Időt nyerni a rákkal szemben

Publikálás dátuma
2017.11.09 06:17
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A nők másfajta világlátást hordoznak magukban, mint a férfiak. Általában kevésbé érdekli őket a hatalom, a dicsőség, inkább arra koncentrálnak, hogy elérjenek olyan dolgokat, amelyek jobbítják az életünket.

Nők a tudományban címmel tartott konferenciát a napokban a Magyar Tudományos Akadémia a Marie Sklodowska-Curie-év keretében. A tanácskozás arra keresett választ, hogyan lehetséges az egyenlő hozzáférés a természettudományi egyetemek képzéseihez, a kutatások pénzügyi támogatásaihoz és lehet-e a sokszínű munkaerő a teljesítmény és a növekedés forrása a vállalati szférában. A vitaindítót Patrizia Paterlini-Bréchot, a sejtbiológia és onkológia professzora, a párizsi Descartes Egyetem Orvostudományi Kar és a Párizsi Szociális és Egészségügyi Központ munkatársa tartotta. A Reggio Emilia-i születésű professzor asszony interjút adott a Népszavának.

- 150 éve született Marie Sklodowska-Curie, a 20. századi tudomány egyik legnagyobb alakja. Mit adott ő a világnak, a nőknek a kutatásain túl?

- Kétségkívül példát mutatott abban, hogy lehet valaki kutató, élhet tudományos szenvedélyének, ugyanakkor lehet családja, nevelhet gyermekeket, megélheti nőiségét.

- Még önnek sem volt egyszerű erre a pályára kerülni az 1970-es évek közepén.

- Valóban voltak nehézségeim, de amikor ezeken túllép az ember, már nem is emlékszik rájuk. Olaszországban válaszút elé akartak állítani: vagy családom lesz, vagy pedig tudományos karrierem. Mivel nagyon izgatott az orvostudomány, az utóbbi mellett döntöttem. Aztán elkerültem Franciaországba, ahol azt mondták: ha nagyon sokat dolgozol, előrejuthatsz a tudományos pályán és még családod is lehet. Így maradtam végül Franciaországban. (A professzorasszony férje Christian Bréchot kutatóorvos, a párizsi Pasteur Intézet főigazgatója, két fiúgyermekük van – a szerk.).

- Önt kislánykori élményei vezették a gyógyítás hivatásához.

- Már egész korán észrevettem, hogy mennyire erősen hat rám, ha valakit szenvedni látok. Sokszor napokig hordoztam magamban egy-egy ilyen élményt. És bár akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mit jelent orvosnak lenni, nagyon korán elhatároztam, hogy életcélom lesz másokon segíteni. Bár az egyetem utolsó éveiben dolgoztam nyaranta és hétvégeken általános orvosként, az igazi célom mindig a kutatás volt.

- Csapatával rendkívül fontos felfedezést tett, az ISET-teszt néven ismertté vált eljárást, amellyel vérminta nyomán ki lehet szűrni a rákbetegségek várható kockázatát.

- A rákos betegek halálát a metasztázisok, az áttétek okozzák. Ezek olyan másodlagos daganatok, amelyek az eredeti tumortól távolabb eső szervekben fejlődnek ki. Kialakulásukhoz olyan sejtek kellenek, amelyek elszakadnak az elsődleges daganattól, bekerülnek a vérbe és áttétet képeznek. Tehát, ha megtaláljuk a vérben ezeket a sejteket, tetten érhetjük az alakulóban lévő, az áttéthez vezető folyamatot. Az áttét kialakulása hosszú ideig tart, akár több évig is. Ezért kutattuk e sejteket, hogy pontosan lehessen őket diagnosztizálni, mivel ezek az áttét biztos jelei. Aztán nyilvánvalóvá vált, hogy az erősen invaziv tumorok, amelyeket nem tudunk gyógyítani, egészen parányi sejteket szórnak szét a vérbe, még mielőtt azokat laboratóriumi felvételekkel azonosítani lehetne. Így most egy újabb ajtó nyílik előttünk, hogy időben felfedezzük ezeket a sejteket és blokkoljuk őket, még az áttét megindulása előtt.

- Láttam egy tv-beszélgetést önnel, amelyben a riporter feltette a kérdést: jó-e az nekünk, ha tudjuk, hogy rákbetegség fenyeget minket?

- Mindenképpen jó, ha tudjuk, hogy milyen kockázatnak nézünk elébe, mert az eredményes kezelés szempontjából nagyon sok múlik az időtényezőn. Manapság az emberek elsősorban olyanokkal találkoznak, akiknél későn diagnosztizálták a daganatos betegséget. Éppen ezért félnek is a szűrővizsgálattól, mert a rákot orvul támadó gyilkosnak tekintik. Ahogyan a kutatások előrehaladnak, és a rákos sejteket időben diagnosztizálni lehet, az emberek egyre inkább vállalni fogják a tesztet, ugyanúgy fognak rá tekinteni, mint egy hétköznapi vérvételre, anélkül, hogy a legrosszabbra gondolnának.

- Nagy visszhangja volt a Megölni a rákot (Uccidere il cancro) című könyvének. Nyilván azért is, mert napjainkban egyre több a daganatos megbetegedés, és ezeknek okai között ott vannak a környezeti ártalmak, a stressz, a túlgyorsult élet.

- A rákos megbetegedéseknek körülbelül 15-20 százaléka adódik genetikai meghatározottságból, egy jóval nagyobb százalékot a rákkeltő, toxikus anyagok okozzák, a maradékot pedig a kettő kombinációja és az ön által is említett külső körülmények. Hogyan lehet ezek ellen védekezni, tudunk-e egészségesen élni? Mindenekelőtt olyan törvények kellenének, amelyek megakadályoznák, hogy hormonokat keverjenek a kozmetikumokba, hogy rákkeltő anyagok kerüljenek a földbe, amelyeket aztán megeszünk a gyümölcsökkel, az állatok húsával. Sajnos a törvényhozókat egyes nagyhatalmú csoportok nyomás alatt tartanak. Az egyetlen megoldás, hogy az embereknek össze kell fogniuk világszerte ez ellen. Azt már láttuk, hogy az internetnek köszönhetően létrejöhetnek olyan csoportok, amelyek kormányokat is képesek megdönteni. Miért ne lehetne összefogni olyan törvények érdekében, amelyek révén fertőtleníthetnénk a környezetünket?

- Végül térjünk vissza beszélgetésünk elejére: milyen a nők helyzete, szerepe ma a tudományban?

- Úgy gondolom, hogy a nőknek nagyon fontos a szerepe, mert egy másfajta világlátást hordoznak magukban, mint a férfiak. Általában kevésbé érdekli őket a hatalom, a dicsőség, inkább arra koncentrálnak, hogy elérjenek olyan dolgokat, amelyek jobbítják az életünket. Ezért bátorítani kell a nőket, mert gyakran a családi körülményeik nem engedik, hogy kitűnjenek a munkában. A példaképek azonban sokat jelenthetnek nekik.

2017.11.09 06:17

Mutyirejtegetéssel és jövedelemvágással búcsúzik az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2018.07.16 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utoljára ül össze ezen a héten a parlament, ám mielőtt a honatyák elmerülnek a szabadságban. elfogadják a költségvetést, megvédik magukat a sajtótól, illetve lezúzzák a hajléktalanokat.

Pintér sándor egymagában

A honatyák nemcsak azt szavazhatják meg, miképp lehet elrejteni a gyanús ügyleteket, hanem azt is, miképp lehet intézni őket. A fideszes többség a héten felhatalmazza Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egymaga döntse el: milyen EU-n kívüli cég terjeszkedhet Magyarországon. A hivatalos verzió szerint persze ezzel a Magyarország biztonságát sértő külföldi befektetéseket akarja a kormány semlegesíteni. 

Szerző
2018.07.16 07:30
Frissítve: 2018.07.16 07:30

Miskolci választás: a népnek járda kell, nem demokrácia

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes jelölt nem állt szóba a miskolciakkal, mégis győzött, nem is kis arányban. A kamujelöltek feleslegesnek bizonyultak, egy átlag választó szerint azt kell nézni, kinél van a kassza kulcsa.
- Vörös ördög! – így legyintett egy idős, amúgy vörösre festett hajú asszony a miskolci győri kapui városrészben, Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti plakátjára. - Ráadásul bozontos szakálla van, kiráz tőle a hideg, sose szavaznék egy ilyen emberre! – folytatta. Kiderült: amúgy nem is szavazhatna, mert épp a két szavazókörzet határán lakik, de már a túloldalon, nem a 12-esben, ahol azért tartottak vasárnap időközi önkormányzati képviselői választást, mert a posztot korábban betöltő fideszes Hubay György tavasszal bekerült a parlamentbe.

Az eredmény

Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott. 

Noha „csak” egy mezei képviselői posztról beszélünk, olyan plakáterdő fogadott a Diósgyőr alatti városrészben, mintha legalábbis a polgármesteri székért indult volna harc. A Bársony János úti szavazókörbe sorra érkeztek az emberek, zömmel idősebb párok, akik templomba menet vagy onnét jövet álltak meg voksolni. Az adatok szerint azonban a részvételi arány már délelőtt alatta volt a korábbiaknak, de „érzetre” is magasabb volt egy kicsit, mint például a józsefvárosi időközi polgármester-választás 23 százalékos aránya.  - Egy fecske nem csinál nyarat, pláne erre az egy évre, ami hátravan a következő választásig, de azért eljöttünk. Szerettük az előző képviselőt, mert ő kezdte el a Számozott utcák felszámolását. Azt várjuk el az utódjától, hogy ezt folytassa – mondta egy idős asszony, aki nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjére, Nagy Ákos ügyvédre szavaz. Őt egyébként – panaszolták többen is - hiába várták személyesen lakossági fórumokra, jellemzően szórólapokon „üzent” a helyieknek. A nyomortelep-felszámolási program folytatása például az egyik erős ígérete volt: a zömmel cigányok lakta Lyukó-völgy és a problémákkal terhelt Számozott utcák ölelésében lévő városrészben a romák megregulázásának ígérete helyben legalább annyira kézenfekvő kampányüzenet volt, mint a nagypolitikában a „migráncsozás”.  Persze egyéb fegyverarzenál is felsorakozott ezen a látszólag csekély jelentőségű időközin. Miután kiderült, hogy indul a voksokért Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti humorista, felbukkant a jelöltek között egy másik Erdei Sándor nevű férfi, aki Nyékládházán él. A lista két utolsó helyén így két Erdei Sándor szerepelt, akiket 2013-ban megváltoztatott választási törvény miatt becenévvel vagy ragadványnévvel sem lehetett megkülönböztetni, így pusztán a születési évszámuk segíthetett az eligazodásban. Az „ál-Erdei” amúgy egy percet sem kampányolt Miskolcon, hasonlóan a másik kamujelöltnek számító, a keresztnév-azonosság miatt megosztó ongai Molnár Zsolt fideszes aktivistához, aki egy hangfelvétel szerint arról beszélt: a párt agytrösztjében, Kubatov Gábor közreműködésével döntöttek az indulásáról. Szavai szerint azért vetettek be minden eszközt, hogy Miskolcon ne ismétlődhessen meg az, ami Hódmezővásárhelyen.  A győri-kapui utcákban sokan csak legyintettek, amikor szóba hoztuk ezeket a trükköket. - Olyan mindegy, ki lesz a képviselő, bohóckodik itt mindegyik, de változni úgysem változik semmi – mondta egy középkorú férfi, aki épp az autóját szerelte. Itt lakik, de nem ment el szavazni, nem érdekli, ki lesz a képviselő. Akadt, aki szerint most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a mostani világban ellenzéki politikusnak ugyanis legfeljebb a szája járhat, de semmilyen beruházást nem tud hozni. A nép nem hülye – mondták - tojik a demokráciára, az esélyegyenlőségre, meg az egyéb hangzatos kifejetésre, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát, és ki intézi el, hogy kettővel több hinta legyen a játszótéren.

Országszerte voltak kisebb helyi szavazások

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.     • Az észak-baranyai Ágon az előző polgármester lemondása miatt kellett szavazni, de valódi döntési helyzetben nem volt a falu 152 választásra jogosult lakója, hiszen egyetlen jelölt indult a megméretésen.     • A Zala megyei Vaspörben is vezetőt kerestek a településnek, miután előző polgármesterük márciusban meghalt. Itt két független jelölt közül választhattak a helyiek, a 309 arra jogosult felnőtt.     • Veszprém 8. számú választókörzetében is ketten indultak, itt helyi képviselőt kerestek lemondás miatt. Egy Fidesz-KDNPs jelölttel szemben az LMP egyik tagja állt ki megméretni magát.       • Miskolc 12-es körzetében kísérte a legnagyobb figyelem a választási előkészületeket. Riportunk is ott készül, ahogy számtalan cikk szólt arról az utóbbi hetekben, hogy a FIDESZ-KDNP a legprimitívebb trükköktől sem riadt vissza, hogy a választókat összezavarja. Nem lehet tudni, miért nem hitték el, hogy Hódmezővásárhely egyedi eset volt, az emberek megtanulták az alapvető szabályt: pénzt csak az kap, aki beáll a sorba. Lapzártánkig csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 25 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje elvitte a szavazatok 75 százalékát.      • Sopron 1-es választókerületében négy jelölt szállt ringbe egy képviselői helyért. Helyi pártviták sorozatán keresztül jutottak el a voksolásig.     • Borsodban, Hernádbűdön az egész képviselő-testület lemondott, tegnap mind a négy tagot újra kellett választani. Nyolc induló volt, néhány korábbi arc is jelentkezett. 

2018.07.16 06:30
Frissítve: 2018.07.16 06:30