Schulz előremenekülhet

Publikálás dátuma
2017.11.24 06:31
Merkelen és Schulzon nem csupán pártjaik jövője múlik Fotó: Michael Kappeler/DPA
Fotó: /
Frank-Walter Steinmeier tegnap tárgyalt Martin Schulz-cal, a német szociáldemokraták elnökével. Napokon belül eldőlhet: lesz-e újabb Merkel-kormány.

Steinmeier államfő – egykori szociáldemokrata külügyminiszter – azután vette a kezébe az irányítást, hogy hétfő hajnalra kudarcba fulladtak a német uniópártok, a liberálisok és a környezetvédők közötti koalíciós tárgyalások a Jamaica-koalícióról. Steinmeier feltételezések szerint arról győzködte Schulzot, vállaljon szerepet egy következő német kormánykoalícióban, s az SPD legyen egy stabil koalíció része.

Miközben hétfőn Schulz még kategorikusan nemet mondott a nagykoalíció folytatására, az azóta eltelt időben jelentős elmozdulás tapasztalható a tagság véleményében. Mind többen látják úgy: nagy hiba az elzárkózás az uniópártokkal való további együttműködéstől. Az SPD belső ügyeit jól ismerő Süddeutsche Zeitung azt írta, „lélegzetelállító” sebességgel változik a helyzet. Csakhogy akad egy kis gond: miközben az SPD-től csak nagyon kevesen akarnának előrehozott választást, Schulz előzőleg túlságosan is határozottan foglalt állást a nagykoalíció fenntartásával szemben.

Igen különös helyzet alakult ki a pártnál. Schulz vezetésével a szociáldemokraták gyengén szerepeltek a szeptember 24-én megrendezett választáson, s elsősorban a balszárnynak, illetve azoknak köszönhette, hogy ettől függetlenül a párt élén maradhatott, akik a nagykoalíció folytatásának ellenfelei. Most viszont minden jel arra vall: politikai túlélésének záloga az lenne, ha az SPD mégis belemenne a nagykoalícióba, vagy kívülről támogatna egy CDU-kormányt. A pártelnök is tisztában van azzal: ha előrehozott választást rendeznének, ő már aligha lehetne az SPD listavezetője, a szociáldemokrata politikusok szerint ugyanis új arcra lenne szükség. Nem véletlen, hogy Schulz a héten kijelentette, pártelnökként joga van kijelölni az SPD kancellárjelöltjének személyét.

Nagy kérdés, mennyire volt szerencsés ez a megjegyzése. Mint a Süddeutsche Zeitung írja, Olaf Scholz, a párt befolyásos embere, hamburgi polgármester, aligha adná a nevét egy túl sok jót nem ígérő kampányhoz, kivált úgy, hogy nem is a pártelnökség, hanem az elnök javasolja a posztra. Aki elvállalná a kancellárjelöltséget, az azt kockáztatja, hogy a választás után a német politika süllyesztőjébe kerül.

Mindez azt is jelenti: bár vasárnapig biztos volt, hogy az SPD decemberi kongresszusán Schulzot újraválasztják a párt elnökének, ha miatta írnának ki előrehozott voksolást, le is válthatják a politikai erő éléről. Ezekkel a kockázatokkal neki is számolnia kell. Ez az oka annak, hogy szerdán már a korábbinál jóval visszafogottabban nyilatkozott a nagykoalíció esetleges folytatásáról. A dpa hírügynökségnek elmondta: az SPD „tisztában van saját felelősségével ebben a nehéz helyzetben”. Hozzátette, „biztos vagyok benne, hogy a következő napokban, hetekben az egész ország számára kedvező megoldást találunk”. Ez a kijelentése távolról sem az idő előtti voksolás kikényszerítésének vágyára utal, inkább azt sugallja: támogatnának egy CDU/CSU alkotta kisebbségi kormányt.

Az utóbbi napokban az SPD több politikusa is a nagykoalíció folytatása mellett foglalt állást, köztük Johannes Kahrs, a konzervatív seeheimi kör szóvivője. A vezetésben is akadnak olyanok, akik nem látják akadályát a CDU/CSU-val való együttműködés folytatásának. Közéjük tartozik Sigmar Gabriel, az SPD volt elnöke, jelenlegi külügyminiszter is.

A kérdés az, ha Schulz végül mégiscsak a nagykoalíció, vagy egy CDU/CSU kisebbségi kabinet külső támogatása mellett tenné le a voksát, elég hiteles lenne-e ahhoz, hogy ennek a jövőbeni együttműködésnek ő legyen a záloga a szociáldemokraták részéről? Szerencséje az lehet, hogy jelenleg nincs olyan személy a pártban, akit minden szárny képes lenne elfogadni, így ha még most változtatna a véleményén, abból akár jól is kijöhetne. Sok választót ugyanis éppen rokonszenvvel töltene el az, hogy vállalja a CDU/CSU-val való együttműködést, ezáltal az ország, s nem a párt érdekeit szem előtt tartva. A másik kérdés: mit mond erre Merkel, aki hétfőn úgy foglalt állást, ha az idő előtti voksolás és a kisebbségi kabinet közül kellene választania, az előbbi mellett tenné le a voksát.

Bár a szeptemberi választás után még egység volt az SPD-nél abban, hogy ellenzékbe kell vonulni, most már mind többen látják úgy: a Merkelékkel való együttműködés az idő előtti voksoláshoz képest a kisebbik rossz lenne. Ráadásul az SPD olyan feltételeket is kiharcolhatna a következő négy évre, akár egy CDU/CSU kisebbségi kormány esetén is, amilyenről a CDU konzervatívjai egy normális politikai helyzetben hallani sem akarnának. Ezúttal azonban nemcsak a német kormány, Angela Merkel, vagy Martin Schulz politikai túlélése a tét, hanem Európa jövője is.

2017.11.24 06:31

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37