Fogytán a német kancellár türelme

Publikálás dátuma
2017.11.09 06:38
Lindner kompromisszuma - Nem köti az ebet a karóhoz az FDP Fotó: AFP/Odd Andersen
Fotó: /

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője szerint nincs értelme a Jamaica-koalíciónak, ha a potenciális kabinet pártjai csak minimális konszenzusra hajlandók. A legnehezebb témákban, a migrációs, a klíma-, valamint az energiapolitikában csekély előrelépés tapasztalható a holtpontról. Bár a pártvezetők – Angela Merkel kancellár (CDU), Horst Seehofer (CSU), a Zöldek részéről Katrin Göring-Eckardt, valamint a liberálisok elnöke Christian Lindner és helyettese Wolfgang Kubicki – hétfő esti egyeztetésükön egyetértettek abban, folytatni kell a megbeszéléseket, Daniel Günther, Schleswig-Holstein tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke azt közölte: ennél azért több kompromisszumkészségre lenne szükség.

Lindner kompromisszuma - Nem köti az ebet a karóhoz az FDP Fotó: AFP/Odd Andersen

Lindner kompromisszuma - Nem köti az ebet a karóhoz az FDP Fotó: AFP/Odd Andersen

A cél az, hogy november közepéig konkrét eredményeket érjenek el a központi témákban, ezzel lehetővé válna, hogy hivatalosan is megkezdődjenek a hivatalos koalíciós tárgyalások.

A legnagyobb vita a migrációs politikát övezi. A Daniel Günther jelezte ugyan, hogy a CDU kész a megállapodásra a bevándorlók családtagjainak német területre való beengedését illetően, a CSU alelnöke, Christian Schmidt azonban jelezte: nem szabad felgyorsítani a családegyesítést, s erről nem is hajlandóak tárgyalni. A Zöldek viszont ezzel ellentétes álláspontot fogalmaztak meg. Angela Merkel kancellár figyelmeztette a pártvezetőket: ne beszéljenek már most előrehozott választásokról.

Korai tehát még a Jamaica-koalíció létrejöttéről beszélni, pedig a ZDF televízió által közölt felmérés szerint a németek 57 százaléka támogatna egy ilyen kormányt. Jürgen Trittin, a környezetvédők ikonikus alakja, a párt főtárgyalója hétvégén pesszimistán nyilatkozott a koalíció megalakulásának esélyeiről. Az idő szorít, a Zöldek tagságának november 25-én kellene szavaznia arról, jóváhagyják-e a részvételt a következő kormányban, kérdéses azonban, sikerül-e tartani ezt a menetrendet.

A megállapodást azt is nehezíti, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnököt, a CSU elnökét saját pártjából helyezték nyomás alá: adjon le bizonyos jogköröket. A párt ifjúsági szervezete azt követelte, ne ő legyen a keresztényszociálisok listavezetője a jövő őszi bajor tartományi választáson.

Szerző
2017.11.09 06:38

Minden a régi a Nemzetbiztonsági Bizottságban, a Black Cube ügyét meg tologatják

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:50

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Fidesz ott folytatta a munkát a Nemzetbiztonsági Bizottságban, ahol áprilisban abbahagyta. Magyarán: a kormánypárt mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a testületet munkáját, ennek szellemében a grémium fideszes tagjai szerdán sem engedtek napirendre venni az érdemi kérdéseket – kommentálta a testület szerdai ülését Molnár Zsolt.
A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista tagja (az előző ciklusban elnöke) kifogásolta, hogy aktuális nemzetbiztonsági kockázatot sejtető ügyekben sem tehették fel kérdéseiket a szolgálatok képviselőnek. "Nyilvánvaló, a kormánypárt célja, hogy ne derüljön ki az igazság, és csak az általa fontosnak vélt ügyekről lehessen beszélni", magyarázta Molnár. Ezért a szocialista politikus, miután minden érdemi napirendet leszavazott a kormánypárt, ott is hagyta a bizottság ülését.
A bizottsági ülés meghívója szerint a testület aktuális nemzetbiztonsági ügyekkel kezdte volna munkáját, majd meghallgatták volna az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és a Nemzeti Biztonsági Felügyelet beszámolóját. Végül csak az utolsó napirendi pontot, a belügyminiszter által benyújtott, a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmeket tárgyalták meg.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke az ülés után azt mondta: korábban abban maradtak, az ősszel hallgatják meg a szolgálatok beszámolóit. Emellett Halász János (Fidesz) alelnökkel abban is megállapodtak, hogy a napirendekről előre egyeztetnek. A bizottságnak azonban közbeszerzés alóli mentesítés iránti kérelmet kellett tárgyalnia, ezért gondolta Mirkóczki, hogy egyúttal a szolgálatok beszámolóit is meghallgatják.
Halász viszont úgy vélte, semmi nem indokolta napirendre venni a szolgálatok beszámolóit. Szél Bernadett, LMP-s tag szerint a Fidesz-KDNP meghekkelte az ülést, emiatt az ellenzéki párt társelnöke levélben fordul közvetlenül az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, hátha ők közvetlenül válaszolnak a kérdéseire. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, hogy a szolgálatok mit tudnak arról, hogy a Black Cube nevű izraeli ex-kémekből álló cég magyar civil szervezetek és állampolgárok ellen dolgozott a választási kampány során.
2018.07.18 18:50

Marx és Engels hűlt helyére költöztetik Nagy Imrét

Publikálás dátuma
2018.07.18 18:24

Fotó: Népszava/ Vajda József
A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra, jelentette be Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerint új helyén az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a mártír-miniszterelnök szobrát.
A vértanúk tere, ahol most Nagy Imre szobra áll, várhatóan 2019 végére újul meg, és gyalogosoké lesz. Wachsler álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.
Emlékeztetőül: Szakály Sándor történész korábban arról beszélt, érdemes elgondolkodni azon, hogy az 1919-es „vörösterror” áldozatainak emlékműve váltsa fel Nagy Imre szobrát. A VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatóját azt követően kereste meg a Népszava, hogy az Országgyűlés Hivatala lapunk kérdésére közölte: a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájáruló nyilatkozata szükséges a kiemelt nemzeti emlékhelynek számító Vértanúk tere átépítéséhez. Szakály Sándor tagja a bizottságnak. A szobor "helyben tartásáért" a DK indított akciót, petícióját eddig közel 40 ezren írták alá, azt követelve, a magyarok szabadságakaratára emlékeztető szobrot ne vigyék sehova.
A Jászai Mari téren korábban Marx és Engels szobra állt, a kommunista duót 1992-ben bontották el
2018.07.18 18:24
Frissítve: 2018.07.18 18:24