Nyugdíjblöff

Keleti országrész megyeszékhelye, hátrányos térség, szikkadt zsömlék a szupermarketben. Két műszálban izzadó hölgy teszi le a szinte üres kosarát mellettem, s ha már "kimozdultak" otthonról, itt az ideje a vélemények megjáratásának is. Nem tudom, mit gondolsz Erzsikém, de azért ez az Orbán hallatlanul rendes ember - fakad ki az őszinteség az egyikből, mire a másik hangosabban kontráz: hallottad mennyi pénzt ad a nyugdíjasoknak most is karácsony előtt? Működik a propaganda, hurrá, lehet örülni a legutóbbi pártpreferencia méréseknek - ejtem vissza az egyetlen ehetőnek látszó nagy kerek szénhidrátot (soha többé nem találom meg), megint bővült a Fideszes szavazók tábora. Logikusan, amúgy. Hiszen aki csak annyit hall a nyár óta, hogy év végén soha nem látott többletpénzt kapnak az idősek, az könnyen felszívja ezt az egymondatos üzenetet, mint a szivacs. Ráadásul kéthetente kap újabb részleteket, egyre nagyobb és nagyobb jótéteményekről. Először csak a tudatosan félresöpört inflációs terv miatt járó nyugdíjkiegészítés kerül napirendre, aztán megjelenik a csodapuding és a nyugdíjprémium, amiben most először részesíti alattvalóit a jóságos hatalom. Majd újabb két hét és kiderül, hogy a nyugdíjasok mellett sok százezer fiatalabb, de munkaképtelen is megkapja a maga százalékait, és végül a várva-várt Erzsébet utalvány is előkerül.

Szépen felépített kommunikációs csomag ez. A 2,7 millió érintett közül utánaszámol vagy hatszázezer, hogy miért kapott kevesebbet a megígért 24 ezer forintnál, minden harmadik nyomoz, panaszol, levelez - már csak kétszázezer elégedetlen, egy hivatalnok lehiggasztja a felét és ott vagyunk, hogy örülni kell, hisz kapnak valamit a nyugdíjasok. Üveggyöngyöt, bonbont, de mégis. Aki meg elmagyarázná, hogy az egészet egy ballib kormány Bajnai nevű vezetőjének köszönhetik, aki a gazdasági válság mélyén álmok helyett ezeket a kötelező nyugdíjszabályokat hagyta az utódaira, vagy, hogy aki nem éri el a 123 ezer forintos nyugdíjat, az sokkal kevesebbet kap, nos ezek huhogó, rosszindulatú baglyok, sőt kommunista Soros-bérencek. Ilyen egyszerűen működik a propaganda, csak azt nem értem, ha Erzsike a szikkadt zsömléje mellé lenyeli az ilyen üzeneteket, mikor tanulják már meg végre az ellenzékben is.

2017.11.13 07:07

Focika

Magyar labdarúgás immár évtizedek óta nem létezik, van helyette focink vagy valami hasonlónk, ami nyomokban is egyre kevésbé emlékeztet arra, amit a világ más országaiban labdarúgásnak neveznek. Minden bizonnyal ezt ismerte fel a MOL is, amikor névadó szponzora lett a bajnoki címvédőnek, és a felek abban állapodtak meg, hogy a Videoton a jövőben Vidi néven szerepel az NB I-ben.
Ha arra gondolunk, hogy volt Székesfehérvárnak 1985-ben egy UEFA Kupa-döntős csapata Videoton néven, akkor a mostaniakra illik a Vidi elnevezés. Viszont nagy kár lenne megállni egy csapatnál, ugyanis a többiek sem érnek az elődök nyomába. Ezért nyugodtan lehet becézni (kicsinyíteni) a mezőny többi résztvevőjét is. Miért ne lehetne az FTC-ből Groupama Fradika, a Debrecenből Loki TEVA vagy a Puskásból Öcsi Akadémia? A Haladás lenne a Hali Swietelsky. Az Azerbajdzsánban látott Újpestre – és vezetőségére - is jobban illik az Újpestke elnevezés, ahogy a Honvéd is csupán Honvédka napjainkban.
Talán a közvélemény is elnézőbben fogadná a havonta több milliót kereső focisták (a labdarúgók elnevezés nem illik rájuk) csetlését-botlását Luxemburgtól Macedóniáig, ha a vezetéknevük helyett a becenevük jelenne meg a tudósításokban. Elnézőbbek lennének a szurkolók, ha az újpestiek bakizó kapusa Pajovic helyett Brankóként szerepelne a tudósításokban. Az azeri utazás lehetetlen körülményei – repülés kétszeri leszállással tankolás miatt, étlen-szomjan maradó csapat - kifakadó csapatkapitány szavait nem Litauszkitól, hanem Robitól idéznénk.
A fegyelmi határozat nem arról szólna, hogy a játékvezető sértegetése miatt marasztalnak el valakit, hanem Vikit (Kassai) érte méltánytalanság, vagy füstbombácskák miatt büntetne a szövetségecske fegyelmi bizottságocskája.
Komolytalan ez a becézgetés? Nem komolytalanabb annál, ami a magyar focikában zajlik.
2018.07.18 14:00
Frissítve: 2018.07.18 14:01

Holtponton

Amikor elkezdtem hazajárni a 60-as évek közepén, rokonaim, barátaim általában két kérdéssel fogadtak. Egy: na, mit gondoltok ott kint rólunk? Kettő: mondd, tulajdonképpen van valami különbség a két amerikai párt között?
Az első kérdésről már írtam néhány héttel ezelőtt, a másodikra ma sem könnyű válaszolni. Európai fejjel nehéz volt megérteni a két nagy párt, különösen a demokraták fegyelmezetlenségét és szervezetlenségét. Arculatuk más a déli államokban, mint északon, sok függ a vezető politikusaiktól, stb. Akkoriban, amikor New Yorkban éltem, néha a republikánusokra szavaztam, mert gazdasági kérdésekben meglehetősen konzervatív vagyok (nincs adósságom, az országnak se legyen), s kedveltem Nelson Rockefeller, a New York-i kormányzó és elnöki aspiráns erőteljesebb, szovjetellenes külpolitikáját.  
John F. Kennedy óta viszont mindig egyetértettem a demokratákkal a (számomra) meghatározó kérdésben: a szabadság kiterjesztését illetően. A külpolitika mellett a nők, majd a feketék egyenjogúsága számomra döntő szempont volt és maradt. Az egyetemi felvételi bizottságban, amelynek a 70-es években elnöke voltam, erőteljesen támogattam a különféle kvóták megszüntetését. Bár eleinte haboztam, de gyerekeim hamarosan meggyőztek a melegjogok kiterjesztésének szükségességéről is. Ennek ellenére 1972-ben nem tudtam a demokraták elnökjelöltjére szavazni, mert George McGovern véget akart vetni Amerika tradicionális külpolitikájának. „Come home, America!” ezt hirdette és ettől – finoman szólva – felfordult a gyomrom.
Megszoktam és kedveltem ezt a kétpártrendszert, különösen azt a politikai körülményt, hogy a többé-kevésbé középen álló többség számára az egyes államokban van választék. Azt is, hogy nem kellett a liberális New York Timest olvasni; ott volt a ragyogó (konzervatívabb) New York Herald Tribune. Ám a valaha Herald Tribunet kedvelő republikánusok Rockefeller-szárnya az évek során eltűnt, a párt déli, sőt északi része is jobboldali lett. 
Most két radikálisan különböző párt harcol egymás ellen. Aki nincs velünk, az ellenünk van, mondják egyre inkább mindkét oldalon. Az eredmény: politikai polarizáció és holtpont. A pozíciók is változnak, elsősorban a republikánusoké. Az elnök javaslatára pártja a kongresszusban akkora költségvetési deficitet szavazott meg az idén, amely sokszorosára növeli az ország adósságát. Ez már nem az a párt, amely évtizedeken át a költségvetési mérleg egyensúlyáért harcolt. A párt vezetői és támogatói egyaránt elvetették – akárcsak Orbán Viktor – évtizedes orosz-ellenességüket. A demokraták egy (kis) része pedig az ún. demokratikus szocializmussal flörtöl, ami a választási vereség biztosítéka.
Mivel a Trump párt elsodródott szélsőjobbra, és a demokraták nemigen tudják, hogy mit akarnak (kivéve Trump távozását), a két oldal között most mélyebb a szakadék, mint valaha. Az új, radikális republikánus párt mintha elfelejtette volna, hogy a sikerekben bővelkedő, gazdag, nyílt és befogadókész Amerikát egy középre húzó és gyakran együttműködő kétpártrendszer tette azzá, ami.
Aki nincs velünk, az ellenünk van, mondják egyre inkább mindkét oldalon
2018.07.18 13:58
Frissítve: 2018.07.18 13:59