Vaklicit - Engedtek a gyártók, örül a minisztérium

Publikálás dátuma
2017.11.15 06:01
FOTÓ: Németh András Péter
Fotó: /
Noha sok a kérdés és kétség a vitatott közbeszerzés miatt, a kormány állítja: máris 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket.

Bár a legsúlyosabb betegségek innovatív orvosságaira meghirdetett vaklicit eredményét még nem hirdették ki, a döntés megszületett – tudta meg a Népszava. Lapunk kérdésére erről a szakállamtitkárság annyit közölt, hogy az új molekuláknál első alkalommal alkalmazott vaklicit nyomán mintegy 2,2 milliárddal olcsóbban adják a gyártók az érintett készítményeket. Ez az összeg legalább 300 beteg terápia költségének felel meg. A betegszervezetek és az onkológusok által is vitatott közbeszerzés után – mint azt a tárca írta – a betegek azt a terápiát kaphatják meg, amelyre szükségük van.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozó nyár közepén állt elő azzal, hogy november elsejétől az úgynevezett vaklicit keretében megversenyeztetné a legsúlyosabb betegségek legújabb gyógyszereit. Az eljárás érintette a legkorszerűbb innovatív szereket, köztük azt a néhányat is, amelyek befogadásáról tavaly döntöttek, és csak idén áprilistól érhetők el. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek árversenyeztetésére, amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. Most azonban a módszer kiterjesztésével olyan szereket kényszerítenek árversenyre, amelyeknek nem azonos a hatóanyaguk.

A már le is zajlott, új gyógyszer-beszerzésben olyan betegségcsoportok érintettek, mint a tüdő-, a prosztata, a vastagbél daganat, a melanoma, valamint a ritka betegségek egyes orvosságai is. Éppen ezért beteg- és orvosszakmai szervezetek is tiltakoztak az eljárás ellen, mondván, ezek a gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők. Ezt az állítást erősíti a megversenyeztetett hatóanyagok többségében a gyógyszerhatóság állásfoglalása is.

Miután az új finanszírozási rend november elsejétől lépett hatályba, ám a vaklicit eredményét nem hirdették ki, a Népszava a szaktárcánál érdeklődött. A válaszból kiderült: a hó elejétől valamennyi súlyos betegség innovatív terápiája elérhető az intézményekben. A már gyógyszeres terápián lévőket nem érinti az új eljárás, gyógyszerek cseréjéről az ő esetükben szó sincs. Az új betegeknél – a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata daganat, a melanoma, és az egyes súlyos gyulladásos betegségek, a Fábry-kór valamint az időskori makuladegeneráció terápiájában – a finanszírozó azt javasolja, hogy ha nincs egyéb szakmai indok, elsőként a kedvezőbb áru készítménnyel kezdjék meg az orvosok a kezelést. Egy korábbi háttérbeszélgetésen Bidló Judit, a NEAK szakmai főtanácsadója azt mondta: mindez nem jelenti azt, hogy a fenti kórképekkel kezelésre szoruló új betegek mindegyike elsőként csak a legolcsóbb gyógyszert kaphatja.

Mint írták: a meghirdetett vaklicit első eljárásában mind a 35 eddig használt hatóanyagot megvásárolták, hogy továbbra is minden termék elérhető maradjon a kezelésekhez. A második eljárásban 8 csoportban hirdetett eljárást a NEAK az árcsökkentés reményében. (Ekkor javasolták, hogy első körben a kedvezőbb árú terápiát alkalmazzák az orvosok.) Ha a doktor mégis úgy véli, hogy az adott betegnél jobb eredmény érhető el másik készítménnyel, akkor azt is alkalmazhatja.

Új MR-készüléket kapott a Péterfy
Kicserélték a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjában az MR-készüléket. Az új gép a traumatológia teljes idegsebészeti feladatait képes ellátni a koponyától, az ízületeken át a lágyrészek diagnosztikájáig – tudta meg a Népszava Sásdi Antal főigazgatótól. További előnye a gépnek, hogy a 120 kilónál súlyosabb betegek is beleférnek majd. A főigazgató beszélt arról is, hogy az intézmény röntgen, CT, MR vizsgálataihoz az eszközöket az Affidea Magyarország biztosítja. A cég a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központban található telephelyén tavaly mintegy 24,5 ezer MR-vizsgálatot végzett, idén novemberig is közel húszezerszer vizsgálatnál tartanak. Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója elmondta: „Az elmúlt három évben 800 millió forintnyi beruházást hajtottak végre a Péterfy Baleseti Központjában, az idei gépcserére 514 millió forintot költöttek.Szerző
2017.11.15 06:01

Mutyirejtegetéssel és jövedelemvágással búcsúzik az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2018.07.16 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utoljára ül össze ezen a héten a parlament, ám mielőtt a honatyák elmerülnek a szabadságban. elfogadják a költségvetést, megvédik magukat a sajtótól, illetve lezúzzák a hajléktalanokat.

Pintér sándor egymagában

A honatyák nemcsak azt szavazhatják meg, miképp lehet elrejteni a gyanús ügyleteket, hanem azt is, miképp lehet intézni őket. A fideszes többség a héten felhatalmazza Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egymaga döntse el: milyen EU-n kívüli cég terjeszkedhet Magyarországon. A hivatalos verzió szerint persze ezzel a Magyarország biztonságát sértő külföldi befektetéseket akarja a kormány semlegesíteni. 

Szerző
2018.07.16 07:30
Frissítve: 2018.07.16 07:30

Miskolci választás: a népnek járda kell, nem demokrácia

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes jelölt nem állt szóba a miskolciakkal, mégis győzött, nem is kis arányban. A kamujelöltek feleslegesnek bizonyultak, egy átlag választó szerint azt kell nézni, kinél van a kassza kulcsa.
- Vörös ördög! – így legyintett egy idős, amúgy vörösre festett hajú asszony a miskolci győri kapui városrészben, Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti plakátjára. - Ráadásul bozontos szakálla van, kiráz tőle a hideg, sose szavaznék egy ilyen emberre! – folytatta. Kiderült: amúgy nem is szavazhatna, mert épp a két szavazókörzet határán lakik, de már a túloldalon, nem a 12-esben, ahol azért tartottak vasárnap időközi önkormányzati képviselői választást, mert a posztot korábban betöltő fideszes Hubay György tavasszal bekerült a parlamentbe.

Az eredmény

Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott. 

Noha „csak” egy mezei képviselői posztról beszélünk, olyan plakáterdő fogadott a Diósgyőr alatti városrészben, mintha legalábbis a polgármesteri székért indult volna harc. A Bársony János úti szavazókörbe sorra érkeztek az emberek, zömmel idősebb párok, akik templomba menet vagy onnét jövet álltak meg voksolni. Az adatok szerint azonban a részvételi arány már délelőtt alatta volt a korábbiaknak, de „érzetre” is magasabb volt egy kicsit, mint például a józsefvárosi időközi polgármester-választás 23 százalékos aránya.  - Egy fecske nem csinál nyarat, pláne erre az egy évre, ami hátravan a következő választásig, de azért eljöttünk. Szerettük az előző képviselőt, mert ő kezdte el a Számozott utcák felszámolását. Azt várjuk el az utódjától, hogy ezt folytassa – mondta egy idős asszony, aki nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjére, Nagy Ákos ügyvédre szavaz. Őt egyébként – panaszolták többen is - hiába várták személyesen lakossági fórumokra, jellemzően szórólapokon „üzent” a helyieknek. A nyomortelep-felszámolási program folytatása például az egyik erős ígérete volt: a zömmel cigányok lakta Lyukó-völgy és a problémákkal terhelt Számozott utcák ölelésében lévő városrészben a romák megregulázásának ígérete helyben legalább annyira kézenfekvő kampányüzenet volt, mint a nagypolitikában a „migráncsozás”.  Persze egyéb fegyverarzenál is felsorakozott ezen a látszólag csekély jelentőségű időközin. Miután kiderült, hogy indul a voksokért Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti humorista, felbukkant a jelöltek között egy másik Erdei Sándor nevű férfi, aki Nyékládházán él. A lista két utolsó helyén így két Erdei Sándor szerepelt, akiket 2013-ban megváltoztatott választási törvény miatt becenévvel vagy ragadványnévvel sem lehetett megkülönböztetni, így pusztán a születési évszámuk segíthetett az eligazodásban. Az „ál-Erdei” amúgy egy percet sem kampányolt Miskolcon, hasonlóan a másik kamujelöltnek számító, a keresztnév-azonosság miatt megosztó ongai Molnár Zsolt fideszes aktivistához, aki egy hangfelvétel szerint arról beszélt: a párt agytrösztjében, Kubatov Gábor közreműködésével döntöttek az indulásáról. Szavai szerint azért vetettek be minden eszközt, hogy Miskolcon ne ismétlődhessen meg az, ami Hódmezővásárhelyen.  A győri-kapui utcákban sokan csak legyintettek, amikor szóba hoztuk ezeket a trükköket. - Olyan mindegy, ki lesz a képviselő, bohóckodik itt mindegyik, de változni úgysem változik semmi – mondta egy középkorú férfi, aki épp az autóját szerelte. Itt lakik, de nem ment el szavazni, nem érdekli, ki lesz a képviselő. Akadt, aki szerint most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a mostani világban ellenzéki politikusnak ugyanis legfeljebb a szája járhat, de semmilyen beruházást nem tud hozni. A nép nem hülye – mondták - tojik a demokráciára, az esélyegyenlőségre, meg az egyéb hangzatos kifejetésre, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát, és ki intézi el, hogy kettővel több hinta legyen a játszótéren.

Országszerte voltak kisebb helyi szavazások

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.     • Az észak-baranyai Ágon az előző polgármester lemondása miatt kellett szavazni, de valódi döntési helyzetben nem volt a falu 152 választásra jogosult lakója, hiszen egyetlen jelölt indult a megméretésen.     • A Zala megyei Vaspörben is vezetőt kerestek a településnek, miután előző polgármesterük márciusban meghalt. Itt két független jelölt közül választhattak a helyiek, a 309 arra jogosult felnőtt.     • Veszprém 8. számú választókörzetében is ketten indultak, itt helyi képviselőt kerestek lemondás miatt. Egy Fidesz-KDNPs jelölttel szemben az LMP egyik tagja állt ki megméretni magát.       • Miskolc 12-es körzetében kísérte a legnagyobb figyelem a választási előkészületeket. Riportunk is ott készül, ahogy számtalan cikk szólt arról az utóbbi hetekben, hogy a FIDESZ-KDNP a legprimitívebb trükköktől sem riadt vissza, hogy a választókat összezavarja. Nem lehet tudni, miért nem hitték el, hogy Hódmezővásárhely egyedi eset volt, az emberek megtanulták az alapvető szabályt: pénzt csak az kap, aki beáll a sorba. Lapzártánkig csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 25 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje elvitte a szavazatok 75 százalékát.      • Sopron 1-es választókerületében négy jelölt szállt ringbe egy képviselői helyért. Helyi pártviták sorozatán keresztül jutottak el a voksolásig.     • Borsodban, Hernádbűdön az egész képviselő-testület lemondott, tegnap mind a négy tagot újra kellett választani. Nyolc induló volt, néhány korábbi arc is jelentkezett. 

2018.07.16 06:30
Frissítve: 2018.07.16 06:30