Magukfajták zendülése a Jobbikban

Publikálás dátuma
2017.12.05 06:07
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /

A „radikálisok” megüzenték Vona Gábornak, hogy buknia kell, ha a néppártosodás nem hoz növekedést – így értékelte a Jobbik újabb belső konfliktusát Juhász Attila, a Political Capital szakmai vezetője.

Kisebbfajta palotaforradalom tört ki a Jobbikban a hírre, hogy távozik a politikából Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke a közösségi oldalán számolt be arról, hogy felhívta Morvait telefonon, és hosszan elbeszélgettek. Toroczkai következtetése: „Sem a néppártosodás, sem a szebb jövő nem képzelhető el nélküle”.

Boldogan megyek vissza a jogi pályára – Morvai Krisztina ezt egy hónapja nyilatkozta a Népszavának, amikor arról beszélt, hogy jó eséllyel visszavonul a politikától. Pár napja tényként közölte: 2019-ben, mandátuma lejártával véget ér politikai pályafutása. Indoklása szerint az elmúlt közel tíz év bebizonyította számára, hogy a „pártokrácia” nem összeegyeztethető személyiségével és lelkiismeretével.

Lépésében meghatározó szerepe volt annak, hogy nem ért egyet a Jobbikban lezajló folyamatokkal: azzal például, hogy a párt „látványosan közeledik” a balliberális erőkhöz. Morvai csalódottságához gyaníthatóan hozzájárult, hogy értésére adták, a Jobbik nem kívánja indítani a következő EP-választáson.

A kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Morvai közeli munkatársa, Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos parlamenti képviselő is kiosztotta a pártot. Nem volt egyedül. Azon a napon, amikor Morvai Krisztina bejelentette távozását, az elnökségből és a parlamenti frakcióból eltávolított, de párttagságát megtartó Novák Előd szintén nekiment a Jobbiknak.

„Ide süllyedtünk” – kommentálta Novák, hogy a jobbikos Alfahír nagy terjedelemben szemlézte Teplán Istvánt, a CEU korábbi rektorhelyettesét, „George Soros helytartóját”, aki a Die Presse osztrák lapban „a radikalizmusától (és radikálisaitól) megszabadult Jobbikot” méltatta. Novák Előd kitartást kívánt a Jobbikban a „magunkfajtáknak”. Szerinte sokan vannak ilyenek. Még a frakcióban is akadnak néhányan, akik egy alkalmasabb pillanatra várnak, hogy – lehetőleg Morvai Krisztinával karöltve – visszafordítsák a szekeret.

Morvai bejelentésén sajnálkozott Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő, Novák Előd felesége is. Szegényebb lenne a politika Morvai Krisztina nélkül – írta Dúró facebookos bejegyzésében, és reményét fejezte ki: „Fogunk még együtt dolgozni közös elveinkért”. Dúró Dóra amúgy a Jobbik új plakátkampányában Vona Gábor mellett látható.

A konfliktus a néppártosodási stratégia és az úgynevezett radikális irányzat közötti szembenállásból fakad – állapította meg a Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője. Vona Gábor pártelnök számára azok a politikusok igazán veszélyesek, akik úgy támadják a néppártosodást, hogy közben komoly pozíciót töltenek be a Jobbikban – hangsúlyozta a politológus a Népszavának. A bírálatokkal a „radikálisok” próbálják rátolni a felelősséget a pártelnökre, másrészt jelezni akarják, hogy választási kudarc esetén Vona Gábornak buknia kell.

A Jobbik jól szerepelt a 2010-es parlamenti választáson, 2014-ben még ehhez képest is erősíteni tudott. Juhász Attila szerint kudarcnak minősülne, ha a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt maradna ugyan, de rosszabb eredményt érne el, mint előző alkalommal.

Vonának pillanatnyilag stabil a helyzete a Jobbikban. Nehézségei abból adódnak, hogy a felmérések nem igazolják vissza stratégiája sikerét: egyelőre semmi nem utal arra, hogy a néppártosodási irány növekedési többletet hozna. Pedig már csak kevesebb, mint fél év van hátra a választásig.

Kívülről nem lehet megmondani, hogy a „radikálisok” milyen támogatottságot élveznek a Jobbikban – jegyezte meg Juhász Attila. Nem számít rá, hogy a választás előtt fordulat történne a párt politikájában. Azt sem tartja valószínűnek, hogy a mostani szituáció pártszakadáshoz vezet. Minden amellett szól, hogy a „radikálisok”, ha a Jobbik viszonylag rosszul teljesít a választáson, nem egy új szervezet létrehozásával kísérleteznek majd, hanem megpróbálják leváltani Vona Gábort, és átvenni a hatalmat a pártban.

2017.12.05 06:07

Vaddisznók randalíroznak a Balaton partján, kutyákat is megsebesítettek

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:53

Fotó: AFP/ PATRICK PLEUL / ZB / DPA
Az érintett településeken csapdákat állítanak fel, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot.
Elszaporodtak a vaddisznók, emiatt a turisták és a helyiek egyaránt rettegnek a Balaton északi partján – írja a Blikk. A lap szerint a környéken még nem rontottak emberre az állatok, több kutyát viszont megtámadtak. Egy ebnek olyan súlyos sérülést okoztak, hogy varrni kellett a vadkan okozta sebét. Révfülöp polgármestere a lapnak azt mondta, hogy nagy a baj, szinte nincs olyan környék a településen, ahol a vaddisznók ne bukkantak volna fel. Éppen ezért vaddisznóbefogó csapdákat telepítenek majd a környező településekre, remélve, hogy ez rövid időn belül megoldja a túlszaporulatot. Sári Ferenc vadászmester, az önkormányzat vadügyekkel kapcsolatos tanácsadója közölte: körülbelül 20 négyzetméter alapterületű elkerített részt alakítanak ki magánterületeken, olyan helyeken, ahol a vaddisznók előfordulnak, de a lakosságot nem veszélyeztetik. Egy csapda felállításának költsége akár 400 ezer forint is lehet.
2018.07.19 08:53
Frissítve: 2018.07.19 08:53

Százmillió forintért szabadulhatna meg Gyárfás Tamás digitális bilincsétől

Publikálás dátuma
2018.07.19 08:41
Fotó: Vajda József
Fotó: /
Óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott.
Magyarországon eddig példátlan összegű óvadékért, 100 millió forintért cserébe kerülhet le a nyomkövető Gyárfás Tamásról, ha a bíróság döntése jogerős lesz – hangzott el az MTI összefoglalója szerint az M1 Híradójában. Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat.  A kényszerintézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás Tamás akkor azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához. Mint a szerda esti híradásban elhangzott, Gyárfás Tamás elérkezettnek látta az időt arra, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt fogvatartási szabályokon és óvadékot ajánlott fel, amelyet a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság 100 millió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradónak elmondta, hogy „az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt” – fogalmazott a szóvivő.
2018.07.19 08:41
Frissítve: 2018.07.19 08:41