Mozgalommal váltaná le az MSZP az Orbán-kormányt

Publikálás dátuma
2017.11.15 06:03
Ujhelyi István és Molnár Gyula az MSZP kongresszusán FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Fotó: /
Van köze az ellenzék mai önsorsrontó állapotának ahhoz, hogy elindítottam a Radikális Európai Demokraták (RED) mozgalmat – jelentette ki a Népszavának Ujhelyi István.

Az MSZP európai parlamenti képviselője azután beszélt erről, hogy „IDEJE FELÉBREDNI!” címmel tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Facebook-oldalán kedden. Szerinte sokkal erősebb, közös fronttal kell leváltani az Orbán-kormányt, a rezsimet, amely veszélyezteti Magyarország európai jövőjét. Ujhelyi nagyon sok minden miatt dühös, így eszébe sem jutott hátradőlni, hiába mondott le a MSZP alelnöki posztjáról.

Mint arról korábban írtunk, Botka László miniszterelnök-jelölt októberi visszalépésével egy napon Ujhelyi is lemondott alelnökségéről. Akkor azt írta: „méltatlan és vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik, nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért”.

Most olyan mozgalmat indít, amely "érzi, látja, tudja", hogy ilyen időkben, amelyeket most élünk, csak radikális eszközökkel lehet elérni a hatalom leváltását. A RED nem párt, nem is indulnak a 2018-as választásokon: egy olyan ellenzéki közösség, amely a politikai pártokon túl próbál tenni az ügy érdekében. Bár kevés konkrétumról esett szó, annyi azért kiderült, hogy a hazafiság, az európaiság és a szakértelem lesz a mozgalom három alappillére. Ami pedig a radikalizmust illeti: Ujhelyi leszögezte, hogy számukra a radikális nem szélsőségest jelent.

Arra a kérdésünkre, hogy egyeztetett-e a szocialistákkal a RED megjelenése előtt, Ujhelyi azt mondta: senkinek sem lehet meglepetés, hogy ilyen újszerű eszközzel, mint egy radikális mozgalom indításával próbálkozik. – Remélem, hogy az MSZP is érzi a téma fontosságát – hangsúlyozta a politikus.

– Minden olyan kezdeményezés, amelyik az Európához tartozásunkat a nemzeti értékeinkkel együtt védi meg, az nekünk jó – szögezte le lapunknak Molnár Gyula. Az MSZP elnöke külön örül annak, hogy Ujhelyi indította el a RED-et, aki a párt tagja. – Támogatjuk, segítünk, és fontosnak tartjuk, hogy ilyen mozgalmak legyenek. Sok kicsi mozgalomból lesz kormányváltás, persze kormányt váltani csak pártok tudnak – vélekedett a szocialisták elnöke.

Nem része az MSZP ajánlatának a IV. kerület
Noha még nincs döntés a MSZP-ben arról, hogy kiket indítanak az egyes választókörzetben. Ugyanakkor Újpesten a helyi szocialisták már most szavaztak arról, hogy kit látnának szívesen jelöltnek, a jelenlegi országgyűlési képviselőjük, Horváth Imre pedig nem kapott többséget, a voksolás eredménye döntetlen lett, ezért jövő pénteken megismétlik azt. Érdemes megemlíteni a Vasárnapi Hírek információját, amely szerint az nehezíti az MSZP és a DK együttműködési tárgyalásait, hogy Gyurcsány Ferenc pártja három olyan, viszonylag könnyen megnyerhetőnek tartott egyéni körzetet is kinézett magának, amelyet jelenleg MSZP-s politikus képvisel az Országgyűlésben. A hetilap szerint az egyik éppen az Újpest és Újpalota határán lévő körzet. – Nem része az MSZP ajánlatának a IV. kerület – szögezte le a Népszavának Molnár Gyula. A szocialisták elnöke szerint pártja továbbra is tartja azt az alapelvet, hogy győztes képviselőn nem változtatnak. Helyben van nehézség, de hamarosan kiderül ki lesz a jelölt és vele folytatjuk a tárgyalásokat – tette hozzá a pártelnök.2017.11.15 06:03

Mutyirejtegetéssel és jövedelemvágással búcsúzik az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2018.07.16 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utoljára ül össze ezen a héten a parlament, ám mielőtt a honatyák elmerülnek a szabadságban. elfogadják a költségvetést, megvédik magukat a sajtótól, illetve lezúzzák a hajléktalanokat.

Pintér sándor egymagában

A honatyák nemcsak azt szavazhatják meg, miképp lehet elrejteni a gyanús ügyleteket, hanem azt is, miképp lehet intézni őket. A fideszes többség a héten felhatalmazza Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egymaga döntse el: milyen EU-n kívüli cég terjeszkedhet Magyarországon. A hivatalos verzió szerint persze ezzel a Magyarország biztonságát sértő külföldi befektetéseket akarja a kormány semlegesíteni. 

Szerző
2018.07.16 07:30
Frissítve: 2018.07.16 07:30

Miskolci választás: a népnek járda kell, nem demokrácia

Publikálás dátuma
2018.07.16 06:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes jelölt nem állt szóba a miskolciakkal, mégis győzött, nem is kis arányban. A kamujelöltek feleslegesnek bizonyultak, egy átlag választó szerint azt kell nézni, kinél van a kassza kulcsa.
- Vörös ördög! – így legyintett egy idős, amúgy vörösre festett hajú asszony a miskolci győri kapui városrészben, Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti plakátjára. - Ráadásul bozontos szakálla van, kiráz tőle a hideg, sose szavaznék egy ilyen emberre! – folytatta. Kiderült: amúgy nem is szavazhatna, mert épp a két szavazókörzet határán lakik, de már a túloldalon, nem a 12-esben, ahol azért tartottak vasárnap időközi önkormányzati képviselői választást, mert a posztot korábban betöltő fideszes Hubay György tavasszal bekerült a parlamentbe.

Az eredmény

Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett a Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott. 

Noha „csak” egy mezei képviselői posztról beszélünk, olyan plakáterdő fogadott a Diósgyőr alatti városrészben, mintha legalábbis a polgármesteri székért indult volna harc. A Bársony János úti szavazókörbe sorra érkeztek az emberek, zömmel idősebb párok, akik templomba menet vagy onnét jövet álltak meg voksolni. Az adatok szerint azonban a részvételi arány már délelőtt alatta volt a korábbiaknak, de „érzetre” is magasabb volt egy kicsit, mint például a józsefvárosi időközi polgármester-választás 23 százalékos aránya.  - Egy fecske nem csinál nyarat, pláne erre az egy évre, ami hátravan a következő választásig, de azért eljöttünk. Szerettük az előző képviselőt, mert ő kezdte el a Számozott utcák felszámolását. Azt várjuk el az utódjától, hogy ezt folytassa – mondta egy idős asszony, aki nem csinált titkot abból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjére, Nagy Ákos ügyvédre szavaz. Őt egyébként – panaszolták többen is - hiába várták személyesen lakossági fórumokra, jellemzően szórólapokon „üzent” a helyieknek. A nyomortelep-felszámolási program folytatása például az egyik erős ígérete volt: a zömmel cigányok lakta Lyukó-völgy és a problémákkal terhelt Számozott utcák ölelésében lévő városrészben a romák megregulázásának ígérete helyben legalább annyira kézenfekvő kampányüzenet volt, mint a nagypolitikában a „migráncsozás”.  Persze egyéb fegyverarzenál is felsorakozott ezen a látszólag csekély jelentőségű időközin. Miután kiderült, hogy indul a voksokért Erdei Sándor alias Rokker Zsoltti humorista, felbukkant a jelöltek között egy másik Erdei Sándor nevű férfi, aki Nyékládházán él. A lista két utolsó helyén így két Erdei Sándor szerepelt, akiket 2013-ban megváltoztatott választási törvény miatt becenévvel vagy ragadványnévvel sem lehetett megkülönböztetni, így pusztán a születési évszámuk segíthetett az eligazodásban. Az „ál-Erdei” amúgy egy percet sem kampányolt Miskolcon, hasonlóan a másik kamujelöltnek számító, a keresztnév-azonosság miatt megosztó ongai Molnár Zsolt fideszes aktivistához, aki egy hangfelvétel szerint arról beszélt: a párt agytrösztjében, Kubatov Gábor közreműködésével döntöttek az indulásáról. Szavai szerint azért vetettek be minden eszközt, hogy Miskolcon ne ismétlődhessen meg az, ami Hódmezővásárhelyen.  A győri-kapui utcákban sokan csak legyintettek, amikor szóba hoztuk ezeket a trükköket. - Olyan mindegy, ki lesz a képviselő, bohóckodik itt mindegyik, de változni úgysem változik semmi – mondta egy középkorú férfi, aki épp az autóját szerelte. Itt lakik, de nem ment el szavazni, nem érdekli, ki lesz a képviselő. Akadt, aki szerint most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a mostani világban ellenzéki politikusnak ugyanis legfeljebb a szája járhat, de semmilyen beruházást nem tud hozni. A nép nem hülye – mondták - tojik a demokráciára, az esélyegyenlőségre, meg az egyéb hangzatos kifejetésre, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát, és ki intézi el, hogy kettővel több hinta legyen a játszótéren.

Országszerte voltak kisebb helyi szavazások

Hat településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.     • Az észak-baranyai Ágon az előző polgármester lemondása miatt kellett szavazni, de valódi döntési helyzetben nem volt a falu 152 választásra jogosult lakója, hiszen egyetlen jelölt indult a megméretésen.     • A Zala megyei Vaspörben is vezetőt kerestek a településnek, miután előző polgármesterük márciusban meghalt. Itt két független jelölt közül választhattak a helyiek, a 309 arra jogosult felnőtt.     • Veszprém 8. számú választókörzetében is ketten indultak, itt helyi képviselőt kerestek lemondás miatt. Egy Fidesz-KDNPs jelölttel szemben az LMP egyik tagja állt ki megméretni magát.       • Miskolc 12-es körzetében kísérte a legnagyobb figyelem a választási előkészületeket. Riportunk is ott készül, ahogy számtalan cikk szólt arról az utóbbi hetekben, hogy a FIDESZ-KDNP a legprimitívebb trükköktől sem riadt vissza, hogy a választókat összezavarja. Nem lehet tudni, miért nem hitték el, hogy Hódmezővásárhely egyedi eset volt, az emberek megtanulták az alapvető szabályt: pénzt csak az kap, aki beáll a sorba. Lapzártánkig csak annyit lehet tudni, hogy nagyjából 25 százalékos részvétel mellett a kormánypártok jelöltje elvitte a szavazatok 75 százalékát.      • Sopron 1-es választókerületében négy jelölt szállt ringbe egy képviselői helyért. Helyi pártviták sorozatán keresztül jutottak el a voksolásig.     • Borsodban, Hernádbűdön az egész képviselő-testület lemondott, tegnap mind a négy tagot újra kellett választani. Nyolc induló volt, néhány korábbi arc is jelentkezett. 

2018.07.16 06:30
Frissítve: 2018.07.16 06:30