Hangzatos, de nem elégséges Brexit-voks engedmény

Engedett a brit kormány az elsősorban munkáspárti, illetve az EU-tagságot támogató konzervatív képviselők által rá helyezedő nyomásnak és megígérte, hogy a “Brexit-deal csak akkor valósul meg, ha a parlament jóváhagyja”. A konzervatív párti nagyvonalúság mindössze annak felismerésével ér fel, hogy nincs esély megszerezni a többséget egy kritikus módosítás elfogadásához az ún. Visszavonulási törvény e hétre tartott, minden sort érintő, több száz változtatást tartalmazó vitája során. Az ellenzék és tory rebellisek nevében Dominic Grieve volt legfőbb ügyész indítványozta a törvény korrekcióját, hogy a Tisztelt Ház ne csak formálisan, hanem “érdemben” dönthessen a Brexitről szóló megállapodásról. Miután David Davis kilépésügyi miniszter kompromisszumos bejelentése csak szóban hangzott el, Grieve nem hajlandó visszavonni módosító javaslatát.

A kormány ígérete csak arra az esetre vonatkozik, ha sikerül dűlőre jutni az Európai Unió huszonhét tagországával. Ahogy erre a lázadók egyik hangadója, Anna Soubry, a kisvállalkozásokért felelős volt államminiszter is rámutatott, a jelenlegi ajánlat nem tér ki arra a forgatókönyvre, melyben nem születik meg a megegyezés. Ha a parlament elutasítja a megállapodást, a kormány nem térhet vissza a tárgyalóasztalhoz, a Brexit-törvényt nem lehet módosítani, az Európai Unió pedig nem lesz hajlandó változtatásokra. David Davis reményei szerint a következő közel egy évben, 2018. októberére lezárulhatnak a Nagy-Britannia és az EU között zajló tárgyalások, így a képviselőknek bőven marad idejük, hogy elmélyedjenek a részletekben.

Therea May kormányfő mindeközben a brit üzleti élet vezetőivel tartott megbeszélésen azt állította, fogalma nincs, mit várnak tőle európai hivatali megfelelői a decemberi EU-csúcson annak érdekében, hogy át lehessen végre térni a kereskedelmi együttműködésről és az átmeneti időszakról folytatott konzultációkra.

2017.11.15 06:31

Szétizzadt, erős testszagú ember nem metrózhat, vagy köteles helyben dezodorálni

Publikálás dátuma
2018.07.17 09:21

Fotó: AFP/
Nem csak az utasok, de ételeik is büdösek, így ezeket - előbbiekkel ellentétben - ki is tiltják a bécsi metróból. A kávé egyelőre maradhat.
Dezodorokat osztogatnak a bécsi U6 metró vonalán a markáns testszagú utasok miatt, adta hírül a Presse alapján a Privátbankár. A következő napokban több mint 14 ezer darab izzadásgátlót adnak ingyenesen az arra járóknak.
Semmi esetre sem akarják megsérteni az utasokat
- mondta Ulli Sima, a városvezetés közlekedésért felelős tagja, aki egy megállónál maga is részt vett az osztogatásban. Az utasok kérték az ősztől érvényes szigorítást, amit a metró után más vonalakon is bevezetnek majd.
A jövőben a "túlzottan illatos" ételek sem lesznek elfogadottak. Nem szabad majd például pizzát, kebabot és tésztaféléket fogyasztani a metrókocsikban. Az ételek pontos listáját a közeljövőben állítják össze, de az már most biztos: a kávé nem fog szerepelni rajta.
2018.07.17 09:21

Trump Putyinnak puncsol, miközben orosz kémnőt mértek be Amerikában

Publikálás dátuma
2018.07.17 08:54

Fotó: Maria Butina / Facebook/
Jó kapcsolatban áll a Republikánus Párttal, és hatalmas lendülettel vesz részt a fegyverviselésért való lobbizásban az a 29 éves orosz nő, akit kémkedésért tartóztattak le az Egyesült államokban. A hír pár órával a két elnök találkozója után jelent meg.
Az amerikai kormány kémkedéssel vádol egy 29 éves orosz nőt - írja a 444.hu. Sajtóhírek szerint a 29 éves Maria Butina szoros kapcsolatot alakított ki a Republikánus Párttal, és a fegyverviselési jogok védelmezője lett. Alapítója a Right to Bear Arms nevű szervezetnek, amit a média korábban az Egyesült Államok legerősebb fegyverlobbi-szervezetéhez, az NRA-hez kötött.
A Washingtonban élő nőt vasárnap tartóztatták le, a hír pár órával a Trump–Putyin-találkozó után jelent meg. Szerdai meghallgatásáig börtönben tartják. Butinát állítólag a Kreml egy magas rangú tisztségviselője irányította. Kevin Helson, az FBI különleges ügynöke szerint a nő küldetése az volt, hogy „személyes kapcsolatokkal éljen vissza olyan amerikai állampolgárok esetében, akiknek van befolyásuk az amerikai politikára, és így elősegítse az Oroszországi Föderáció érdekeit”.
Butina egy eskü alatt tett írásbeli nyilatkozat szerint „megpróbált létrehozni egy »fekete csatornát«, hogy azon kommunikálhassanak az orosz kormány képviselői”, és a Twitteren direkt üzenetekben kommunikált a kapcsolattartójával. 
A szibériai származású Butina hallgatói vízummal érkezett az ország egyik egyetemére. Ügyvédje, Robert Driscoll közleménye szerint „nem ügynök”, csak egy nemzetközi kapcsolatokat tanuló diák.
A vádak nincsenek kapcsolatban a Robert Mueller vezette vizsgálattal, ami a 2016-os elnökválasztás orosz befolyásolása után nyomoz.
2018.07.17 08:54
Frissítve: 2018.07.17 08:55