyan, csak tapintatosan sejteti, talán Cazeneuve lehet az a kiszemelt, aki visszacsempészheti a hajdani államfőt a jövőbe igyekvő Szocialista Párt élére.

2017.11.04 06:33

Mészáros gúnyájába bújhat három NBI-es csapat

Publikálás dátuma
2018.07.18 20:05
Mészáros Lőrinc egy 2014-es sporteseményen. Hamarosan cége öltöztetheti az NB I-es játékosokat is
Fotó: Népszava/
A Haladás, a Felcsút és a Diósgyőr játékosainak mezén is ott feszülhet majd a Mészáros Lőrinc madara.
Sejthető volt, hogy az NB I. rajtjával együtt Mészáros Lőrinc sportmárkája, a 2RULE is szárnyra kell, a jelek szerint pedig több Mészáros közeli csapat is viselni fogja a madáremblémás mezeket, írja az Index
A portál szerint  a Felcsút és a szintén Mészáros-közeli Haladás döntéshozói várhatóan lecserélik az eddigi Adidas-mezeket. A Csakfoci.hu mintegy kiegészíti ezt az értesülést, a információik szerint egy harmadik csapat is csatlakozik a fentiekhez: ez pedig a Diósgyőr. A lap úgy tudja, hogy a diósgyőriek és a felcsútiak esetében csak később mutatják be a kollekciót, viszont a Haladás játékosai már az idény első bajnokiján madaras mezben diktálhatják a focidivatot. 
A 2RULE védjegyet is jegyző Magyar Sportmárka Zrt.százalékos tulajdonosa Mészárosék Talentis Group nevű vállalkozása, a maradék 30 százalék pedig a cég ügyvezetőjéé, aki Szélesi Zoltán volt szövetségi edző volt felesége.  A legutóbbi, 2017-es mérleg szerint ő az egyedüli alkalmazottja a vállalkozásnak.  
2018.07.18 20:05

A rendkívüli állapot múlt idő, a diktatúra marad

Publikálás dátuma
2018.07.18 16:16

Fotó: AFP/ OZAN KOSE
Szerdán véget ért a Törökországban két éve, a 2015 júliusában végrehajtott puccskísérlet óta érvényben lévő rendkívüli állapot. Kérdéses azonban, hogy az ország ennek köszönhetően elindul-e a normalizálódás útján, s szabadon engedik-e legalább azokat az újságírókat, akiknek semmi közük sincs a terrorizmushoz.
Több tény szól amellett, hogy változás nem várható. A tavalyi alkotmánymódosítás teljhatalmat adott Recep Tayyip Erdogan elnöknek, aki ennek minden előnyét élvezheti a júniusi elnök- és parlamenti választás óta. Az államfő mindeddig semmi jelét sem adta annak, hogy hajlandó lenne demokratikusabban kormányozni. Sőt ennek az ellenkezője tapasztalható. Egyrészt azért, mert egy sor olyan rendelkezés marad érvényben, amely fenntartja a jelenlegi állapotokat, másrészt mert az AKP kormánypárt az ultranacionalista MHP segítségével olyan törvényeket visz keresztül a parlamenten, amelyek révén még akár rosszabbodhat is a helyzet. 
Egyebek mellett tüntetési tilalmat vezetnének be. A tartományi vezetők számára lehetővé teszik, hogy kitiltsanak bizonyos személyeket az adott régióból, ha fennáll „a nyilvános rend megzavarásának esélye”. Válsághelyzetekben pedig az újságíróktól is megtagadhatják a munkát. Ez elég gyászos jövőképet fest fel, hiszen azt jelezheti, hogy a túlnyomórészt kurdok által lakott régiókban a rendőrség minden korábbinál keményebben lép majd fel a helyi lakossággal szemben. Bülent Turan, az AKP frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a – ahogy fogalmazott - terrorellenes harc a rendkívüli állapot után is mindenfajta gond nélkül folytatódik. Szerinte azonban demokratikus intézkedések is várhatóak, ezek között említette, hogy az őrizetbe vételek maximális időtartama „ésszerűbb” lesz.
 A kormányzat új terrorellenes törvényt tervez, amit az ankarai parlament két héten belül fogadhat el.

Jogtiprás a szükségállapot árnyékában

Törökországban 2016. július 16-án, néhány nappal a 250 ember halálát okozó puccskísérlet után vezették be a rendkívüli állapotot. Az eltelt idő alatt 140 ezer embert vettek őrizetbe, s 80 ezer embert ítélték börtönbüntetésre. Több tízezren vesztették el a munkájukat, iskolák, egyetemek ezreit, továbbá médiaházak és újságok százait zárták be. A parlament hét alkalommal hosszabbította meg a rendkívüli állapotot, így a legutóbbi választások során is érvényben volt.Az államfő dekrétumokkal, a parlament megkerülésével is kormányozhat, vagyis bármit megtehet. Az ellenzék ezért a rendkívüli állapot de facto meghosszabbításáról beszél.

Erdogan elnök az Egyesült Államokban élő prédikátort, Fethullah Gülent vádolja a puccskísérlet megszervezésével.
2018.07.18 16:16