Extrém szövetség - Jobbik, LMP, Momentum

Publikálás dátuma
2017.11.23 06:07
Szél Bernadett ugyan elutasította Vona Gábor felvetését, de az LMP cáfolata már kevésbé volt határozott. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Összenő az is, ami nem tartozik össze. Megtörténhet, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum részvételével létrejön a rendszerváltás utáni politikatörténet legfurcsább formációja.

Higgyék el nekem, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) „soha a büdös életben” nem fogja leváltani a Fideszt – bizonygatta a jobbikos N1 tévében nemrég Soproni Tamás, a szabadelvű jegyeket felmutató Momentum Mozgalom alelnöke. A Fidesz-kormányt szerint csakis „XXI. századi pártok” válthatják le.

Mintha ezt a gondolatmenetét folytatta volna Vona Gábor, a magát a XXI. század pártjának nevező Jobbik elnöke. A szélsőjobboldali múltjától szabadulni igyekvő Vona az mno.hu-nak nyilatkozva közölte: bár a Jobbik egyedül szeretne győzni a választáson, ha a „történelmi helyzet” úgy hozza, akkor személy szerint kész koalíciót kötni a XXI. század reprezentánsának tartott LMP-vel és Momentummal. Az „előző század pártjaival” ő sem számol.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője a Népszavának azt mondta, a lehetséges koalíciókötés – az, hogy milyen elvek mentén, mely párttal kötnének szövetséget – a küldöttgyűlésükön kerül napirendre, amit valószínűleg még idén megrendeznek. A szóvivő biztosra veszi, hogy mindegyik párt esetében lesznek pró és kontra érvek. Addig viszont a Momentum nem foglalkozik a kérdéssel.

Mielőtt túl messzire mennénk a koalíciókötési teóriákban, nem árt emlékeztetni rá, hogy egyelőre még az is erősen kérdéses, a Momentum egyáltalán bekerül-e a parlamentbe. A mostani felmérések szerint inkább nem, mint igen.

Fiú-e vagy lány?
A jobboldalról most a Momentum Mozgalmat csúfolják „új SZDSZ”-nek, korábban az LMP-re ragasztották ezt a címkét. A 2010-es parlamenti választások idején még a Jobbik sem rokonszenvezett a zöldpárttal. A Jobbik jól szerepelt ugyan, de az eredményváró gyűlésen – azon túl, hogy nem tudták megelőzni az MSZP-t – az aktivisták azt fogadták a legnagyobb szívfájdalommal: LMP-nek is sikerült bejutnia a parlamentbe. A következő évben Vona Gábor a Jobbik egyik rendezvényén kifejtette: az LMP „még mindig nem tudta eldönteni, hogy fiú-e vagy lány”.

A másik hírbe hozott párt, az LMP viszont – ha nem követ el nagy hibát – várhatóan simán átlépi a parlamenti küszöböt. Az ökopártnak több olyan megnyilvánulása is volt a közelmúltban, amely arra utalt, hogy az LMP nem törekszik ellenséges viszonyra a Jobbikkal.

Schiffer András, az LMP volt elnöke és örökös háttérembere például a nyilvánosságot is vállalva írta alá a Jobbik béruniós kezdeményezését. Aztán: az LMP indulatos állásfoglalásban tiltakozott az ellen, hogy a számvevőszék beadványa nyomán az ügyészség nyomozást indított a Jobbikkal szemben. A zöldpárt – mivel „Orbán Viktor az ügyészségi komisszárjait használja fel egy politikai párt és a képviseleti demokrácia elleni hadjáratához” – a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi szervezethez fordult.

A DK elnökét az LMP egészen más bánásmódban részesítette. Elég csak egyik közleményük címét idézni: „Gyurcsány Ferenc elvesztette józan ítélőképességét” (mert azt mondta, hogy a DK nem ígér korszakváltást). Az LMP szerint a DK elnöke „azt a régi korszakot akarja visszaállítani, amiben Orbán és Gyurcsány váltott műszakban fosztja ki az országot”.

– Koalíciókötésről csak a választás után, az eredmény ismeretében lehet beszélni, addig minden csak fantáziálás – reagált

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a jobbikos felvetésre. Ugyanezt ismételte el arra a kérdésünkre, hogy az LMP-ben felmerült-e már valamilyen formában a Jobbikkal való esetleges koalíció lehetősége, és arra is, meglepte-e Vona Gábor gondolatkísérlete.

A cél az – folytatta Hadházy –, hogy a Fidesz 50 százalék alatt végezzen a választáson. Amikor megkérdeztük, hogy valamelyik párttal kizárja-e a kormányalakítást, az LMP társelnöke csak a Fideszt említette. Közben Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje a Hírt TV-nek azt mondta: „Nem tudom egyébként, hogy a Jobbik mivé lesz, mert folyamatos identitásváltásokon ment keresztül, de én nem gondolom azt reális jövőképnek, hogy mi koalícióban legyünk együtt, egyszerűen értékalapon nem hasonlít a két párt egymáshoz.”

A Jobbik – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője – újabb jelét adta annak, hogy kormányzóképes erővé akar válni. Vona Gábor bejelentése nem arról szól, hogy a koalíció akár meg is valósulhat az LMP-vel és a Momentummal. Hanem arról, hogy a Jobbik szeretne minél szélesebb körben szalonképesnek mutatkozni.

Gulyás Gergely megint nekiment a Jobbiknak
Megszűnt a Jobbik, hiszen elvesztette az identitását – jelentette ki Gulyás Gergely. A Fidesz frakcióvezetője ezt a „milyen kilátásai vannak a liberalizmusnak Magyarországon” című tegnapi beszélgetésen fogalmazta meg, ahol Fodor Gáborral, a Liberálisok elnökével vitázott. A Fidesz indentitásáról azt mondta: a radikális párttól eltérően az egyáltalán nem volt hiteltelen, hiszen „a Fidesz nem veszítette el alapértékeit, így a konzervatív szabadelvűséget sem, csupán nagyobb lett.” Kiderült egyébként, hogy Gulyás szerint mindenki elfogadja a klasszikus liberalizmus alapelveit, sőt a magyar alaptörvény is tartalmazza és biztosítja az idevágó alapértékeket. Természetesen szó esett Orbán Viktor kormányfő hírhedt tusnádfürdői megszólalásáról is az illliberalizmusról - Lehet egy demokrácia keresztény demokrácia is, nemcsak liberális – védte meg főnökét Gulyás, aki szerint ez nem a liberalizmus megtagadása, csak kritikája volt. A beszélgetés moderátora, Somos András ekkor felolvasta Orbánnak a liberalizmust elutasító kijelentéseit, amelyekre reagálva Fodor Gábor kijelentette, hogy „ami ma Magyarországon zajlik, az a liberális demokrácia nagyon sok alapértékével, alapeszméjével szembemegy.” - Z. Á.

2017.11.23 06:07

Rokker Zsoltinak sem sikerült, fideszes győzelem Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:07

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Alacsony részvétel mellett nem volt szükség az azonos nevű kamujelöltre sem, a kormánypárt kényelmes többséggel megőrizte a mandátumot.
Szerény, 27,7 százalékos részvétel mellett zajlott az időközi önkormányzati választás vasárnap Miskolc 12. számú választókerületében. A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nagy arányban győzött az ellenzéki pártok által támogatott, de függetlenként induló Erdei Sándorral (korábbi művésznevén Rokker Zsoltival) szemben: a kormánypárti jelölt a voksok 60,6 százalékát szerezte meg, az egykori humorista 36,9 százalékot kapott.  Miskolcon, a 12. számú egyéni választókerületben azért rendeznek időközi választást, mert a körzet önkormányzati képviselője, a fideszes Hubay György lemondott, miután áprilisban országgyűlési mandátumot szerzett. Bár a kormánypártnak mindenképpen többsége marad volna a közgyűlésben, a Fidesz minden eszközt bevetve próbálja gyengíteni az ellenzék jelöltjét. Megkerestek  egy másik Erdei Sándort, akit csak az eltérő születési évszám különböztetett meg Rokkertól, illetve egy Molnár Zsolt nevű, 18 éves Fidesz-aktivistát is bevetettek, valószínűleg azért hogy a Zsolt névazonosság is megtévesszen néhány embert. Erre végül nem volt szükség, Nagy Ákos magabiztos győzelmet aratott, feltehetően az alacsony részvételnek is köszönhetően. A második Erdei Sándor mindössze 13, Molnár Zsolt 11 szavazatot kapott, és a munkáspárti jelölt, Fülöp József Istvánné is csak 21-et. 

Veszprémben is

Kovács Áron, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával – tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt. Kovács 655 szavazatot kapott, Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an voksoltak. Veszprémben is azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter, aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, miután országgyűlési képviselővé választották. 

2018.07.15 21:07
Frissítve: 2018.07.15 21:22

Óriási késések lehetnek a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2018.07.15 18:59
A kép illusztráció
Fotó: Népszava/
Akár 80 perccel is hosszabbodhat a menetidő.
Műszaki hiba miatt hosszabb a menetidő a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon – közölte a Mávinform vasárnap kora este az MTI-vel. A közlemény szerint 16 óra óta műszaki hiba okoz fennakadást Vác és Göd között, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatforgalom. A Budapest–Vác–Szob vonalon utazóknak egyes vonatoknál 30-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.
2018.07.15 18:59
Frissítve: 2018.07.15 19:02