Sorosék életet mentettek

1992-93-ban történt, amikor osztályvezető főorvosként dolgoztam az Országos Kardiológiai Intézetben. A kardiológia fejlődése során egyre nyilvánvalóbb lett, hogy az érbetegség úgymond „generalizált betegség”, azaz nem csak az éppen panaszt okozó érszakaszt érinti. Akinek koszorúér betegsége van, infarktusa volt, annak nem ritkán a nyaki és az agyhoz futó artériájában is lehet érszűkülete. A stroke sokszor az ilyen nyaki érbetegség talaján alakul ki. Az intézetben akkor évente 1500-2000 koszorúér festés/katéteres tágítás és 700-800 koszorúér műtét történt. Egyre sürgetőbbé vált, hogy ezeken a betegeken rutinszerűen el lehessen végezni a nyaki artériák ultrahang vizsgálatát, a koszorúér festést is a műtét előtt, hiszen ezzel az operáció biztonságát lehet növelni.

Akkoriban az intézetünkben csak egyetlen ultrahang készülék működött, szinte „éjjel-nappal” használtuk, remény sem volt arra, hogy ezzel a nyaki érvizsgálatokra is sort lehet keríteni. Az intézet akkori költségvetése nem tette lehetővé egy második, több tízezer dollárba kerülő ultrahangkészülék megvásárlását. A Soros Alapítvány vett az intézetnek még egy készüléket, és néhány orvos számára lehetővé tett egy amerikai utazást is az új eszköz és módszer megismerésére. Tíz éven keresztül a berendezés mellett kis réztábla hirdette a falon, hogy a készülék a Soros Alapítvány ajándéka. Lehet őket szidni, de mindenkinek tudnia kell, hogy sok-sok honfitársunk életét menthették meg ezzel is. Ezt el kellett mondanom.

Szerző
2017.12.09 07:25

Soros György: Túl sokat veszítek, túl sok helyen

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
Az orbáni, putyini autokráciák hatékonyabbak, mint a nyílt társadalmak – mondta a Soros György a The New York Times-nak. A 87 éves üzletember, aki egykor dollárszázmilliókat költött Kelet-Európában a civil társadalom és a liberális társadalom erősítésére, most úgy érzi, ügye bukásra áll.
Soros György úgy érzi, elvein mára felülkerekedtek a nacionalizmusra, törzsi hiedelmekre építő autokráciák – az idős mágnás erről egy portrébeszélgetés során vallott a The New York Times újságírójának. Az egykori üzletember mára inkább filantróp gondolkodónak tekinti magát, és kissé zavarja is, hogy a média inkább gazdasági előrejelzéseire, mintsem társadalomkritikájára figyel. A szerző emlékeztet, Soros Györgyre leginkább Karl Popper nyitott társadalom-elmélete, liberális demokráciák iránti szimpátiája hatott, a pénzember pedig ezt a tézist próbálta a gyakorlatba is átültetni saját vagyonának segítségével.  
Hiába költött azonban a jelek szerint több száz millió dollárt a posztszovjet országok fejleszésére – így 440 millió dollárt magyar egészségügy és oktatás fellendítésére – most azt látja, hogy elveit már nem fogadják szívesen: Magyarország és Lengyelország is a putyini autokrácia útjára lépett, Donald Trump hatalomra jutásával pedig a Soros által legfontosabbnak tartott értékek az Egyesült Államokban is veszélybe kerültek.
Túl sok helyen veszítek túl sokat – jegyezte meg a beszélgetés során Soros György, aki annak sem örül, hogy ennyi ellenséget gyűjtött össze, de elvei mellett akkor is kitart. ha végül elbukik; harcának része, hogy vagyonának nagyobb részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) adta, a  Mint mondta, csalódott a korábban Soros-ösztöndíjjal Angliában tanuló Orbán Viktorban is, aki fiatalként még demokratának látszott, az üzletember pedig ekkor még szívesen támogatta anyagilag pártját, a Fideszt is. 
Ehhez képest, ma Soros György a magyar kormánypárti propaganda főgonoszának számít – emlékeztet a lap. Mint hozzáteszik, Soros a jelen körülmények között nem is látogatna Magyarországra, amit most mérgező élménynek érezne; elhagyja Budapestet az O.S.F központi irodája is; pedig Soros 1994-ben, egy moldovai egyetemen még arról beszélt, azért önti a pénzt a magyar intézményrendszerbe, mert olyan olyan országgá fejlesztené Magyarországot, ahonnan másodjára már nem emigrálna, mint ahogy 1946-ban tette.
2018.07.17 19:04
Frissítve: 2018.07.17 19:10